Πρωταθλήτρια με μεγάλη διαφορά η Ελλάδα, στο ποσοστό των νοικοκυριών που ξοδεύουν άνω του 40% από το συνολικό τους εισόδημα, δηλαδή ποσοστό που η Eurostat χαρακτηρίζει «δυσβάσταχτο», για έξοδα σχετικά με τη στέγαση. Στη κατηγορία αυτή ανήκουν περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά της χώρας (40,9%), σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από τη 2η Ρουμανία (15,9%) και τετραπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (11,3%).
Το κόστος σχετικό με τη στέγαση, είναι από τις βασικότερες πηγές εξόδων για πολλά Ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Τα έξοδα αυτά προέρχονται κυρίως από το κόστος ενοικίου και αποπληρωμής στεγαστικών δανείων, αλλά και το κόστος υπηρεσιών ύδρευσης ηλεκτρισμού και θέρμανσης.
Αυτά τα κόστη θεωρούνται «δυσβάσταχτα» όταν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματος.
Το 2015 το 11,3% του πληθυσμού της ΕΕ στεγάζεται σε σπίτια για τα οποία νοικοκυριά διαθέτουν ποσό άνω του 40%. Υπάρχουν όμως πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Από τη μία υπάρχουν κράτη που ένα πολύ μικρό κομμάτι το πληθυσμού διαθέτει ποσά άνω του 40% του εισοδήματός του για στέγαση, όπως η Μάλτα (1,1%) η Κύπρος (3,9%) η Ιρλανδία (4,6%) και η Φινλανδία (4,9%).
Από τη άλλη υπάρχουν χώρες όπως η Ελλάδα που περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά (40,9%) διαθέτουν περισσότερο από το 40% του εισοδήματός τους αποκλειστικά για έξοδα σχετικά με τη στέγαση. Ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση, αλλά με επίσης μεγάλα ποσοστά η Ρουμανία (15,9%) η Γερμανία (15,6%) και η Δανία (15,1%).