Η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση αντιμετωπίζεται από τα στελέχη της τράπεζας ως μία μοναδική ευκαιρία για να ξανακερδίσει η Eurobank στην αγορά την χαμένη της αίγλη. Με τους Καναδούς μετόχους να είναι αποφασισμένοι να επενδύσουν νέα κεφάλαια, έτσι ώστε να μην συνδιοικήσουν με το κράτος, δημιουργούνται οι συνθήκες για πλήρη ανατροπή του σκηνικού στο τραπεζικό σύστημα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αναζητηθεί στο εξωτερικό συμμαχίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ένας θεσμικός «παίκτης», η EBRD, η οποία έγινε γνωστή στο παρελθόν από την ανασυγκρότηση της Σερβίας μετά από τους βομβαρδισμούς.
Η EBRD χρηματοδοτείται από κράτη και ιδιωτικά κεφάλαια και συμμετέχουν σε αυτή 64 χώρες. Κάποιος κακόπιστος παρατηρητής θα υποστήριζε ότι η EBRD έχει επενδύσει σε χώρες με μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι η Ελλάδα ανήκει σε αυτή την κατηγορία! Ηαισιόδοξη πλευρά είναι ότι η παρουσία ενός … μικρού ΔΝΤ στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι από μόνη της μία σημαντική κίνηση και με πολιτικά χαρακτηριστικά. Η άποψη αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι Η EBRD εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο και άλλης τράπεζας.
Στο ερώτημα, πάντως, γιατί οι Καναδοί επιλέγουν την πολιτική των συμμαχιών, η απάντηση είναι ότι το ίδιο είχαν κάνει και στην προηγούμενη ανακεφαιοποίηση κι ότι έτσι αισθάνονται πως οχυρώνεται καλύτερα η επένδυσή τους.
Σημαντική θεωρείται, επίσης, η επιλογή τους να μετατρέψουν την Σόφια σε κέντρο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Eurobank στον χώρο των υπόλοιπων βαλκανικών αγορών. Η τοποθέτηση του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου στην Σόφια δεν είναι τυχαία και μάλιστα σε μία περίοδο που οι ανάγκες των άλλων ελληνικών τραπεζών σε ρευστότητα θα τις αναγκάσει να εγκαταλείψουν σημαντικές επενδύσεις τους στο εξωτερικό.