Επιχειρηματική μετανάστευση στη Βουλγαρία: Μύθος ή πραγματικότητα;

Επιχειρηματική μετανάστευση στη Βουλγαρία: Μύθος ή πραγματικότητα;

Τα στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Βουλγαρία ήρθαν να καταρρίψουν τον μύθο ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μεταφέρουν κατά χιλιάδες την παραγωγή ή την έδρα τους στη γειτονική χώρα αναζητώντας φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον και χαμηλότερη φορολογία για να επιβιώσουν.

Εταιρείες φαντάσματα

Σύμφωνα με αυτά, από τις συνολικά 13.000 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που έχουν παρουσία σήμερα στη Βουλγαρία, οι 11.000 (85%) δεν απασχολούν ούτε έναν εργαζόμενο και οι 8.000 (61%) δεν έχουν δραστηριότητα ούτε για δείγμα. Οι άνθρωποι της αγοράς που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα αναγνωρίζουν ότι ο προβληματισμός για τη διογκούμενη τάση φυγής προς τη Βουλγαρία είναι δικαιολογημένος, υποστηρίζουν, όμως, πως οι περισσότερες είναι εταιρείες «φαντάσματα», επιχειρήσεις «σφραγίδες» και ΑΦΜ που φτιάχτηκαν –και εξακολουθούν να φτιάχνονται– για πολύ συγκεκριμένους λόγους: για να αγοραστούν πολυτελή αυτοκίνητα και επενδυτικά ακίνητα ή σπίτια κοντά στα χειμερινά θέρετρα της χώρας, για να στηθούν εμπορικές μπίζνες εισαγωγών - εξαγωγών με τριγωνικές συναλλαγές ή για να μεταφερθούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε μαύρες βαλίτσες τα λεφτά από τα στρώματα την περίοδο των capital controls.

Υπάρχουν φυσικά και αρκετές εταιρείες που όντως μεταφέρθηκαν εκεί για να κάνουν σοβαρή δουλειά και άλλες για να απεγκλωβιστούν από τα capital controls, αφού υποχρεώθηκαν από τις συνθήκες να ανοίξουν λογαριασμούς στη γειτονική χώρα για να μπορούν να πραγματοποιούν τραπεζικά εμβάσματα στους προμηθευτές τους ή για να εισπράττουν από τους πελάτες τους.

Τα στοιχεία που δόθηκαν, όμως, στη Βουλή, απέχουν παρασάγγας από τις υπερβολές που με περισσή ευκολία αναπαράγουν συστηματικά θεσμικοί εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας, όπως η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να διεκδικήσουν τα δίκια τους για τη φορολογική παράνοια στην Ελλάδα, υποστήριζαν ότι 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μεταναστεύσει ή είναι πρόθυμες να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία λόγω χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή.

Άθελά τους οι φορείς αυτοί και όσοι εκπρόσωποι κομμάτων τους ακολούθησαν, έπαιξαν το παιχνίδι της βουλγαρικής κυβέρνησης αλλά και των «κυκλωμάτων» που έχουν στηθεί σε Ελλάδα, Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες εκμεταλλευόμενα άλλοτε την αγανάκτηση των μικρο-επιχειρηματιών για τη φορολογία στην Ελλάδα, άλλοτε τον φόβο για τις καταθέσεις τους και άλλοτε την ανάγκη για άλλου είδους «φορολογικές διευκολύνσεις» σε εμπόρους, κτηνοτρόφους και μεγαλοαγρότες που έχουν αποδειχθεί οι καλύτεροι πελάτες αυτών των δικτύων.

Ελληνικά συμφέροντα με βουλγαρικό διαβατήριο

Είναι κοινό μυστικό πως δικηγορικά γραφεία και εταιρείες συμβούλων επιδίδονται τα τελευταία χρόνια σε ένα συστηματικό κυνήγι πελατείας ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, πλασάροντας τη Βουλγαρία ως τον ιδανικό επενδυτικό, επιχειρηματικό και φορολογικό προορισμό.

Το internet είναι γεμάτο από σελίδες - κράχτες που διαφημίζουν την ευκολία και το χαμηλό κόστος να ανοίξει κανείς μια εταιρεία φάντασμα στη Βουλγαρία ή να δημιουργήσει υποκαταστήματα, κοινές επιχειρήσεις, τραπεζικούς λογαριασμούς κλπ. Εκατοντάδες επιχειρηματίες στην Ελλάδα δέχονται πια μέχρι και sms στα κινητά τους τηλέφωνα με τέτοιο προωθητικό υλικό, ενώ μεγάλα νομικά γραφεία αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν από την Ελλάδα απευθείας τέτοιες δουλειές. Η μεγάλη μπίζνα έχει στηθεί στο Μπλαγκόεβγκραντ, αλλά και στο Σαντάνσκι και στη Σόφια. Ειδικά στο Μπλαγκόεβγκραντ, μια πόλη 70.000 κατοίκων που αποτελεί οικονομικό κέντρο της Νοτιοδυτικής Βουλγαρίας, εκτιμάται ότι «φιλοξενούνται» πάνω από τα μισά ελληνικά ΑΦΜ που ανοίχτηκαν στα χρόνια του μνημονίου. Εκεί θα βρει κανείς πολλές εισαγωγικές επιχειρήσεις, μεταφορικές εταιρείες, εταιρείες ενδυμάτων, κ.α με ελληνικά συμφέροντα αλλά βουλγαρικό διαβατήριο.

Η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικές ενώσεις των γειτόνων δεν έχουν αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Πέρυσι η Ένωση των βιομηχανιών της Βουλγαρίας (BICA) εκτιμούσε ότι η μεταφορά των ελληνικών επιχειρήσεων στη γείτονα θα δημιουργήσει πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας μεσοπρόθεσμα. Το φετινό Ιανουάριο η εφημερίδα Sega, μια από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία στη Βουλγαρία, ευχαρίστησε σε πρωτοσέλιδό της την Ελλάδα («Thanks Greece») επειδή «60.000 επιχειρήσεις εγκαταστάθηκαν το 2015 στη Βουλγαρία και δημιούργησαν 250.000 νέες θέσεις εργασίας».

Τάσεις φυγής και... φοροαποφυγής

Η «μετανάστευση ελληνικών ΑΦΜ» ή είναι ένα φαινόμενο υπαρκτό και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία υπάρχει εύφορο έδαφος για να καλλιεργηθούν τάσεις φυγής.

Όμως παρότι κάθε μέρα κατά μέσο όρο γίνονται 10 νέες εγγραφές στα βουλγαρικά μητρώα, δεν έχουν να κάνουν με μεταφορά παραγωγικής δραστηριότητας. Το φαινόμενο συνδέεται περισσότερο με την προσπάθεια αρκετών μικρομεσαίων εταιρειών και επαγγελματιών να φοραποφύγουν τιμολογώντας στη Βουλγαρία και πουλώντας στην Ελλάδα, παρά να επενδύσουν στη γείτονα και να ανθίσουν επιχειρηματικά εκεί ή στα υπόλοιπα Βαλκάνια.

Συνεπώς ο αριθμός των 13.000 εταιρειών που έχουν «μεταναστεύσει» στη Βουλγαρία μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακός και να προκαλεί δικαιολογημένο προβληματισμό, αλλά στην ουσία μοιάζει να είναι κενός περιεχομένου. Και επιπλέον βάζει στο τραπέζι το ερώτημα αν είναι πράγματι αυτού του είδους η επιχειρηματικότητα που χρειάζεται η Ελλάδα της επόμενης μέρας.