Όπως ήταν αναμενόμενο μετά το χθεσινό eurogroup και το «μπλόκο» της Γερμανίας στην αποδέσμευση της τελευταίας δόσης προς την Ελλάδα, το συμβούλιο των διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) ενέκρινε την εκταμίευση για όταν ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες, δηλαδή όταν δοθεί η έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μηχανισμός αναφέρεται ότι το συμβούλιο των διευθυντών του ESM ενέκρινε επί της αρχής την τελευταία εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της εθνικής διαδικασίας.
«Μόλις ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία, η εκταμίευση θα ακολουθήσει γρήγορα πολύ πριν το τέλος του προγράμματος του ESM», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται μετά τον «πάγο» έβαλε η Γερμανία στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα που επρόκειτο να γίνει σήμερα, λόγω της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει τη συμφωνημένη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε ακριτικά νησιά.
Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε χθες στην συνέντευξη Τύπου του Eurogroup ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, οι χώρες της Ευρωζώνης επικύρωσαν το συμπληρωματικό μνημόνιο της Ελλάδας πλην της Γερμανίας, λόγω «εσωτερικών διαδικασιών» οι οποίες σχετίζονται με την απόφαση της Αθήνας να μην αυξήσει το ΦΠΑ σε πέντε νησιά.
Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε μεν ότι το ποσό που αφορά τη συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι μεγάλο, πρόκειται για 28 εκατ. ευρώ, αλλά υπήρξε δέσμευση της Ελλάδας ότι θα βρεθούν ισοδύναμα από αλλού στον προϋπολογισμό. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται «μια σημαντική δέσμευση που θα επιτρέψει στη γερμανική βουλή να εγκρίνει τη συμφωνία».
Το θέμα δεν κρίνεται σημαντικό, ωστόσο η στάση της Γερμανίας κρίνεται συμβολική και χαρακτηριστική της μεταμνημονιακής αυστηρής Επιτροπείας που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα προϊδεάζει για τα γυμνάσια που ενδέχεται να υποστεί η χώρα και στο άμεσο μέλλον, όσο αυξάνεται η επιρροή των Γερμανικών θέσεων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πλησιάζει η ώρα της αντικατάστασης του Μάριο Ντράγκι, πιθανότατα από τον “ιέρακα” Γερμανό Κεντρικό Τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν.
Σημειώνεται ότι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προειδοποίησε την Ελληνική κυβέρνηση πως είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Για να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία για το αν μιλούσε για την περικοπή συντάξεων από την Πρωτοχρονιά του 2019, ο πρόεδρος του Eurogroup εξήγησε υπομονετικά πως η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι έχει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να αμφισβητηθεί. «Ελπίζουμε η Ελλάδα να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις, ώστε να μην βλάψει την εμπιστοσύνη που έχει αρχίσει να εμπεδώνεται στις αγορές», είπε ο Μάριο Σεντένο.
Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως οι περικοπές θα γίνουν κανονικά. «Όπως καταλαβαίνω η δέσμευση για τη μείωση των συντάξεων παραμένει στη θέση της», κι έκλεισε το θέμα όσον αφορά τους “θεσμούς”...
Η ανακοίνωση του ESM:
On the disbursement under the final tranche of financial assistance to the Hellenic Republic https://t.co/SmZeynC5uf pic.twitter.com/ufoLsMu1Uo
— ESM (@ESM_Press) 13 Ιουλίου 2018
Διαβάστε ακόμα:
- SZ: Η Ελλάδα παραβίασε τους όρους του προγράμματος διάσωσης
- Οι Γερμανοί ζητούν ισοδύναμα μέτρα για τον ΦΠΑ στα νησιά
- Bloomberg: Ο Αλ. Τσίπρας δυσκολεύεται να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών
(φωτογραφία AP)