Η Ιταλία οφείλει να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης και να συνεργαστεί με την Κομισιόν για την αναθεώρηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού της, διαμήνυσε στη Ρώμη το Eurogroup, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup αναφέρει ότι το όργανο συμφωνεί με την αξιολόγηση που έχει κάνει η Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019 και καλεί την Ιταλία να συνεργαστεί με την Επιτροπή προκειμένου να παρουσιάσει ένα αναθεωρημένο προσχέδιο το οποίο θα εναρμονίζεται με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.
Από την πλευρά του, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο πρόεδρος τους Eurogroup Μάριο Σεντένο ανάφερε ότι οι ΥΠΟΙΚ των κρατών μελών της Ευρωζώνης τόνισαν στην Ιταλία ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με την Κομισιόν.
Τη θέση αυτή επανέλαβε από την πλευρά του και ο Επίτροπος Οικονομικών της Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας ότι για πρώτη φορά η Κομισιόν ζήτησε από κράτος-μέλος της ΕΕ να υποβάλει αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού, επισημαίνοντας ότι «σεβόμαστε απόλυτα την εθνική κυριαρχία αλλά θα πρέπει να τηρούνται από όλους οι κοινοί κανόνες».
Ενημέρωσε ότι το Eurogroup εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξή του στην άποψη της Κομισιόν, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο της Ιταλίας».
Ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την προσδοκία του πως η ιταλική κυβέρνηση θα έχει προχωρήσει σε συμβιβαστικές προτάσεις μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, υπογραμμίζοντας πως ο διάλογος με τη Ρώμη είναι διαρκής.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup:
«Συζητήσαμε στο Eurogroup τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019, που εκδόθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018.
Συμφωνούμε με την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Υπενθυμίζουμε τη σημασία των λελογισμένων δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και ο δρόμος προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ΣΣΑ.
Αναμένουμε από την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο, και από την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή κατά την προετοιμασία ενός αναθεωρημένου προσχεδίου του προϋπολογισμού της το οποίο είναι εναρμονισμένο με το ΣΣΑ».