Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών λανσάρει την νέα εφαρμογή για την υποβολή ηλεκτρονικών καταγγελιών μέσω εφαρμογής η οποία εντοπίζει πλαστές αποδείξεις. Και αύριο, περνάει από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή στο οποίο θα ενσωματωθεί και το νέο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι λεπτομέρειες, θα γίνουν γνωστές και ο κάθε αυτοαπασχολούμενος θα χαράξει την πορεία του ενόψει του κλεισίματος της χρονιάς σε λογιστικό επίπεδο.
Αυτό που είναι σαφές είναι το «πολιτικο-οικονομικό» μήνυμα: θα ληφθεί μέριμνα ώστε το μέσο δηλωθέν εισόδημα να μην είναι μικρότερο από 10.000 ευρώ καθώς… ενοχλεί και πολιτικά και κοινωνικά το να δηλώνουν γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί λιγότερα από τον βοηθό τους που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι το μέσο δηλωθένα εισόδημα των περίπου 665.000 αυτοαπασχολούμενων, από τα 6000 ευρώ που είναι σήμερα, θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στα 10.000 ευρώ. Αυτή η διαφορά των τεσσάρων χιλιάδων ευρώ, συνεπάγεται πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση περίπου 360 ευρώ ανά φορολογούμενο. Όσο για το υπουργείο Οικονομικών, θα εισπράξει περίπου 260-270 εκατ. ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα. Τι θα τα κάνει; Θα τα… ξαναρίξει στην αγορά μειώνοντας κατά 20% το τέλος επιτηδεύματος από τις αρχές του 2025.
Δηλαδή, στον φοροφυγά που θα πιεστεί να μην δηλώνει ότι ζει με 4000-5000 ευρώ καθαρό εισόδημα τον χρόνο, θα υπάρξει άμεση επιβράβευση (την αμέσως επόμενη χρονιά) αν επιστρέψει σε αυτό που επιβάλλει η κοινή λογική και πάψει να δηλώνει ότι συντηρεί οικογένεια με 300-400 ευρώ τον μήνα. Όσο για το δημόσιο, θα βγει κερδισμένο σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Διότι μαζί με την αύξηση του φόρου εισοδήματος, θα εισπράξει περισσότερα και από τον ΦΠΑ. Αυτά είναι λεφτά που ξεκάθαρα «δημεύονται» από τους επαγγελματίες. Διότι δια της μεθόδου της μη έκδοσης αποδείξεων, ο καταναλωτής καταβάλλει τον ΦΠΑ (σε πόσους άραγε γίνεται πραγματική έκπτωση 24%) και απλώς ο επαγγελματίας δεν τον αποδίδει.
Όσον αφορά στον σχεδιασμό, οι στόχοι περιγράφηκαν. Στην πράξη, η λεπτομέρεια θα κάνει τη διαφορά. Πώς θα αυξηθεί το δηλωθέν εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων χωρίς να εγερθεί νομικό ζήτημα; Ο επαγγελματίας, αν έχει ζημιές, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να δηλώνει ζημιές. Είναι ευθύνη του κράτους να ελέγξει αν οι ζημιές είναι αποτέλεσμα φοροδιαφυγής ή όχι. Ένα σύστημα που θα παραπέμπει σε «αντικειμενικά κριτήρια» επιβάλλοντας ουσιαστικά «κατώτατο πλαφόν» στο δηλωθέν εισόδημα, μπορεί να αμφισβητηθεί σε νομικό επίπεδο. Κοντός ψαλμός.
Το υπουργείο Οικονομικών προς το παρόν έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι οι φορολογικοί συντελεστές για τους αυτοαπασχολούμενους δεν αλλάζουν. Γι’ αυτό και η επιβάρυνση θα είναι περιορισμένη. Για κάθε 1000 ευρώ αύξησης του δηλωθέντος εισοδήματος, θα προκύπτει πρόσθετος φόρος 90 ευρώ καθώς μέχρι και τα 10.000 ευρώ τον χρόνο, εφαρμόζεται ο συντελεστής του 9% που θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση.