Στις 16 Μαρτίου αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τη λήψη έκτακτων μέτρων για τόνωση των οικονομιών εξαιτίας του κορoνοϊού. Η δίωρη τηλεδιάσκεψη, δεν έδωσε το πράσινο φως για τη λήψη μέτρων ωστόσο προετοίμασε τις διαδικασίες για το επόμενο τακτικό Eurogroup.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση. Αυτό περιλαμβάνει και δημοσιονομική μέτρα, καθώς μπορεί να χρειαστούν για τη στήριξη της ανάπτυξης» και συνέχισε «Το πλαίσιο των δημοσιονομικών μας κανονισμών παρέχει ευελιξία για την αντιμετώπιση “ασυνήθιστων συμβάντων που δεν υπόκεινται στον έλεγχο των κυβερνήσεων”».
Σύμφωνα με παράγοντα του οικονομικού επιτελείου η Ιταλία και η Γαλλία βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση, ενώ προβλήματα εντοπίζονται και σε Ισπανία και Κροατία. Οι ανωτέρω χώρες, μαζί με τις οποίες αναμένεται να συνταχθεί και η Ελλάδα, επιδιώκουν τη λήψη κοινών δημοσιονομικών μέτρων, που θα καλύπτονται από τους Ευρωπαϊκούς Κανόνες περί εκτάκτων περιστάσεων.
Επί του παρόντος, έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί από την Ιταλία όπως για παράδειγμα παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις με μεγάλη μείωση τζίρου (άνω του 25%) ή έκτακτες δαπάνες ενίσχυσης.
Σημειώνεται ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Γκεοργίεβα, ανέφερε ότι το ΔΝΤ έχει οπλοστάσιο κεφαλαίων 1 τρισ. δολαρίων και θα προσφέρει χρηματοδότηση όπου είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της επιδημίας και των οικονομικών συνεπειών της.
Στο εσωτερικό μέτωπο εάν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί μέτρα εξετάζεται η χορήγηση άτοκων δανείων, η αναβολή καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις που θα πληγούν από την επιδημία του κορoνοϊού.
Προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανακοινώνει κάποια μέτρα ωστόσο, στη φαρέτρα της έχει το μαξιλάρι των 32 δισ. ευρώ το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τόνωση της κατανάλωσης και τις εξαγωγές. Επίσης, τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις με συγκεκριμένους φορείς από την τουριστική βιομηχανία που μετρούν ήδη τις πρώτες πληγές.