Ένα σχεδόν απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ ετοιμάζονται να σημειώσουν τα ελληνικά ομόλογα μέσα στο 2021. Ένα ρεκόρ που θα ωφελήσει τόσο το δημόσιο όσο και τις επιχειρήσεις. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών, τα ελληνικά ομόλογα θα είναι οι μοναδικοί τίτλοι με αξιολόγηση «junk» των οποίων η απόδοση θα βρίσκεται πέριξ του 0%, με το 10ετές ελαφρώς υψηλότερα.
Ήδη, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν αντιστοιχούν σε τίτλους της κατηγορίας «junk», καθώς έχουν υποχωρήσει κατά 85% μετά την ένταξή τους στο έκτακτο QE Πανδημίας (PEPP) της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Capital Economics, στις οποίες ενσωματώνει τις πολύ ενθαρρυντικές εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων και τις εκτιμήσεις για την επέκταση του QE από την ΕΚΤ, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου θα υποχωρήσει έως το 0,2% στο τέλος του 2021. Αυτό σημαίνει ότι για μικρότερες διάρκειες τόσο το ελληνικό δημόσιο (το 5ετές θα είναι βαθιά σε αρνητικό έδαφος) όσο και μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της χρονιάς, δανειζόμενοι ακόμα και με αρνητικά επιτόκια.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις περιορίζοντας το κόστος δανεισμού για το σύνολο της οικονομίας και διαμορφώνοντας εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας για τις βιώσιμες επιχειρήσεις.
Η Capital Economics τοποθετεί το spread του ελληνικού 10ετούς με το αντίστοιχο γερμανικό στις 70 μονάδες βάσης στο τέλος του 2021 με την απόδοση του bund να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πολύ κοντά στο -0,5%. Επομένως, στο εν λόγω σενάριο η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς θα πέσει στο 0,2% που θα είναι όχι μόνο ιστορικό χαμηλό αλλά και ένα κόστος δανεισμού που ίσως δεν ξαναδούμε για δεκαετίες.
Αυτό θα συμβεί κατά κύριο λόγο εξαιτίας της απόφασης της ΕΚΤ να συνεχίσει το QE Πανδημίας έως το τέλος του 2021 και στην ουσία να «κλειδώσει» τις αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Με αυτόν τον τρόπο θα επέλθει περαιτέρω αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών, ιταλικών και ισπανικών ομολόγων.
Έμπειροι αναλυτές της αγοράς ομολόγων, που σημειωτέον τα funds για τα οποία εργάζονται δεν επενδύουν ακόμη σε ελληνικούς τίτλους, επισημαίνουν στο Liberal.gr, ότι η πρόοδος που σημειώνει η ελληνική οικονομία και οι σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που διαθέτει αντικατοπτρίστηκαν και στην πρόσφατη αναβάθμιση-έκπληξη από τον οίκο Moody’ s.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει διαχειριστεί αποτελεσματικά την πανδημία και η οικονομία της αναβαθμίστηκε υπό τόσο δυσμενείς συνθήκες, αποτελεί πολύ ηχηρό μήνυμα προς την επενδυτική κοινότητα, τονίζουν οι ίδιοι.
Εκτιμούν δε, ότι η συμμετοχή της στο QE Πανδημίας για περίπου 2 χρόνια (από Μάρτιο 2020 έως τέλος 2021) επιταχύνει σε σημαντικό βαθμό την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα άνω των 13 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα μπαίνει στα ραντάρ μεγάλων επενδυτών τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο πριν την πανδημία, σημειώνουν.
Το μήνυμα της Moody’ s ήταν ξεκάθαρο: Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί έχουν φέρει θετικές εξελίξεις σε πεδία όπως η φορολογική διοίκηση και συμμόρφωση και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Μάλιστα, ο οίκος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας είναι θετικές παρά το μεγάλο χτύπημα που έχει δεχθεί η ελληνική οικονομία λόγω της κατάρρευσης του πολύ σημαντικού κλάδου του τουρισμού.
Οι αναλυτές σήμερα αναμένουν ότι η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί από δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι οι προσπάθειες αποκατάστασης του επενδυτικού κλίματος και ο δεύτερος τα κρίσιμα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μία βασική, ωστόσο, προϋπόθεση για να δούμε και άλλες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης θα είναι σύμφωνα με τους ίδιους, η εφαρμογή μιας ιδιαίτερα προσεχτικής δημοσιονομικής πολιτικής την επόμενη ημέρα της πανδημίας, η οποία θα αντιστρέψει την τάση αύξησης του δημοσίου χρέους.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ότι οι πληρωμές τόκων για το 2021 αναμένεται να διαμορφωθούν στο 6,2% των δημοσίων εσόδων, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 10,9% που με βάση τις εκτιμήσεις θα εμφανίσουν κατά μέσο όρο οι χώρες με αξιολόγηση Ba, όπως αυτή που δίνει η Moody’ s για την Ελλάδα.