Χώρες, με περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, όπως η Ελλάδα, μπορούν να επωφεληθούν από το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, ειδικά στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών με επενδυτικές πλατφόρμες σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δηλαδή με κεφάλαια και από τον ιδιωτικό τομέα σε συνδυασμό με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων και τα διαρθρωτικά ταμεία.
Αυτή ήταν η απάντηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, κ. Γίρκι Κατάινεν σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη.
Ειδικότερα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απηύθυνε στον Επίτροπο την εξής ερώτηση:
«Κύριε Καταινεν, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στην Επιτροπή μεταφορών και Τουρισμού. Όπως και εσείς αναφέρατε το Επενδυτικό Σχέδιο επικεντρώνεται κυρίως στην άρση των εμποδίων στις επενδύσεις, στην προβολή και την τεχνική υποστήριξη επενδυτικών έργων και στην αποτελεσματικότερη χρήση νέων και υφιστάμενων χρηματοοικονομικών πόρων. Ένα από τα μεγαλύτερα “success story” που έχει να επιδείξει είναι η επενδυτική πλατφόρμα “energie positif” για την ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων στο Παρίσι, στην οποία συμμετέχουν 11 δημόσιες αρχές, 2 ιδιωτικοί φορείς και 2 χρηματοδοτικοί φορείς.
Πιστεύετε ότι και η Ελλάδα, όπως η Γαλλία, με αντίστοιχη επενδυτική πλατφόρμα θα μπορούσε να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες του επενδυτικού σχεδίου, κυρίως στον κλάδο του τουρισμού και των μεταφορών, που αποτελούν στρατηγικούς τομείς για την χώρα μου;».
Ακολουθεί η απάντηση του Επιτρόπου:
«Στον κλάδο του τουρισμού, στην Ελλάδα, όπου οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης που θα ήθελαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή όπου οι επιχειρηματίες δεν βρίσκουν δάνεια -αυτή είναι η περίπτωση της Ελλάδας- θα μπορούσαμε να έχουμε μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με μία πλατφόρμα, που θα συλλέξει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα πει, λόγου χάριν, ότι σε μικρά ξενοδοχεία ή κάποιου άλλου είδους επένδυση, είναι δυνατόν τα κεφάλαια και τα μακροπρόθεσμα δάνεια να τα διαθέσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε η κυβέρνηση να βάλει και ποσά, ως μετοχικό κεφάλαιο από τα διαρθρωτικά ταμεία και εκεί να μπει και ο ιδιωτικός κλάδος. Έτσι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να παρακάμψουν το τραπεζικό πρόβλημα και να βρουν χρηματοδότηση για την επένδυση από εκεί ...».