Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας να δηλώνει ότι έχει το πράσινο φως για τη μη περικοπή των συντάξεων αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση από τις Βρυξέλλες αλλά και το Eurogroup που είναι το αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει σχετικά.
Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε καμία επιστολή από την Κομισιόν για το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο υπέβαλε ως όφειλε στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχει εγκριθεί τουλάχιστον ως προς το σκέλος των συντάξεων.
Αν και κύκλοι του Μαξίμου επιχείρησαν να διοχετεύσουν τη λογική αυτή ωστόσο, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Κομισιόν λοιπόν ολοκλήρωσε την αρχική της διαδικασία ελέγχου αποστέλλοντας επιστολές σε έξι χώρες, ζητώντας διευκρινίσεις για σημαντικές αποκλίσεις με βάση τις αρχές του Συμφώνου Σταθερότητας.
Για παράδειγμα το Βέλγιο καλείται να αιτιολογήσει την απόφαση του για την αύξηση των πρωτογενών δαπανών στο 2,2%, όταν η ενδεδειγμένη αύξηση είναι 1,6%, ενώ αντίστοιχες εξηγήσεις ζητά η Κομισιόν και από τις υπόλοιπες χώρες.
Το γεγονός ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δεν έλαβε επιστολή δεν σημαίνει ότι εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός και κατ' επέκταση το σχέδιο για τις συντάξεις. Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού 473/2013:
«Η Επιτροπή εκδίδει γνώμη για το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση έως τις 30 Νοεμβρίου.
Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου, μετά τη διενέργεια διαβούλευσης με το σχετικό κράτος μέλος εντός μιας εβδομάδας από την υποβολή του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος, η Επιτροπή εντοπίζει ιδιαίτερα σοβαρή απόκλιση από τις υποχρεώσεις δημοσιονομικής πολιτικής που προβλέπονται στο ΣΣΑ, η Επιτροπή εκδίδει την γνώμη της εντός δύο εβδομάδων από την υποβολή του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος. Στη γνώμη της, η Επιτροπή ζητά να υποβληθεί αναθεωρημένο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος το ταχύτερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός τριών εβδομάδων από την ημερομηνία της γνώμης της. Το αίτημα της Επιτροπής αιτιολογείται και δημοσιοποιείται.»
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στη χώρα μας τις αποφάσεις για το αν θα γίνει κάτι η όχι δεν τις λαμβάνει στην παρούσα φάση η κυβέρνηση ή η Κομισιόν αλλά το Eurogroup καθώς είμαστε σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας»
Τώρα για το θέμα των συντάξεων στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις στα μέσα Νοεμβρίου αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 3 Δεκεμβρίου κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Προηγουμένως θα πρέπει τα τεχνικά κλιμάκια να ξεσκονίσουν τα δημοσιονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2018 και το 2019 προκειμένου να διαπιστώσουν το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και του υπερπλεονάσματος. Εφόσον δώσουν το πράσινο φως ενδεχομένως και κατά πάσα πιθανότητα να συναινέσουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Σε κάθε περίπτωση οι Γερμανοί θα δώσουν τον τόνο το προσεχές διάστημα για το τι θα επακολουθήσει γενικότερα. Σημειώνεται επίσης ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει απόκλιση ως προς το ύψους του υπερλεονάσματος μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδας. Μάλιστα η διαφορά άγγιζε πριν 10 ημέρες τα 600 εκατ. ευρώ.