Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Στα συρτάρια του ΤΑΙΠΕΔ παραμένει ένα έργο που θυμίζει... «Γεφύρι της Άρτας». Πρόκειται για το κοίτασμα «Νότια Καβάλα» και η μετατροπή του σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. Η μόνη εταιρία που έχει υποβάλει από το 2011 σχετική πρόταση για την αξιοποίηση του κοιτάσματος είναι η Energean Oil & Gas, η οποία, μάλιστα, εξακολουθεί και διατηρεί το επενδυτικό ενδιαφέρον της, παρά τις παλινωδίες που σημειώθηκαν στο ενδιάμεσο διάστημα.
Το θέμα αυτό ανέδειξε για άλλη μία φορά η διοίκηση της εταιρίας, κατά τη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους. Με δεδομένο ότι η Energean εξασφάλισε πρόσφατα διετή παράταση της άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, έρχεται να προτείνει αλλαγή στην αδειοδότηση του, από παραγωγή φυσικού αερίου σε αποθήκη φυσικού αερίου, κάτι το οποίο θεωρεί εφικτό με την έκδοση μιας απλής υπουργικής απόφασης.
Το σκεπτικό της Energean βασίζεται στην προοπτική να δημιουργηθεί ένας αποθηκευτικός χώρος φυσικού αερίου, που θα έρθει να συμπληρώσει και άλλα μελλοντικά έργα, όπως οι αγωγοί TAP και IGB, καθώς και το πλωτό τέρμιναλ LNG, στην Αλεξανδρούπολη. Ο συνδυασμός όλων αυτών, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, θα μπορούσε να υποστηρίξει αποφασιστικά τη δημιουργία hub φυσικού αερίου στη χώρα μας, κάτι το οποίο αποτελεί και πολιτική βούληση διαχρονικά. Επιπλέον, το πλεονέκτημα μιας αποθήκης φυσικού αερίου θα ήταν η δυνατότητα, όπως υποστηρίζεται, διατήρησης αποθεμάτων για 90 ημέρες, αντί των 12-15 ημερών που προσφέρει η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας. Έτσι, θα μπορούν να καλύπτονται ενδεχομένως και έκτακτες ανάγκες, στις περιπτώσεις αυξημένης ζήτησης ή λόγω μη αναμενόμενων γεγονότων.
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το 2010 το τότε ΥΠΕΚΑ είχε συγκροτήσει Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων μετατροπής του υπό εξάντληση κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότιος Καβάλα» σε αποθηκευτικό χώρο φυσικού αερίου. Είχε κάνει, μάλιστα, ένα χρόνο μετά και σχετική μελέτη που παρουσιάστηκε στη Βουλή. Το ίδιο έτος η Energean καταθέτει επίσημη πρόταση για την αξιοποίηση του κοιτάσματος. Όμως, για το έργο έδειξε ενδιαφέρον και ο ΔΕΣΦΑ, χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει καμία από τις επενδυτικές προθέσεις.
Τελικά, το κοίτασμα περνά στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αναθέτει σε ξένη εταιρία, το 2014, μελέτη, που καταλήγει στη διαπίστωση ότι η αποθήκη απαιτεί επενδύσεις περί τα 400 εκατ. ευρώ για να βγει σε διαγωνισμό. Συμπεραίνει, ωστόσο, ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο, διότι δεν προκύπτουν οι αναγκαίες ταμειακές ροές.
Από κει και πέρα ξεκίνησε μια ανταλλαγή επιστολών μεταξύ ΥΠΕΚΑ και ΤΑΙΠΕΔ, με το πρώτο να ζητά την προκήρυξη διαγωνισμού για το έργο και το δεύτερο να κωλυσιεργεί. Σήμερα, στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ απλά είναι καταγεγραμμένος ένας γενικόλογος στόχος του για το κοίτασμα, που προσδιορίζεται στο «να επανεξετάσει (το Ταμείο) την πιθανότητα και τους εναλλακτικούς τρόπους εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων επί των υπεράκτιων σχεδόν εξαντλημένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα μέσω της χρήσης, της αξιοποίησης και της εμπορικής εκμετάλλευσης τους ως εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου».