Του Γιώργου Φιντικάκη
Δεδομένα με άγνωστη έκβαση, δημιουργεί για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ, η παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς υποχρεώνει τον αγοραστή, να υποβάλει δημόσια προσφορά και για το υπόλοιπο ποσοστό της εταιρείας που βρίσκεται σε διασπορά.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όποιος εκ των Glencore και Vitol κερδίσει το διαγωνισμό, θα κληθεί να αποκτήσει στην ίδια τιμή και τις μετοχές που θα του προσφέρουν οι υπόλοιποι μέτοχοι. Σε αυτή την περίπτωση θα του ζητηθεί να αγοράσει ακόμη και το 70% της εταιρείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τελικό τίμημα.
Διότι σύμφωνα με τη σημερινή αποτίμηση στο χρηματιστηριακό ταμπλό, το 50,1% των ΕΛΠΕ αντιστοιχεί σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ, όμως το 70% ισοδυναμεί με περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Το ερώτημα είναι γιατί κάποιος να δεχθεί να καταβάλει ένα τέτοιο ποσό, όταν αρκεί το 50,5% στον αγοραστή των ΕΛΠΕ για να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας.
Το ζήτημα προέκυψε έπειτα από γνωμάτευση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με την οποία, οι μεταβιβάσεις που εξαιρούνται από τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς, είναι μόνον οι ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται για το δημόσιο συμφέρον.
Σύμφωνα όμως με την Ε.Κ., τα ΕΛΠΕ αποτελούν μια ιδιάζουσα περίπτωση. Εκτός από το Δημόσιο που πουλά το 20,5% (επί συνόλου 35,5%), πωλητής είναι και η Paneuropean με 30,47% (επί συνόλου 45,47%). Υπό αυτή την έννοια, δεν νοείται εξαίρεση, και άρα ο αγοραστής των ΕΛΠΕ, οφείλει, πάντα κατά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να ακολουθήσει τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς.
Το ερώτημα είναι γιατί τα παραπάνω έγιναν γνωστά τώρα, και όχι πριν ξεκινήσει ο διαγωνισμός ή έστω κατά την πρώτη του φάση. Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το θέμα δεν είναι τωρινό, και οι υπηρεσίες της ασχολούνται με αυτό εδώ και μήνες. Στον αντίποδα, οι πληροφορίες λένε ότι οι πωλητές έχουν ζητήσει την άποψη δύο νομικών γραφείων, που αμφότερα έκριναν ότι δεν είναι υποχρεωτική η δημόσια προσφορά, αφού πρόκειται για αποκρατικοποίηση.
Τόσο οι πωλητές όσο και ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης αναζητούν τρόπους προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο, ενώ έχει εξεταστεί το σενάριο να υπάρξει κάποια ειδική νομοθετική ρύθμιση, δίχως ωστόσο να έχουν ληφθεί αποφάσεις.
Αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, ο νικητής του διαγωνισμού θα κληθεί να αγοράσει στην ίδια τιμή και όσες μετοχές του προσφέρουν οι υπόλοιποι μέτοχοι. Δεδομένου ότι το 7,7% ανήκει σε ιδιώτες επενδυτές, το 6,5% σε ξένους θεσμικούς και το 4,8% σε Έλληνες θεσμικούς, προκύπτει ένα ποσοστό 19%.
Στο σενάριο, που όλοι οι κάτοχοι των παραπάνω μετοχών, ζητήσουν να τις πουλήσουν, ο αγοραστής των ΕΛΠΕ, μπορεί να χρειαστεί τελικά να πληρώσει για το 70% της εταιρείας, αντί για το 50,5%.