Επενδυτικός Οδηγός 2017: Το μεγάλο επενδυτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και οι ευκαιρίες σε Ευρώπη, Ιαπωνία και στερλίνα

Επενδυτικός Οδηγός 2017: Το μεγάλο επενδυτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και οι ευκαιρίες σε Ευρώπη, Ιαπωνία και στερλίνα

Του Χρήστου Αλωνιστιώτη*

Τους τελευταίους 18 μήνες, τα επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι αυξημένα. Αυτό αυξάνει σημαντικά το βαθμό εμπιστοσύνης προς το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά δε σημαίνει ότι εξαλείφει και τους κινδύνους που υπάρχουν. Η χρηματιστηριακή λογική λέει ότι, σε ένα ρηχό χρηματιστήριο, το οποίο μετά από χρόνια απωλειών, κινείται σταθεροποιητικά τους τελευταίους 24 μήνες, τα μεγάλα κεφάλαια βλέπουν περισσότερες πιθανότητες για κέρδη, παρά για πωλήσεις σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Κατά την άποψή μου, η Ελλάδα, είναι μια χώρα εντός της Ευρωζώνης με οικονομικές συνθήκες χώρας εκτός της Ευρωζώνης. Τα μνημόνια αποτελούν έναν οδηγό για τους ξένους επενδυτές. Ξέρουν ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα και σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θα το κάνει. Ο κίνδυνος για Grexit και δραχμή, είναι πολύ μικρός.

Υπό αυτές τις συνθήκες και σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον μηδενικών αποδόσεων, τα ελληνικά ομόλογα κινούνται πάνω από το 7,0%. Οι ξένοι δείχνουν ήδη την εμπιστοσύνη τους σε μικρότερες εκδόσεις και σε εταιρικά ομολογιακά. Σε μια τέτοια χώρα, το 10ετές πάνω από το 7,0% αποτελεί ισχυρή επενδυτική ευκαιρία. Η εκτιμώμενη είσοδος στο ευρωπαϊκό QE θα ρίξει ταχύτατα τις αποδόσεις και τα ελληνικά ομόλογα θα καταγράψουν ισχυρά κέρδη, τα οποία πιθανότατα η ΕΚΤ θα επιστρέψει στην Ελλάδα βελτιώνοντας κι άλλο τη ρευστότητα.

Ο μόνος κίνδυνος στην Ελλάδα πλέον είναι ο πολιτικός και αυτός με την έννοια ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα επιχειρούν να αποκλίνουν από τη μνημονιακή γραμμή. Αυτό θα δημιουργεί βραχυπρόθεσμες αναταραχές.

Ευρώπη, Ιαπωνία: Ευκαιρίες στη σκιά των κεντρικών τραπεζών

Η εφαρμογή ισχυρών προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο τοποθετήσεων στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης και της Ιαπωνίας. Η δύναμη του QE αλλά και το γεγονός ότι και οι δυο κεντρικές τράπεζες έχουν δρόμο μπροστά τους, αυξάνει κατακόρυφα το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Nikkei και DAX, από τους μεγαλύτερες δείκτες για τις δυο αυτές χώρες, έχουν μείνει σημαντικό πίσω από τις κορυφές τους. Φαίνεται όμως ότι αυτό δε θα διατηρηθεί για πολύ καιρό ακόμα. Το ευρωπαϊκό QE ευνοεί σε σημαντικό βαθμό την οικονομία της Γερμανίας. Τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας είναι ισχυρά ενώ παραμένει και η ηγέτιδα ευρωπαϊκή δύναμη.

Παρά το γεγονός ότι στην Ευρωζώνη ελοχεύει ο πολιτικός κίνδυνος, το 2016 μας δίδαξε ότι όσο οι κεντρικές τράπεζες είναι ενεργές, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα πέρα από βραχυπρόθεσμες διορθώσεις, οι οποίες όμως μπορεί να είναι και έντονες. Γαλλία και Γερμανία, μαζί με τον ιαπωνικό Nikkei, θα μπορούσαν να έχουν μια ακόμα θετική χρονιά.

