Έμφαση στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού τόσο του 2016 όσο και της διετίας 2017-2018 δίνουν οι δανειστές. Σύμφωνα με την Καθημερινή, που επικαλείται αρμόδια στελέχη, η υιοθέτηση των νέων μέτρων που υπολογίζονται ακόμα και σε 3% του ΑΕΠ (εκ των οποίων το 1% του ΑΕΠ φέτος) για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» της επερχόμενης διαπραγμάτευσης, ενώ σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., κ. Μ. Σχοινάς, ξεκαθάρισε χθες ότι ακόμα βρίσκεται υπό αξιολόγηση η ελληνική πρόταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το 2016 οι θεσμοί εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κενό κινείται μεταξύ 0,5% και 1% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ και 1,8 δισ. ευρώ. Τόσα είναι, δηλαδή, τα νέα μέτρα που θεωρούν ότι θα πρέπει να λάβει φέτος η κυβέρνηση, χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμβάνονται οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό (που προς το παρόν οι δανειστές εκτιμούν ότι αφήνουν επιπλέον «τρύπα»). Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δε, εμφανίζεται να έχει την ακραία θέση επί του θέματος, καθώς είναι εκείνο που υπολογίζει στο 1% του ΑΕΠ το κενό για φέτος και συνολικά στο 3% του ΑΕΠ (περίπου 5,5 δισ. ευρώ) έως και το 2018.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πόσες ευρωπαϊκές χώρες θα συνταχθούν πίσω από τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ ή θα προτιμήσουν να αντιμετωπίσουν με ηπιότερο τρόπο την ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να συναντήσει τους ομολόγους του από την Ευρωζώνη, καθώς επιδιώκει να παρουσιάσει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εκμαιεύσει τη συναίνεση των άλλων πρωτευουσών της Ευρωζώνης εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Χθες, είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλ. Στουμπ, ο οποίος δήλωσε αμέσως μετά ότι «είμαι πολύ χαρούμενος που η Αθήνα εφαρμόζει όσα έχουμε συμφωνήσει» και «είναι πολύ σημαντικό ότι βρίσκεται σε σωστή τροχιά». Ωστόσο, πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διανύσει αρκετό δρόμο ακόμη. Ταυτόχρονα, μίλησε πολύ θετικά για τον κ. Τσακαλώτο, τον οποίο χαρακτήρισε ως «εξαιρετικό συνάδελφο», με τον οποίο έχει «καλή συνεργασία». Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Στουμπ επανέλαβε την πάγια θέση της Φινλανδίας για την αναγκαιότητα συμμετοχής του Ταμείου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες απέκλεισε το ενδεχόμενο Grexit.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, οι θεσμοί είναι έτοιμοι να συζητήσουν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που προτείνει η Αθήνα, αν αυτή έχει προσωρινό χαρακτήρα. Θεωρούν, όμως, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής πρότασης είναι ότι δεν αντιμετωπίζει το βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό κενό του συστήματος.
Πάντως, ο κ. Σχοινάς δήλωσε χθες ότι κάθε αναφορά ως προς τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ασφαλιστικό «είναι αβάσιμη εικασία», σε μία προσπάθεια να κρατήσει αποστάσεις από τις διαρροές των προηγούμενων ημερών που ανέφεραν ότι η ελληνική πρόταση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αξιολογείται θετικά από την Ε.Ε. «Η Επιτροπή δεν έχει δώσει σε αυτό το σημείο οποιαδήποτε εκτίμηση. Αυτό θα γίνει σε επόμενο στάδιο έπειτα από συζήτηση σε βάθος με τις ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους θεσμούς» συμπλήρωσε ο κ. Σχοινάς.
Παράλληλα, διάφοροι αξιωματούχοι κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους στην «Κ», σημειώνοντας ότι είναι νωρίς για αξιολογήσεις, καθώς η πραγματική και εις βάθος συζήτηση θα ξεκινήσει με την άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα που είναι προγραμματισμένη για τις 18 του μηνός. «Η πρόταση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η αρχή της ιστορίας, αλλά χρειάζονται πιο πολλά να γίνουν» ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».
Γι' αυτό και στο επόμενο Eurogroup (την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου) η συζήτηση για την Ελλάδα θα είναι γενική, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την ελληνική πρόταση πριν γίνει η αξιολόγηση από τους εκπροσώπους των θεσμών. Στελέχη των δανειστών αναφέρουν ότι ο στόχος και των δύο πλευρών είναι η διαπραγμάτευση -συνολικά- να κλείσει έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, η εκτίμηση που κάνουν είναι ότι η συζήτηση για το ασφαλιστικό - αλλά και για ολόκληρη την αξιολόγηση- θα απασχολήσει τους εκπροσώπους των θεσμών για τους επόμενους μήνες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρονται σε αποτελέσματα την άνοιξη ή ακόμα και το καλοκαίρι.