Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Ένα πρωτοποριακό επιχειρηματικό deal που σκοπεύει να αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό τραπεζικό τοπίο ανακοινώθηκε σήμερα με την συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia να δημιουργεί την ισχυρότερη τράπεζα στην Ελλάδα, με στόχο τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 15% το 2019!
Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Eurobank αφήνει πίσω της την κληρονομιά της κρίσης και επιστρέφει στην κανονικότητα. Παράλληλα, αναβαθμίζονται ριζικά οι δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας και ανάπτυξης του ομίλου στην Ελλάδα και σε όλες τις αγορές όπου έχει παρουσία.
Η συναλλαγή είναι απολύτως συμβατή με τα σχέδια της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι έχει ήδη παρουσιαστεί, τόσο στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ, όσο και στην ΤτΕ, ενώ δεν εγείρεται κανένα θέμα κρατικής βοήθειας. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση για τους εργαζομένους στις δύο εταιρείες.
Με μία και μόνο συναλλαγή η Eurobank περιορίζει τους κινδύνους, ενισχύεται κεφαλαιακά και δηλώνει έτοιμη να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η «νέα» τράπεζα, που θα προκύψει από τον εταιρικό μετασχηματισμό της Eurobank και την ένωση δυνάμεων με την πολύ σημαντική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, Grivalia, θα διαθέτει δείκτη συνολικών κεφαλαίων 19%.
Είναι μία σύνθετη συναλλαγή που με τη στήριξη του Πρεμ Γουάτσα και της Fairfax, οδηγεί τον όμιλο σε μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή σε ευρωπαϊκά επίπεδα μέσα στην επόμενη τριετία. Ο στόχος που έχει τεθεί σε συνεργασία με τους επόπτες για το 2021 επιτυγχάνεται το 2019 και ο στόχος της πλήρους εξομάλυνσης επιτυγχάνεται το 2021.
Η μείωση των NPEs θα προέλθει από τον διαχωρισμό δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ, με τελικό στόχο να υποχωρήσει το ποσοστό τους κάτω από το 10% το 2021, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι οι μέτοχοι διατηρούν τα οφέλη μιας ενδεχόμενης ανοδικής πορείας των NPEs.
Πρόκειται για μία επιχειρηματική κίνηση υψηλής απόδοσης που αυξάνει τα κεφάλαια και τα κέρδη, καθώς ο δείκτης CET1 με την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ ενισχύεται στο 13,8% και τα προ-προβλέψεων έσοδα στα €0,28 ανά μετοχή (άνω του 1 δισ. ευρώ). Ο ενιαίος όμιλος στοχεύει σε ισχυρά βιώσιμα κέρδη ανά μετοχή και σε απόδοση άνω του 10% επί των ιδίων κεφαλαίων (RoTE) το 2020.
Στη νέα πραγματικότητα στην Eurobank, ο επικεφαλής της Grivalia, κ. Γιώργος Χρυσικός θα προταθεί για τη θέση του μη-εκτελεστικού αντιπροέδρου του Δ.Σ. της Eurobank και θα ενταχθεί στην Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού.
Οι μέτοχοι της Eurobank θα κατέχουν ποσοστό 59% και της Grivalia 41% στη νέα εταιρεία. Το ποσοστό του παγκόσμιου κολοσσού Fairfax Holdings αυξάνεται στο 32,9% στη «νέα Eurobank». Σήμερα, η Fairfax κατέχει το 18,2% της Eurobank Και το 51,4% της Grivalia. Επιπλέον, με τη συναλλαγή το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υποχωρεί περαιτέρω στο 1,4%, από 2,4% σήμερα.
Με την τιτλοποίηση αφαιρούνται από τον ισολογισμό της τράπεζας NPEs 7 δισ. ευρώ, πέρα από τα 2 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Τα NPEs μεταφέρονται σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), που εκδίδει ομόλογα. Δημιουργείται, επίσης, μία νέα εταιρεία, η Eurobank AE, στην οποία μεταφέρεται όλο το υπόλοιπο ενεργητικό και παθητικό της τράπεζας και ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC).
Η Eurobank Ergasias ΑΕ παραμένει ως εταιρεία συμμετοχών (holding) με περιουσιακά στοιχεία τη νέα εταιρεία και την εταιρεία ειδικού σκοπού. Η εταιρεία συμμετοχών είναι η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία. Σημειώνεται δε, ότι σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην FPS.
Παράλληλα, δημιουργείται νέα εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, στην οποία ανατίθεται με συμφωνία η διαχείριση του συνόλου των ακινήτων που προκύπτει από την ενοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Eurobank με εκείνο της Grivalia.
Το χρονοδιάγραμμα της συναλλαγής
- Στις 22 Φεβρουαρίου αναμένεται η έγκριση του προσχεδίου της συμφωνίας συγχώνευσης και του κοινού ισολογισμού.
- Στις 8 Απριλίου αναμένεται η έγκριση της συγχώνευσης από τις γενικές συνελεύσεις των δύο εταιρειών.
- Στις 15 Απριλίου αναμένεται η έγκριση της συγχώνευσης από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και η ολοκλήρωση της συναλλαγής.
- Στις 24 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.
Διαβάστε ακόμα:
- Ψήφος εμπιστοσύνης από Π. Γουάτσα σε Eurobank και Ελλάδα
- Φ. Καραβίας: Ισχυρότερη τράπεζα στην Ελλάδα η Eurobank - Ορόσημο η συγχώνευση με την Grivalia