DAX, CAC αναμένεται να επιχειρήσουν μια κίνηση για νέα ιστορικά υψηλά ο πρώτος και για νέα πολυετή υψηλά ο δεύτερος. Η πτώση της ισοτιμίας θα αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή για τον DAX και τον CAC ενώ είναι πιθανό να αυξήσει και την όρεξη αμερικανικών σχημάτων για εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Το 2017 θα φέρει ευκαιρίες για τη στερλίνα

Η πτώση η οποία ξεκίνησε το επόμενο λεπτό του Brexit έφερε τη στερλίνα σχεδόν 10% χαμηλότερα ενώ στη συνέχεια και μετά από μια περίοδο σταθεροποίησης, μια δήλωση και πάλι σχετική με το Brexit, άνοιξε το δρόμο και για νέες απώλειες 6% με αποτέλεσμα η ισοτιμία να βρεθεί κοντά στο 1,2000.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει το μέγεθος της υποτίμησης της στερλίνας, από το 1999. Πράγματι, η στερλίνα είναι πλέον φθηνότερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 17 χρόνια.

Σε όρους αγοραστικής δύναμης, η στερλίνα έχει δεχθεί επίσης ισχυρό πλήγμα, καθώς σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985.

Ωστόσο οι κίνδυνοι για τη στερλίνα δεν έχουν ολοκληρωθεί και είναι πιθανό το 2017, να φέρει και νέες απώλειες για το βρετανικό νόμισμα. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι το Μάρτιο του 2017, αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50. Ή τουλάχιστον, αυτή είναι η πρόθεση. Όσο λοιπόν θα πλησιάζουμε σε αυτή την ημερομηνία, τα δυο στρατόπεδα “Brexit” και “Bremain” θα αρχίσουν και πάλι τους διαξιφισμούς.

Αυτό συνεπάγεται ότι θα υπάρξει και νέα επιδείνωση του επενδυτικού συναισθήματος για τη στερλίνα με το σενάριο μιας κίνησης προς τα 1,1000 να μην αποκλείεται. Παρόλα αυτά, θεωρούμε ότι μέσα στο 2017, θα υπάρξει μια σημαντική ευκαιρία για νέες αγοραστικές τοποθετήσεις στη στερλίνα.

Το σενάριο αυτό το στηρίζουμε σε τρεις λόγους: Πρώτον, η βρετανική οικονομία έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στον απόηχο του Brexit με αποτέλεσμα η ανάγκη για νέες μειώσεις επιτοκίων να φθίνει συνεχώς. Είναι περισσότερο πιθανό να δούμε μια αύξηση επιτοκίων ή μια σταθεροποίηση στα τρέχοντα επίπεδα, παρά μια νέα μείωση. Αν αυτό συμβεί, τότε οι προσδοκίες της αγοράς για υψηλότερα επιτόκια θα είναι θετικές για τη στερλίνα.

Δεύτερον, οι αγορές έχουν αποτιμήσει σε μεγάλο βαθμό (αλλά όχι απόλυτα) το σενάριο ενός hard Brexit. Οτιδήποτε πιο “soft” λοιπόν, αποτελεί αιτία εκτόξευσης για τη στερλίνα.

Τρίτον, η πτώση της στερλίνας αλλά και η διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, αναμένεται να οδηγήσουν υψηλότερα τον πληθωρισμό. Αυτό θα κάνει τη στερλίνα να είναι πάρα πολύ υποτιμημένη σε σχέση με τις μακροοικονομικές εξελίξεις και ως εκ τούτου θα είναι εξαιρετικά ελκυστική.

* Ο Χρήστος Αλωνιστιώτης είναι Chief Market Strategist της Delta Forex Group