Του Γιώργου Φιντικάκη
Εξαιρετικά αβέβαιη συνεχίζει να είναι η έκβαση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, παρά τα 275 άτομα που δέχθηκαν τελικά να αποχωρήσουν με εθελουσία από τη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη, προκειμένου να ελαφρυνθεί το κόστος τους, κατ' απαίτηση των επενδυτών.
Είχε προηγηθεί αύξηση από τη ΔΕΗ του μπόνους αποχώρησης, κατά ένα πεντοχίλιαρο, από τα 20.000 στα 25.000 ευρώ, προκειμένου να κάνει την εθελουσία όσο πιο ελκυστική γίνεται, όπως και έγινε. Την περασμένη εβδομάδα λέγεται ότι μόλις 75 άτομα από τη Μεγαλόπολη είχαν δηλώσει συμμετοχή, όταν τελικά με τη λήξη της προθεσμίας εμφανίστηκαν 244 (οι υπόλοιποι 31 αφορούν τη Μελίτη).
Τα συνολικά 275 όμως άτομα απέχουν πολύ από τη δραστική μείωση κατά 50% του σημερινού προσωπικού των μονάδων (1.248), όπως ζητούσαν οι υποψήφιοι επενδυτές. Το αστείο είναι ότι ταυτόχρονα με την εθελουσία στις προς πώληση μονάδες, τρέχει και πρόγραμμα εθελουσίας στην υπόλοιπη ΔΕΗ, αλλά ύψους μόνο… 20.000 ευρώ, με αποτέλεσμα το επιπλέον πεντοχίλιαρο να προκαλέσει γκρίνια. Σε προ ημερών μάλιστα ανακοίνωσή της, η ΓΕΝΟΠ “θυμήθηκε” πως σε πρώην εταιρεία του ομίλου της ΔEΗ (εννοεί τον ΑΔΜΗΕ), το ποσό για την εθελουσία ήταν υψηλότερο, φτάνοντας τα 35.000 ευρώ.
Τους τελευταίους μήνες η ΔΕΗ δίνει την εικόνα μιας επιχείρησης που “παρακαλά” να ξεφορτωθεί τις ρυπογόνες μονάδες της, μη τυχόν και ξαναζωντανέψει ο εφιάλτης πώλησης των υδροηλεκτρικών της σταθμών.
Τα πράγματα ωστόσο φαίνεται να λειτουργούν μάλλον αντίστροφα απ' ό,τι ελπίζουν η διοίκηση και ο υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκης. Οι κινήσεις να καταστεί πιο ελκυστικό το προς πώληση πακέτο, όχι μόνο δεν φαίνεται να αλλάζουν την αρνητική στάση των επενδυτών, αλλά δείχνουν να την ενισχύουν, κρίνοντας από τις διαρροές εκ μέρους τους ότι οι αλλαγές δεν είναι ικανοποιητικές.
Έξι ημέρες, πριν τις 21 Ιανουαρίου, την καταληκτική ημερομηνία της τέταρτης κατά σειρά παράτασης του διαγωνισμού της ΔΕΗ, παραμένει η εικόνα ότι είναι αμφίβολο όχι μόνο αν θα επιτευχθεί “αξιοπρεπές” τίμημα, αλλά και αν θα κατατεθούν καν προσφορές. Να σκεφτεί κανείς ότι με τον όρο “αξιοπρεπές” τίμημα εννοούν στη ΔΕΗ ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ ευρώ και πάνω - όσο περίπου η κεφαλαιοποίηση ολόκληρης της επιχείρησης στο ΧΑΑ - και ενώ η λύση του 2014, της “Μικρής ΔΕΗ” (συνδυασμός μονάδων λιγνίτη, φυσικού αερίου και νερών), υπολογίζονταν ότι θα της απέφερε γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ.
Συνολικά σήμερα, απασχολούνται περίπου 1.000 άτομα στη Μεγαλόπολη, και 230 στη Μελίτη, με τους υποψήφιους επενδυτές να θεωρούν ότι αρκεί το μισό προσωπικό για τους δύο λιγνιτικούς σταθμούς. Εκτός από την παραπάνω εθελουσία, θυμίζουμε ότι έχει ψηφιστεί στη Βουλή η δυνατότητα για όσους εργαζομένους των παραπάνω μονάδων, το επιθυμούν, να μετακομίσουν πίσω στη ΔΕΗ ή στον ΔΕΔΔΗΕ, ανάλογα με τις διαθέσιμες κενές θέσεις. Πρόσφατα λοιπόν η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσαν τις διαθέσιμες θέσεις για Πελοπόννησο και για Αθήνα, που ανέρχονται σε 200. Δεδομένου ότι εδώ δεν υπάρχει μπόνους, εκτιμάται ότι πολύ λίγοι θα ανταποκριθούν και θα δεχθούν να μετακομίσουν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τη Μεγαλόπολη ή τη Μελίτη.