Για φορομαραθώνιο που μόλις ξεκίνησε και θα πλήξει σημαντικά την κατανάλωση, κατά συνέπεια και τις επιχειρήσεις, κάνει λόγο η ΕΣΕΕ, τονίζοντας ότι η απομείωση των φόρων φυσικών και νομικών προσώπων στο εσωτερικό, επείγει ακόμα περισσότερο και από την απομείωση του χρέους στο εξωτερικό.
Όπως σημειώνεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, ο φετινός "φορομαραθώνιος" ξεκίνησε για 7,4 εκ. φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία καλούνται εντός τους προσεχούς εξαμήνου να διευθετήσουν υποχρεώσεις 6 διαφορετικών φόρων που αφορούν στα εισοδήματα, στην ακίνητη και στην κινητή περιουσία και οι οποίες εκτιμώνται στα περίπου 10,7 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά, οι προαναφερθείσες 6 υποχρεώσεις εξειδικεύονται: στο φόρο εισοδήματος (ΦΕΦΠ & ΦΕΝΠ), στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, στο τέλος επιτηδεύματος και στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης, όλες με σημείο αναφοράς τα εισοδήματα του 2016 αλλά και στον ΕΝΦΙΑ του 2017 και στα τέλη κυκλοφορίας του 2018.
Το χρονολόγιο των φορολογικών υποχρεώσεων μετά τη 1η δόση φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων την 31η Ιουλίου, συνεχίζεται με τη 2η δόση φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στις 31 Αυγούστου. Ο Σεπτέμβριος εκτός από τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και την αντίστοιχη 3η των νομικών, περιλαμβάνει και την 1η από τις 5 μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, οι υποχρεώσεις του οποίου ολοκληρώνονται τον Ιανουάριο του 2018. Παράλληλα, το Δεκέμβριο του 2017, 5 εκ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018 (επισυνάπτεται αναλυτικός πίνακας στο τέλος του κειμένου με τις φορολογικές υποχρεώσεις).
Την 1η δόση του φόρου εισοδήματος, που καταβλήθηκε από εκατομμύρια φορολογουμένους, ακολουθούν 2 επιπλέον δόσεις, η 2η εκ των οποίων πρέπει να καταβληθεί έως τις 29 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου. Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, το 41,58% εξ'' αυτών ήταν χρεωστικές, με το συνολικό προς καταβολή ποσό να προσεγγίζει τα 3,6 δισ. ευρώ και το οποίο ισοδυναμεί σε μία μέση επιβάρυνση 1.450 ευρώ ανά υπόχρεο. Το 42% των εκκαθαριστικών ήταν μηδενικό, ενώ περίπου το 15,5% ήταν πιστωτικό, με τους δικαιούχους των επιστροφών να λαμβάνουν συνολικά το ποσό των 361 εκ. ευρώ, δηλαδή 379,85 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας. Τα παραπάνω ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, αφού πρώτα πραγματοποιηθεί έλεγχος για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι προς τα επάνω αναπροσαρμοσμένοι, σε σχέση με εκείνους του Νοεμβρίου, στόχοι για την είσπραξη άμεσων φόρων ύψους 22,41 δις ευρώ, εξειδικεύονται στα βασικά τους σημεία σε 14,04 δις ευρώ από το φόρο εισοδήματος (ΦΕΦΠ & ΦΕΝΠ), σε 3,32 δισ. ευρώ από το φόρο περιουσίας και σε 2,52 δισ. ευρώ από λοιπούς φόρους. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων ανέρχεται στα 9,27 δις ευρώ και των αντίστοιχων νομικών στα 3,52 δισ. ευρώ, για όσες λίγες επιχειρήσεις έχουν ακόμα κέρδη.
Δήλωση προέδρου ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά:«...Με αυτούς τους 6 φόρους σε 6 μήνες, αναρωτιέται κανείς τι θα μείνει από τους φορολογούμενους για κατανάλωση στην αγορά και που θα βρει η αγορά τα χρήματα να πληρώσει τους δικούς της υπέρογκους φόρους; Η απομείωση των φόρων φυσικών και νομικών προσώπων στο εσωτερικό, επείγει ακόμα περισσότερο και από την απομείωση του χρέους στο εξωτερικό. Μετά από όλα αυτά, θεωρώ σοβαρό πλήγμα για την αγορά τη βαριά φορολογική "ατζέντα" των επιχειρήσεων από τώρα μέχρι τέλος του έτους. Καλή μας δύναμη, καλό μήνα και καλό Αύγουστο σε όλους...»
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Sooc