Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα ανακοίνωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, μετά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην Ουάσιγκτον.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ και ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησαν πως η ομάδα του ΔΝΤ θα επιστρέψει την άλλη βδομάδα στην Αθήνα ενω κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους η κα Lagarde και ο κ. Τσακαλώτος συζήτησαν για την πρόοδο σχετικά με την αξιολόγηση και για την ανάγκη να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο.
Η κα Λαγκάρντ τόνισε, όπως μετέδωσε το mignatiou.com, ότι το Ταμείο παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα βασίζεται σε βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, και να συνοδεύεται από την αναγκαία απομείωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.
Έπειτα από την συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ ο κ. Τσακαλώτος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους έκανε λόγο για μια «πολύ καλή η συνάντηση», σημειώνοντας πως η επικεφαλής του Ταμείου συμφώνησε ότι πρέπει επιστρέψει αμέσως η ομάδα στην Αθήνα και ότι πρέπει να βρεθεί λύση και η συζήτηση είχε ένα κομμάτι για το χρέος.
Στην ερώτηση εάν έμεινε ικανοποιημένος από την συζήτηση απάντησε: «Ναι είμαι πολύ ικανοποιημένος και είμαι ευχαριστημένος».
Τζακ Λιού: Να βρεθεί μια λογική λύση
Νωρίτερα ο κ. Τσακαλώτος είχε συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου ο οποίος ζήτησε από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να βρουν μία λογική λύση. Μετά από τη συνάντησή του με τον κ. Τσακαλώτο- ο οποίος είχε επίσης συζητήσεις με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Μάρτιο Ντράγκι- ο Λιου τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις, αλλά σημείωσε ότι εδώ και καιρό «έχουμε καλέσει όλες τις πλευρές να βρουν μια λογική μέση λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες».
Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. «Εχουν ήδη κάνει πολλά (οι Ελληνες), πρέπει να κάνουν περισσότερα, σημαίνει ότι οι Θεσμοί πρέπει να προσεγγίσουν τις συζητήσεις με την Ελλάδα με πνεύμα επίλυσης διαφορών και εξεύρεσης δρόμου προς τα εμπρός».
Ο Λιου ανέφερε ότι όλες οι πλευρές τον διαβεβαιώνουν ότι αυτός είναι ο στόχος. «Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι βρίσκονται στο ίδιο σημείο», συμπλήρωσε όμως, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν βοηθητικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση, ώστε να ξεκαθαρίσουν μερικά ζητήματα και να «βοηθήσουμε να γίνει η επικοινωνία πιο εύκολη σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά στην τελική, ουσιαστικά είναι ένα θέμα που το ΔΝΤ, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύσουν».
Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών, επεσήμανε πως ο Μπάρακ Ομπάμαέχει ξεκαθαρίσει σε πολλές περιπτώσεις πόσο σημαντικό θεωρεί ότι είναι να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα με έναν λογικό τρόπο όσο γίνεται πιο σύντομα.
Π. Τόμσεν: Μέτρα έως 8,1 δισ
Η επίκεψη του υπουργού στην Ουάσιγκτον κινείται πάντως ανάμεσα σε συμπληγάδες. Απο τη μία ο Πολ Τόμσεν έκανε λόγοι για 8,1 δισ. ευρώ επιπλέον μέτυρα εάν θέλουμε να βγεί το πλεόνασμα του 3,5% ενω απο την άλλη ο Βολφανγκ Σόιπλε δεν έδειξε ενδιαφέρον για μείωση του χρέους. Μάλιστα μετά την συνάντηση του με τον γερμανό υπουργό ο κ. Τσκαλώτος ανλεφγερε πως «δεν είναι και φανατικός ο κύριος Σόιμπλε υπέρ της ελάφρυνσης χρέους».
Σήμερα στις 20.30 (ώρα Ελλάδας) ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ ο κ. Σταθάκης θα συναντηθεί και με την υφυπουργό για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον των ΗΠΑ Κάθριν Νοβέλι.
Διαβάστε ακόμα: