Βήμα πρώτο η ένταξη 3.500 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Βήμα δεύτερο, η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Βήμα τρίτο, η μείωση του συντελεστή υπολογισμού του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων αλλά και του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, συνδυασμός που καθιστά αισθητά μικρότερο το κίνητρο της φοροδιαφυγής (σε μια χρονιά μάλιστα που ο εντοπισμός της θα γίνει ποιο εύκολος μετά την ψηφιοποίηση των τιμολογίων).
Τι έμενε; Να ανακοινωθούν και κίνητρα για την διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών προκειμένου να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο βαθμός πίεσης για την έκδοση αποδείξεων. Όλα αυτά τα μέτρα «υπακούουν» στο κεντρικό στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης που φέρνει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και ταυτόχρονα να μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές. Αυτό το γνωρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών όπως γνωρίζουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας:
1. Η φορολογητέα αξία των ακινήτων ήταν μέχρι τώρα υποεκτιμημένη κατά περισσότερα από 100-150 δις. ευρώ σε σχέση με τις εμπορικές αξίες. Με το που θα γίνει η ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών, θα δημιουργηθεί «δημοσιονομικός χώρος» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον πήχη πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ) ο οποίος και θα χρηματοδοτήσει μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Άρα, αυτοί που δεν έχουν ακίνητο σε περιοχή που ήταν φορολογικά υποεκτιμημένο, μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα πληρώσουν λιγότερα.
2. Το 2021, θα δηλωθούν τα λιγότερα φορολογητέα κέρδη των τελευταίων ετών από τις επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας. Η κυβέρνηση θέλει να διευρύνει ταχύτατα τη φορολογική βάση επαναφέροντας και πάλι τα δηλωθέντα κέρδη των επιχειρήσεων σε επίπεδα ιδανικά υψηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν πριν από την πανδημία. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 22% σε συνδυασμό με τη μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου στο 80%, είναι ένα ισχυρό κίνητρο και τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ισχυρό αντικίνητρο για την απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
3. Με τα μέτρα τόνωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών (σ.σ έκπτωση φόρου 30% επί της αξίας των ηλεκτρονικών πληρωμών που θα γίνονται σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες ύποπτες για φοροδιαφυγή) ουσιαστικά αποσκοπεί στο να περιορίσει το λεγόμενο «κενό του ΦΠΑ). To ελληνικό VAT GAP ξεπερνά σε αξία τα τρία δις. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι αν εξαφανιστεί (που είναι το ιδανικό), θα βρεθούν οι πόροι για να σβήσει ο ΕΝΦΙΑ από τον χάρτη.