Οι μεταλλάξεις του Covid-19 και ο πληθωρισμός είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε νέα ύφεση την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο το βασικό σενάριο είναι ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα τρέξει με ρυθμό 6% φέτος, η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 7% που είναι η καλύτερη επίδοση από το 1984, ενώ η Ευρώπη θα είναι και πάλι ουραγός με +4,6%.
Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα νέας έκθεσης της Deutsche Bank για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία, στην οποία προβλέπεται ότι ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός δείκτης του κόσμου, S&P 500, θα διορθώσει έως και κατά 10% πριν ξεκινήσει το επόμενο ράλι.
Οι αναλυτές της DB τονίζουν την προτίμησή τους στα ευρωπαϊκά assets έναντι των αμερικανικών, εκτιμώντας ότι το δολάριο θα επιστρέψει σε φάση αποδυνάμωσης, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου θα φτάσει στο 2,25% έως το τέλος του 2021 και η Wall Street θα σημειώσει πτώση 6%-10% καθώς η ανάπτυξη θα κορυφώνεται.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, πολλά για τις μετοχές θα κριθούν από τον πληθωρισμό και κυρίως από το πως θα αντιδράσει η Fed στις μεταβολές των τιμών. Όσο νωρίτερα δούμε εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής λόγω των ανησυχιών της Fed για τον πληθωρισμό και όχι για την ανάπτυξη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διόρθωση στις αγορές.
Όσον αφορά τα εμπορεύματα, η DB εκτιμά ότι το Brent, το asset με τις υψηλότερες αποδόσεις το 2021, θα ξεπεράσει το επίπεδο των 80 δολαρίων φέτος αλλά θα υποχωρήσει ελαφρώς το 2022, ενώ ο χρυσός θα συνεχίζει πτωτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 και του 2022. Πιο αναλυτικά, το Brent αναμένεται να μείνει κοντά στα 80 δολάρια έως το πρώτο μισό του 2022 για να υποχωρήσει στα 75 δολάρια στο δ’ τρίμηνο του έτους. Ο χρυσός, από τα 1.804 δολάρια που βρίσκεται σήμερα αναμένεται να υποχωρήσει διαδοχικά στα 1.750 δολάρια στο γ’ τρίμηνο, στα 1.650 δολάρια στο δ’ τρίμηνο, για να φτάσει στα 1.500 δολάρια έως τον Ιούνιο του 2022.
Στην αγορά συναλλάγματος, προβλέπεται άνοδος του ευρώ από τα 1,19 δολάρια σήμερα, στα 1,225 δολάρια στο α’ τρίμηνο του 2022 και στα 1,25 δολάρια στο β’ τρίμηνο του ίδιου έτους. Όπως σημειώνει η DB, δεν είναι μόνο η τελευταία συνεδρίαση της Fed που ωθεί σε αυτή την εκτίμηση αλλά και μία σειρά παραγόντων, όπως η αμετακίνητη στάση της ΕΚΤ, οι κίνδυνοι από τη μετάλλαξη Δέλτα σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι περιορισμένες πιθανότητες μιας θετικής έκπληξης στις εκλογές της Γερμανίας.
Σε μάκρο επίπεδο, η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,6% το 2021 και 4,8% το 2022, ενώ η πρόοδος που σημειώνεται στα εμβολιαστικά προγράμματα θα επιτρέψει στις οικονομίες θα ανοίξουν κανονικά μέσα στο έτος. Τόσο το επιθυμητό επίπεδο ανοσίας όσο και η επιστροφή του ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα αναμένεται να επιτευχθούν προς τα τέλη του 2021. Όμως, η DB προειδοποιεί πως παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν, η νέα μετάλλαξη μπορεί να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης.
Για τον κίνδυνο του πληθωρισμού, η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι ενώ η επιτάχυνση των τιμών καταναλωτή μέσα στο καλοκαίρι θα είναι προσωρινό φαινόμενο, ο κίνδυνος υψηλότερου πληθωρισμού, ειδικά στις ΗΠΑ, έχει αυξηθεί σημαντικά. Στο σενάριο που ο πληθωρισμός κινηθεί σε υψηλά επίπεδα – σε ένα εύρος 3%-4% - και παραμείνει εκεί για εύλογο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει την αντίδραση της Fed, η οποία θα επιφέρει πλήγμα στις παγκόσμιες αγορές και ακόμη ισχυρότερο πλήγμα στις αναδυόμενες αγορές. Μάλιστα, στο ίδιο σενάριο, η DB δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να πέσει πάλι σε ύφεση.