Του Γιώργου Δασκαλόπουλου
Με προβάδισμα για το Fortress (DoValue), αλλά τη μάχη να μην έχει κριθεί οριστικά για την Pimco προχωρούν οι διαδικασίες για το πρόγραμμα πώλησης του πακέτου των μη εξασφαλισμένων ανοιγμάτων της Eurobank. Επί του παρόντος, μοναδικός «κερδισμένος» είναι η ίδια η τράπεζα η τράπεζα, που ανακοίνωσε την απόφασή της να συμμετάσχει στον «Ηρακλή» με εγγυήσεις 2,5 δισ. ευρώ. Κινούμενη έτσι να αποσπάσει και το πρώτο τμήμα του ελληνικού APS.
Καλά ενημερωμένοι τραπεζικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν ανεπίσημα το προβάδισμα του Fortress για το «μεγάλο πακέτο» της Eurobank, το οποίο περιλαμβάνει: το πρόγραμμα Cairo (καταγγελμένα ή σε μεγάλη καθυστέρηση δάνεια 7,4 δισ.) και την πώληση του 80% της εταιρείας PFS -διαχείρισης των NPE''s της Eurobank- (ή Project Europe) και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας.
Οι ίδιοι σημειώνουν επίσης ανεπίσημα ότι το τίμημα που προσέφερε το Fortress έφτασε τα 360 εκατ. ευρώ, ενώ της Pimco πλησίασε τα 330 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Pimco βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα σε καθεστώς αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με την τράπεζα για το εν λόγω πακέτο, αλλά χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία και μάλιστα σε δύο προθεσμίες. Κάτι που οδήγησε την τράπεζα να ζητήσει από τον «φιναλίστ» της πρώτης φάσης της διαδικασίας, δηλαδή το Fortress, να καταθέσει και αυτό προσφορά, η οποία εξετάσθηκε από το ΔΣ της τράπεζας, απέναντι σε μια αναθεωρημένη προσφορά της Pimco.
Κατά τους ίδιους πάντοτε κύκλους, εκτός από το τίμημα, η προσφορά του Fortress υπερέχει και στο χρονοδιάγραμμα καταβολής του. Ωστόσο, η διαδικασία δεν έχει λήξει καθώς η τράπεζα θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις μετά την οριστικοποίηση των παραμέτρων λειτουργίας του Ηρακλή. Δηλαδή, αφού ψηφιστεί. Κάτι που δίνει χρονικό ορίζοντα για άλλες κινήσεις, τόσο από τη Eurobank όσο και από τα funds. Κινήσεις που πάντως δεν σχετίζονται με την επίσκεψη του μεγαλομετόχου Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα στα τέλη του μήνα...
Επισήμως, με ανακοίνωσή στο χρηματιστήριο, αργά χθες το απόγευμα, η Eurobank επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με υποψήφιους επενδυτές για την πώληση της εταιρείας Eurobank Financial Planning Services (Project Europe) και των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Project Cairo), προσθέτοντας ότι αυτές καλύπτονται από συμφωνίες εμπιστευτικότητας και οι ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την ολοκλήρωσή τους.
Σύμφωνα, πάντως, με τις σχετικές πληροφορίες η τελική απόφαση της Eurobank θα κριθεί και από τα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στο πεδίο αυτό «μετρά» το γεγονός ότι το Fortress είναι ένας εξειδικευμένος διαχειριστής με διεθνή φήμη. Από την άλλη δεν παραβλέπεται το γεγονός ότι η Pimco είναι ένα από τα μεγαλύτερα funds διεθνώς. Κρίσιμο βέβαια παραμένει και το γεγονός ότι εδώ και μήνες, η Pimco είναι μέτοχος της Eurobank με ποσοστό άνω του 5%. Kαι προφανώς το fund δεν προχώρησε στην κίνηση απόκτησης του ποσοστού αυτού χωρίς να υπάρχει από πλευράς του μια γενικότερη στρατηγική περί την τράπεζα.
