Σε νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου με στόχο την περαιτέρω μείωση του προσωπικού του προχωρά ο όμιλος ΟΤΕ.
Μετά την αποχώρηση περίπου 450 εργαζομένων τον περασμένο Μάιο, η διοίκηση του οργανισμού προχωρά σε περαιτέρω μείωση του προσωπικού που θα περιλάβει περίπου 1.400 εργαζόμενους. Εξ΄ αυτών οι 400 αναμένεται να αποχωρήσουν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου και οι υπόλοιποι 1.000 εργαζόμενοι αμέσως μετά και μέχρι το τέλος του έτους.
Οι αποχωρήσεις αφορούν τόσο τη μητρική ΟΤΕ, όσο και την θυγατρική Cosmote. Το προσωπικό των δύο επιχειρήσεων από περίπου 9.500 άτομα σήμερα, θα μειωθεί μέχρι το τέλος του έτους σε 8.000. Η αναδιάρθρωση δε που θα λάβει χώρα ταυτόχρονα, με τη μετακίνηση προσωπικού στις θυγατρικές Cosmote Technical Services, στην Cosmote e-Value και την Γερμανός, θα αφήσει τις δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις του ομίλου, ΟΤΕ Α.Ε. και Cosmote A.Ε. με περίπου 4.000 εργαζομένους. Τότε θα ολοκληρωθεί και η νομική συγχώνευση των δύο εταιρειών, ακολουθώντας την επιχειρησιακή συγχώνευση που ήδη έχει συντελεστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Η αναδιοργάνωση αυτή, αναμένεται να κοστίσει κάτι περισσότερο από 150 εκατ. ευρώ στον όμιλο ΟΤΕ, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος εθελούσιας εξόδου που υλοποιήθηκε τον περασμένο Μαΐο. Τότε αποχώρησαν περίπου 450 άτομα με κόστος περίπου 51 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, αυτή ήταν η τελευταία «πανάκριβη» εθελούσια έξοδος του ΟΤΕ, καθώς σε αυτή συμπεριλαμβάνονταν πολλοί «παλιοί» εργαζόμενοι του ΟΤΕ. Με τον όρο «παλαιοί» αναφερόμαστε σε εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί προ του 2005 και είχαν δικαιώματα «μονιμότητας» ή συμβάσεις αορίστου χρόνου με ημερομηνία απόλυσης την ημερομηνία συνταξιοδότησης.
Στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αποχωρήσουν άλλα 400 άτομα. Πρόκειται για εργαζόμενους του ΟΤΕ και της Cosmote σε υπηρεσίες καθαριότητας (60 απασχολούμενοι), στο Συγκρότημα Υποστήριξης Πωλήσεων (75 απασχολούμενοι) και στο τμήμα πωλήσεων door-to-door (70 απασχολούμενοι). Όλοι αυτοί απασχολούνται κυρίως στην επαρχία και οι θέσεις τους πλέον καταργούνται. Επίσης αναμένεται να αποχωρήσουν άλλα 180 απασχολούμενοι στις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΤΕ, όπως είναι η πληροφορική, οι οικονομικές υπηρεσίες, το εσωτερικό έλεγχο κ.λπ.
Η μεγάλη έξοδος
Η μεγάλη έξοδος προσωπικού ωστόσο αναμένεται ξεκινήσει αμέσως μετά. Πάνω από 1.000 απασχολούμενοι στις δύο επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν. Εξ αυτών η συντριπτική πλειοψηφία θεμελιώνει δικαίωμα (μερικής ή κανονικής) συνταξιοδότησης μέχρι το 2026. Σε όλους αυτούς ο ΟΤΕ θα τους δώσει το 70% των αποδοχών τους για να μείνουν στο σπίτι τους, ένα πακέτο αρκούντως ικανοποιητικό. Οι υπόλοιποι που δεν συμπληρώνουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης θα λάβουν μέχρι 40 μισθούς αποζημίωση, ανάλογα με τα χρόνια απασχόλησης και την ηλικία τους, για να αποχωρήσουν. Η αποζημίωση θα προσαυξάνεται με μισθούς δύο μηνών για κάθε τέκνο.
Με την εθελούσια αυτή, εκτιμάται ότι ο ΟΤΕ θα «ξεμπερδέψει» με το σύνολο των «παλιών» στη μητρική εταιρεία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, μετά την υλοποίηση των προαναφερόμενων προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου του οργανισμού, στο τέλος του έτους, το σύνολο των εργαζομένων στον όμιλο θα έχει προσληφθεί μετά το 2005, δηλαδή μετά την κατάργηση του δικαιώματος της απόλυσης κατά την ημερομηνία… συνταξιοδότησης που επέβαλε η τότε διοίκηση του Παναγή Βουρλούμη.
Οι τρεις θυγατρικές εταιρείες
Παράλληλα ο ΟΤΕ θα θέσει σε εφαρμογή και το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου, που ήδη έχει εγκρίνει η διοίκηση της επιχείρησης, με τις ευλογίες της Deutsche Telrekom. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τη μετακίνηση μεγάλου όγκου εργαζομένων από τις εταιρείες ΟΤΕ Α.Ε. και Cosmote A.E., στις θυγατρικές εταιρείες Cosmote Technical Services, Cosmote e-Value και Γερμανός.
