Το στεγαστικό πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωπη η χώρα έχει παραμέτρους και η προσεκτική μελέτη τους μπορεί να οδηγήσει στην εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων χωρίς να υπάρξει σπατάλη διαθέσιμων πόρων ή παρενέργειες από την εφαρμογή πολιτικών.
Ποια είναι η βασική παράμετρος του στεγαστικού προβλήματος της Ελλάδας; Η έλλειψη προσφοράς ακινήτων. Όχι όμως έτσι γενικώς. Η έλλειψη προσφοράς εντοπίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά στο λεκανοπέδιο αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που δεν έχουν κρεβάτια ούτε για τους εργαζόμενους.
Επομένως, σε αυτές τις περιοχές επικεντρώνεται το πρόβλημα. Και επίσης υπάρχει και μια άλλη παράμετρος πέραν της γεωγραφικής: Δεν υπάρχει προσφορά μικρών διαμερισμάτων που να ικανοποιήσει τη ζήτηση. Αυτά ψάχνουν όσοι αναζητούν στέγη σε αυτά καταγράφεται μεγαλύτερη άνοδος των τιμών. Στα μικρής επιφάνειας ακίνητα έκανε ζημιά η βραχυχρόνια μίσθωση σε αυτά κατά συνέπεια πρέπει να ρίξει το βάρος και η υπό διαμόρφωση στεγαστική πολιτική.
Είναι δεδομένο ότι με το μέτρο της «κοινωνικής αντιπαροχής» που ήδη έχει αρχίσει να σχεδιάζεται θα επιδιωχθεί να μπουν στην αγορά ακίνητα μικρής επιφάνειας. Το ίδιο επιδιώκεται να συμβεί και σε συνεργασία με τις τράπεζες οι οποίες επίσης έχουν στην κατοχή τους στοκ μικρής επιφάνειας διαμερισμάτων τα οποία παραμένουν κλειστά για διάφορους λόγους.
Αυτό λοιπόν που γίνεται σαφές είναι ότι στην πολιτική αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος που χαράσσει η κυβέρνηση μπαίνει (και πρέπει να μπει) παράμετρος… τετραγωνικών.
Τα μικρά διαμερίσματα -μέχρι να γίνουν περισσότερα μέσα από πολιτικές στήριξης της ανοικοδόμησης όπως η κοινωνική αντιπαροχή- θα πρέπει να διατεθούν για την κάλυψη των βασικών στεγαστικών αναγκών και όχι για επενδυτική αξιοποίηση. Αυτό θα αρχίσει να γίνεται πράξη από αυτή την εβδομάδα με το κριτήριο «επιφάνεια» να μπαίνει σε δύο πολιτικές:
- Στη χρυσή βίζα, σχεδιάζεται να μπει κριτήριο επιφάνειας ώστε η αύξηση του απαιτούμενου ορίου επενδύσεων (ακόμη και στα 800.000 ευρώ) να συνδυαστεί με «κόφτη» ώστε να μην μπορούν να αγοράζονται μικρά ακίνητα. Πληροφορίες φέρνουν την κυβέρνηση να θέτει το όριο στα 120 τμ ακριβώς για να στραφεί η εισαγόμενη ζήτηση στα μεγαλύτερης επιφάνειας ακίνητα. Να γίνονται επενδύσεις χωρίς όμως να στερούν «πολύτιμα» μικρά ακίνητα από την μάχη αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος.
- Στο πρόγραμμα ανακαινίζω ενοικιάζω που ξεκινά προς το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, έχει επίσης μπει κριτήριο τετραγωνικών. Μόνο οι ιδιοκτήτες κλειστών μικρών διαμερισμάτων θα λαμβάνουν επιδότηση για να τα ανακαινίσουν και να τα ρίξουν στην μακροχρόνια μίσθωση.