Μετά την Κομισιόν, την ΕΛΣΤΑΤ και παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της κυβέρνησης, η Εθνική Τράπεζα εκτιμά και αυτή σε έκθεσή της ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί αρκετά μακριά από τους τους κυβερνητικούς στόχους, συγκεκριμένα στο 1,8% αντί του 2,3%.
Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση που συνέταξαν πρόσφατα τα στελέχη της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, επισήμαιαν ότι το πακέτο Τσίπρα θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 και τα επόμενα έτη.
Επίσης, τα απογοητευτικά στοιχεία της Στατιστικής υπηρεσίας σχετικά με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, είχαν δείξει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ανήλθε στο 1,3% όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ είχε τρέξει με ρυθμό 2,3% και σταδιακά περιοριζόταν για να κλείσει στο 1,9%.
Ειδικότερα, στην ανάλυσή της η ΕΤΕ διαπιστώνει την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και τη μείωση των εξαγωγών σε βασικές εξαγωγικές αγορές, για το πρώτο τρίμηνο του 2019. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση, σε σχέση με 1,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Η οικονομική δραστηριότητα υποστηρίχθηκε από την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, η οποία συνεισέφερε 3,1 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Η εν λόγω αύξηση αντιστάθμισε την έντονα αρνητική επίδραση στη μεταβολή του ΑΕΠ από τις καθαρές εξαγωγές (-1,8 ποσοστιαίες μονάδες), λόγω επιτάχυνσης της δαπάνης για εισαγωγές στο 9,5% ετησίως την ίδια περίοδο (από 3,0%, κατά μέσο όρο, το 2018), αναφέρει ακόμα η ανάλυση.
Συνεκτιμώντας τις παραπάνω και άλλες τάσεις της ελληνικής οικονομίας που αναφέρει αναλυτικά, η διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ εκτιμά ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2019 θα διαμορφωθεί στο 1,8%, περίπου - ανάλογος με το 2018. Παράλληλα, κάνοντας λόγο για «περιθώρια θετικής έκπληξης», η ΕΤΕ εξηγεί ότι αυτά συναρτώνται από την περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την υποχώρηση των ασφαλίστρων κινδύνου της οικονομίας τους επόμενους μήνες, την πλήρη ενσωμάτωση της επίδρασης από τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, καθώς και την υπεραπόδοση του τουρισμού έναντι της τρέχουσας εκτίμησης για σταθεροποίηση των εισπράξεων.
Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση εδώ