Άλλη μια πολιτική πρωτοβουλία αναμένεται να ξεδιπλωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με στόχο να εφαρμοστεί πλήρως από τις αρχές του 2025. Ο στόχος είναι το νέο πλαίσιο να ενθαρρύνει όσους θέλουν να βρουν δουλειά και να αποθαρρύνει όσους προτιμούν να παραμένουν ανενεργοί επιβιώνοντας - ή τουλάχιστον αυτό να εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις - μόνο με τα παντός είδους κοινωνικά επιδόματα.
Θα είναι δύσκολη η αποδοχή των μέτρων που δρομολογούνται καθώς – κακά τα ψέματα - κανένας ψηφοφόρος δεν θέλει να χάνει άκοπο εισόδημα. Και θα υπάρξουν πολλές δεκάδες χιλιάδες που θα βρεθούν σε αυτή την κατηγορία. Δεν θα είναι μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που θα βρεθούν εκτός λίστας επειδή ξαφνικά ενεργοποιήθηκε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (σ.σ το οποίο ήδη έχει πετάξει πολλούς έξω από τις λίστες).
Θα είναι οι επιδοματούχοι με χαμηλό εισόδημα αλλά φουσκωμένο τραπεζικό λογαριασμό, οι κάτοχοι πολυτελών αυτοκινήτων αλλά και - σταδιακά - οι πολυεπιδοματούχοι. Είναι μια κατηγορία πολιτών που επί σειρά ετών στηρίζονται στο ότι το κράτος δεν μπορεί να οργανωθεί για να μάθει το εξής απλό: πόσα δίνει στον καθένα υπό μορφή επιδομάτων και με ποιο τρόπο. Κακά τα ψέματα: ένας δικαιούχος και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του επιδόματος τέκνων και του επιδόματος θέρμανσης και του επιδόματος στέγασης, δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να ψάξει για «φανερή» δουλειά.
Διότι ακόμη και ο φανερός κατώτατος μισθός, μπορεί να του στερήσει πολλές εκατοντάδες ευρώ τον μήνα. Ποιος ο λόγος να βγεις στην αναζήτηση 8ώρου με 707 ευρώ καθαρά (αυτός είναι σήμερα ο καθαρός κατώτατος μισθός) όταν γνωρίζεις ότι με το που θα γίνει η πρόσληψη θα στερηθείς τα μισά και ακόμη περισσότερα από την απώλεια των επιδομάτων; Όμως αυτή η πρακτική, δεν έχει κανένα στοιχείο δικαιοσύνης και καμία οικονομική λογική. Διότι τους πόρους των επιδομάτων τους δίνουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.
Η νέα επιδοματική πολιτική θα εφαρμοστεί σε πολλαπλά επίπεδα. Πρώτον, θεσπίζονται σχεδόν για το σύνολο των κοινωνικών επιδομάτων του κράτους όχι μόνο εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια: τόσο για τα ακίνητα όσο και για τα κινητά περιουσιακά στοιχεία.
Στόχος να «κοπούν» όσοι έχουν καταθέσεις, έντοκα γραμμάτια, μεγάλης αξίας ακίνητα αλλά και αυτοκίνητα. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις; Υπάρχουν λένε οι έρευνες που έχουν ήδη γίνει με βάση τις φορολογικές δηλώσεις. Δεύτερον, θεσπίζεται μηχανισμός παρακολούθησης του «βαθμού συγκέντρωσης επιδομάτων». Κρίνεται ότι δεν μπορεί ένας δικαιούχος να εισπράττει ότι επίδομα υπάρχει μόνο και μόνο επειδή πληροί τα επιμέρους κριτήρια. Το άθροισμα πολλών επιδομάτων συνιστά ισχυρό παράγοντα αποτροπής από την επιστροφή στην αγορά εργασίας. Τρίτον, ενεργοποιείται η διαδικασία καταβολής των επιδομάτων όχι εξ’ ολοκλήρου σε τραπεζικό λογαριασμό αλλά και σε κάρτα σε ποσοστό 50% σε μια προσπάθεια τα επιδόματα να διοχετεύονται για βασικές ανάγκες όπως τα τρόφιμα και όχι για… διαδικτυακό στοίχημα όπως πολύ συχνά παρατηρείται να συμβαίνει τώρα.