Δύσκολη είναι η επίτευξη του πλεονάσματος 3,5% για την Ελλάδα μετά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Ρολφ Στράουχ.
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, υπενθύμισε τις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup στις 16 Μαΐου, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία για τις προεκλογικές εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Βλέπουμε ότι η αποστροφή των κινδύνων στις χρηματοπιστωτικές αγορές αυξήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό επηρεάζει χώρες στις οποίες οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες σχετικά με την οικονομική κατάσταση και την πορεία της οικονομικής πολιτικής. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος που τα ελληνικά spreads αυξάνονται κατά 50 μονάδες βάσης τις τελευταίες εβδομάδες», ανέφερε ο Ρ. Στράουχ.
«Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια νέα δέσμη δημοσιονομικών μέτρων. Ορισμένα από τα μέτρα αυτά έχουν εφαρμοστεί και έχουν ήδη ψηφιστεί από το κοινοβούλιο. Δεν έχουμε πλήρη αξιολόγηση, αλλά η προκαταρκτική εκτίμησή μας δείχνει ότι με αυτά τα μέτρα, ο αρχικός στόχος του πλεονάσματος 3,5% για φέτος ενδέχεται να μην επιτευχθεί με σημαντική απόκλιση», τόνισε και πρόσθεσε πως «το 2020, θα υπάρξει ένας νέος προϋπολογισμός, οπότε είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά εάν εφαρμοστούν τα ανακοινωθέντα μέτρα, τότε αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο δύσκολο».
Τέλος, ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως «τα μέτρα που ελήφθησαν δεν είναι πραγματικά φιλικά προς την ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. Μπορούν να βοηθήσουν στη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, αλλά όχι απαραίτητα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Και αυτό είναι ανησυχητικό για εμάς, καθώς είμαστε μακράν ο μεγαλύτερος μακροπρόθεσμος δανειστής της Ελλάδας».