Η Pimco έχει κινηθεί ιδιαίτερα δραστήρια στον τομέα των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα (από το καλοκαίρι άλλωστε «τρέχει» και το Pillar της Eurobank), ενώ από το 2018 απέκτησε το 20% της Qualco, της εταιρείας που δραστηριοποιείται στις υπηρεσίες διαχείρισης απαιτήσεων και η οποία έχει αναλάβει την «πρώτη φάση» του έργου για την διευθέτηση ανείσπρακτων λογαριασμών της ΔΕΗ. Με την Pimco να σχεδιάζει να «μπει» και στο πρόγραμμα της τιτλοποίησης των ανείσπρακτων οφειλών προς την επιχείρηση ηλεκτρισμού (σ.σ. project που αρχικά κινήθηκε να αναλάβει μόνη σε συνεργασία με την Qualco, αλλά κατά τις ενδείξεις θα το «μοιραστεί» με την JP Morgan) όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι βλέπει δυναμικά την «ελληνική εκστρατεία».
Δραστήρια, όμως κινείται και το Fortress, το οποίο έγινε πιο «γνωστό» στην Ελλάδα πριν μερικά χρόνια, από την ανάληψη δύο δανείων της Attica Group και την έμμεση είσοδό της στην ακτοπλοϊκή, λόγω των ενεχύρων που συνόδευαν τα δάνεια αυτά. Αν και μια πώληση της Attica στη Fortress φαίνεται να εξετάστηκε πολλές φορές, τελικά ποτέ δεν κατέληξε σε deal. Το τελευταίο «κεφάλαιο» της σχέσης έκλεισε πριν μερικές ημέρες όταν η Τράπεζα Πειραιώς, επαναγόρασε το ομολογιακό των 142,5 εκατ. ευρώ της Attica που συνοδευόταν με εγγύηση μετοχές οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 51% της Attica Group και το 42% της Vivartia. Έτσι το Fortress αποχώρησε, έχοντας βέβαια αποκομίσει σημαντικά οφέλη από τη διαχείριση του δανείου. Η δράση του όμως στο ελληνικό «πεδίο» είναι μεγάλη. Μεταξύ των τελευταίων business του είναι τα αιολικά πάρκα του ομίλου Λογοθέτη και η είσοδός του ως στρατηγικός επενδυτής στον όμιλο Χαραγκιώνη. Πολύ μεγάλες business όμως τρέχει και στη ναυτιλία, σε συνεργασία με Έλληνες εφοπλιστές, ως επί το πλείστον σε ναυπηγήσεις.
Για τα δύο funds η φημολογία των τελευταίων ωρών «θέλει» την Eurobank να «προτιμά» να κλείσει μια συμφωνία με την Pimco η οποία άλλωστε αποτελεί και μέτοχό της. Επιχειρεί, όμως να διασφαλίσει καλύτερους όρους και για τον λόγο αυτό «βάζει στο παιχνίδι» το Fortress, προκειμένου να διασφαλίσει ισχυρότερη πίεση. Από την άλλη και το Fortress, που επέστρεψε στο παιχνίδι αυτό, σε μια «επαναφορά» η οποία έδειχνε αδύνατη πριν μερικές εβδομάδες, είναι ένας αντίπαλος που δεν πρέπει να υποτιμάται.
Για την τράπεζα, το «επίσημο» αφορά την απόφαση να συμμετάσχει στον «Ηρακλή» με εγγυήσεις 2,5 δισ. ευρώ η οποία και θα ανακοινωθεί αρμοδίως στα δύο funds. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την «αρχιτεκτονική» του «Ηρακλή» από τις τράπεζες θα μεταβιβασθούν -σε πρώτη φάση- καθυστερούμενα δάνεια 30 δισ. ευρώ με τις εγγυήσεις του δημοσίου να φτάνουν τα 9,5 δισ. Ήδη, από τις πρώτες ενδείξεις, και τους αριθμούς, διαφαίνεται ότι αυτή θα είναι η πρώτη φάση...