Του Γιώργου Φιντικάκη
Ταχύτατα δείχνει να αλλάζει το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα, καθώς μια βροχή θετικών ειδήσεων ενισχύουν την εικόνα επιστροφής της χώρας σε μια κανονική οικονομία, με ευρωπαϊκούς όρους χρηματοδότησης. Το ελληνικό κόστος δανεισμού έκανε σήμερα νέα ιστορικά χαμηλά, με τις αποδόσεις στους δεκαετείς τίτλους να υποχωρούν στο 1,31% καταγράφοντας πτώση 4% από τα χθεσινά επίπεδα, και 70% από τις αρχές του χρόνου, δείγμα ότι η δίψα για assets θα έχει συνέχεια.
Ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο χώρο των ακινήτων, παγκοσμίως, η αμερικανική Blackstone ανακοίνωσε νωρίτερα ένα μέγα deal στον τουρισμό, την εξαγορά 5 ελληνικών ξενοδοχείων σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Κρήτη, έναντι 178,6 εκατ. ευρώ. Επίσης σήμερα, απόφαση του ΣτΕ ήρε και τα τελευταία εμπόδια για την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό καθώς έκρινε νόμιμες τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις, τις μελέτες και την οργάνωση τους για θέματα περιβάλλοντος.
Μετά από χρόνια, το πρώτο ερώτημα των ξένων μάνατζερς στους Έλληνες συνομιλητές τους στα 630 ραντεβού του επενδυτικού roadshow του Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, δεν ήταν για το αν η χώρα διατρέχει κινδύνους, αλλά για την επόμενη ημέρα, και τις επενδυτικές ευκαιρίες συγκεκριμένων επιχειρήσεων και κλάδων.
Το δείχνει ο μεγάλος αριθμός των ραντεβού με ξένους fund managers, που ανήλθαν σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr, σε περίπου 55 για την Εθνική, 50 για την Εurobank, σε πάνω από 35 για κάθε μια από τις Alpha Bank και Πειραιώς, 40 για την Intralot, 35 για τον ΟΠΑΠ, 30 για Motor Oil, 20 για Lamda Development και ΕΛΠΕ.
Δείγμα της αλλαγής κλίματος είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι fund managers για την παραπαίουσα ΔΕΗ, στα πάνω από 30 ραντεβού που είχαν με την νέα διοίκηση, εστιάζοντας στη στρατηγική απόφαση για μαζική απολιγνιτοποίηση και μετατροπή της εταιρείας σε «πράσινη». Αν και εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος, παρ' όλα αυτά, πρόκειται για ένα άκρως θετικό μήνυμα για τη ΔΕΗ.
Στα παραπάνω, να προσθέσει κανείς ότι δύο μεγάλες ελληνικές εταιρείες, τα ΕΛΠΕ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν το ράλι των ομολόγων, και να δανειστούν εκατοντάδες εκατομμύρια από την αγορά. Έχει προηγηθεί ο ΟΤΕ που δανείστηκε με 0,875%, ένα από τα ιστορικά χαμηλότερα που έχει πετύχει ποτέ ελληνική επιχείρηση.
Η δραστική μείωση των επιτοκίων θα διευκολύνει την επιτάχυνση ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων, όπως για παράδειγμα αυτού στο Ελληνικό. Χαμηλότερα επιτόκια, μεταφράζονται σε βελτίωση της απόδοσης μιας επένδυσης καθιστώντας τη ταχύτερα κερδοφόρα. Αυτό μετρά πολύ στις επενδυτικές αποφάσεις.
Την ίδια στιγμή το Δημόσιο ετοιμάζεται να ξεφορτωθεί τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και σχεδιάζει τον δικό του δανεισμό. Είναι τα πρώτα βήματα επιστροφής σε μια οικονομία με ευρωπαϊκούς όρους χρηματοδότησης.
Τα μηνύματα είναι άκρως ενθαρρυντικά, επομένως το βασικό ερώτημα όλων, είναι αν θα συνεχιστούν, κυρίως όμως αν θα συνοδευτούν από νέες μεταρρυθμίσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, ακόμη πιο τολμηρές απ' όσες έχουμε δει.
Ένα ερώτημα για παράδειγμα, είναι αν θα δούμε μεταρρυθμίσεις που θα συνθλίβουν προνόμια. Δηλαδή, ακόμη πιο γενναίες, απ' όσες έχουμε δει μέχρι σήμερα. Ένα άλλο είναι τι στάση θα τηρήσει η κυβέρνηση απέναντι στις πρώτες αντιδράσεις στα εργασιακά, αν θα βρεθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος, πότε θα αρχίσουν να αιμοδοτούν ξανά οι τράπεζες την αγορά, αλλά και αν μετά τον Σπ. Λάτση θα βάλουν δυναμικά το χέρι στην τσέπη και άλλοι μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες.
Το ερώτημα προέρχεται και από πολλούς ξένους που παρακολουθούν την Ελλάδα. Το σκεπτικό είναι γνωστό, δεν μπορεί η Ελλάδα να περιμένει επενδύσεις από ξένους, αν πρώτα δεν ανοίξουν το χορό οι ίδιοι οι Έλληνες επιχειρηματίες. Η χώρα θα χρειασθεί αρκετά εμβληματικά έργα, που θα αλλάξουν την εικόνα της, το ελληνικό επιχειρείν πρέπει να βγει μπροστά. Είναι ένα ακόμη από τα μηνύματα που λέγεται ότι εισέπραξαν από τους ξένους fund managers, όσοι συμμετείχαν στο διήμερο roadshow του Λονδίνου.
AP Photo/Petros Giannakouris