Η Cosmote Technical Services θα προέλθει από την μετονομασία της θυγατρικής εταιρείας OTE Plus. Στην εταιρεία αυτή θα εισφερθούν περίπου 5.000 τεχνικοί του ΟΤΕ και της Cosmote και όταν συμβεί αυτό η εταιρεία θα καταστεί η μεγαλύτερη θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ στη χώρα μας.
Στην νέα εταιρεία Cosmote Technical Services, επικεφαλής αναμένεται να τοποθετηθεί ο Στέφανος Θεοχαρόπουλος, σήμερα επικεφαλής τεχνολογίας και λειτουργιών του ομίλου ΟΤΕ. Τον κ. Θεοχαρόπουλο αναμένεται να βοηθήσουν στο έργο του, ως επικεφαλής της μονάδας των τεχνικών της επιχείρησης ο Χρήστος Φουσκούδης και ως επικεφαλής των τεχνικών εγκαταστάσεων του ομίλου ο Νίκος Σκιαθίτης.
Δεύτερη σε μέγεθος θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ στην Ελλάδα, αναμένεται να καταστεί η Cosmote e-Value. Η εταιρεία αναμένεται να απορροφήσει πάνω από 1.000 εργαζόμενους που σήμερα εργάζονται σε call center στον όμιλο ΟΤΕ. Το έργο και οι θέσεις εργασίας των τελευταίων σήμερα, πιθανόν να μην διαφοροποιούνται ουσιαστική με όσους εργάζονται στην Cosmote e-Value. Απλά η μισθοδοσία τους μέχρι τώρα καταβάλλεται είτε από τον ΟΤΕ, είτε την Cosmote.
Η μετακίνηση των εργαζομένων του ΟΤΕ και Cosmote στη Cosmote e-Value, θα καταστήσει την τελευταία μια επιχείρηση περίπου 2.800 απασχολούμενων. Επικεφαλής στη νέα αναβαθμισμένη Cosmote e-Value θα παραμείνει σημερινός διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Αθανάσιος Στράτος, έχοντας ως γενικό διευθυντή τον Αμβρόσιο Καρδάρη.
Τέλος στην εταιρεία Γερμανός Α.Ε. αναμένεται να μεταφερθούν όλοι οι εργαζόμενοι της Cosmote που απασχολούνται σήμερα στα Cosmote Shops. Στην νέα εταιρεία επικεφαλής αναμένεται να τοποθετηθεί ο επικεφαλής της επιχειρηματικής μονάδας λιανικής (BU Retail) του Ομίλου ΟΤΕ Κώστας Βούζας, έχοντας ως δεξί χέρι τον σημερινό διευθυντή δικτύου καταστημάτων Γερμανός Πέτρο Παπαγγέλη.
Στόχοι
Η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του ΟΤΕ, θα καταστήσει τόσο την μητρική εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. όσο και την θυγατρική Cosmote A.E. σε δύο επιχειρήσεις marketing. Επίσης οι δύο εταιρείες θα αναλάβουν την υποστήριξη των τριών μεγάλων θυγατρικών σε ζητήματα οργάνωσης (IT, λογιστηρίου κ.λπ.). Και όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, όταν αυτό συμβεί θα εκλείψουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες που σήμερα διατηρούν την Cosmote A.E. (ή την ΟΤΕ Α.Ε.) ξεχωριστό νομικό πρόσωπο από την μητρική OTE A.E. (ή την θυγατρική Cosmote A.E.).
Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι θα απεμπολήσουν μια σειρά προνομίων που είχαν αποκτήσει οι «παλιοί» του ΟΤΕ, όλα τα χρόνια του μονοπωλίου της επιχείρησης στις τηλεπικοινωνίες. Σημειώνεται ότι τα προγράμματα αυτά εθελούσιας εξόδου (συμπεριλαμβανομένου του περασμένου Μάιο), ξεπερνούν σε κόστος τα 150 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στη συνέχεια θα μειώσουν σημαντικά το κόστος μισθοδοσίας του ΟΤΕ.
Σημειώνεται ότι το 2019 ο όμιλος ΟΤΕ είχε δαπάνες προσωπικού ύψους 571 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ αφορούν στη μητρική εταιρεία ΟΤΕ A.E. και επιπλέον περίπου 60 εκατ. ευρώ στην Cosmote Α.Ε. Επίσης πέρυσι ο ΟΤΕ υλοποίησε άλλα προγράμματα μείωσης του προσωπικού που κόστισαν περί τα 65 εκατ. ευρώ. Και όπως έχει αναφέρει η διοίκηση του ΟΤΕ, από το 2010 έως και σήμερα η εταιρεία έχει ξοδέψει πάνω από 1 δις. ευρώ για τη μείωση του προσωπικού.
Πάντως μετά το 2020, ο όμιλος ΟΤΕ θα έχει αλλάξει εντελώς μορφή και θα έχει καταστεί πλήρως μια εταιρεία του ιδιωτικού τομέα τουλάχιστον σε όρους απασχόλησης του προσωπικού.