Συγκεκριμένα μέτρα για την τόνωση των οικονομιών από την επιδημία του κορονοϊού αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group στην οποία από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχει ο πρόεδρος του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού. Με τα προβλήματα στη τουριστική βιομηχανία να είναι πλέον εμφανή και με τους ξενοδόχους των Αθηνών να κάνουν λόγο για πτώση 20% ο κ. Αργυρού αναμένεται να προτείνει δέσμη μέτρων για την στήριξη συγκεκριμένων κλάδων.
Ουσιαστικά η συνεδρίαση του EWG καλείται να προετοιμάσει τις δέσμες μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν εφόσον τα πράγματα χειροτερέψουν. Το Eurogroup της 16ης Μαρτίου θα πρέπει να λάβει αποφάσεις και οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν πάνω στις προτάσεις που θα κατατεθούν από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης οι οποίες αναμένονται να είναι τελείως διαφορετικές. Οι χώρες του Βορρά δεν φαίνεται να στηρίζουν τις θέσεις των νοτίων για λήψη μέτρων. Αντίθετα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία Κροατία και Ελλάδα επιθυμούν να αποφασισθεί συγκεκριμένη δέσμη μέτρων η οποία ταυτόχρονα δεν θα επηρεάζει τους δημοσιονομικούς στόχους του προυπολογισμού.
Επί του παρόντος, έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί από την Ιταλία όπως για παράδειγμα παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις με μεγάλη μείωση τζίρου (άνω του 25%) ή έκτακτες δαπάνες ενίσχυσης.
Σημειώνεται ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Γκεοργίεβα, ανέφερε ότι το ΔΝΤ εχει οπλοστάσιο κεφαλαίων 1 τρισ. δολαρίων και θα προσφέρει χρηματοδότηση όπου είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της επιδημίας και των οικονομικών συνεπειών της.
Για τις τελικές αποφάσεις, και ο Μάριο Σεντένο παρέπεμψε στη συνεδρίαση στις 16 Μαρτίου. «Θα επανεξετάσουμε την κατάσταση και τα περαιτέρω μέτρα, ανάλογα με τους κινδύνους, καθώς εκτυλίσσονται» όπως ανέφερε, με στόχο να καλύψει «όλο το φάσμα των δημοσιονομικών, χρηματοπιστωτικών και διαρθρωτικών πολιτικών που είναι σημαντικές για τη διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών μας και την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων του κορωναϊού στην ανάπτυξη».
Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζει προς το παρόν τς επιπτώσεις ελεγχόμενες σημειώνοντας ωστόσο ότι τις τελευταίες μέρες έχουν πληθύνει τα αιτήματα αρκετά από τα οποία κινούνται στη σφαίρα τη φαντασίας καθώς ζητείται η μη υποβολή δηλώσεων για φέτος. Το ίδιος στέλεχος αναφέρει ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα αποφάσεις για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν ή θα πληγούν από τον κορωνοϊό αναμένονται σε δύο μήνες περίπου. Πληροφορίες από τον τουριστικό κλάδο αναφέρουν ότι η μείωση του μήνες Μάρτιο -Μάιο, αναμένεται να είναι της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι χωρίς ωστόσο να μπορούν να εκτιμήσουν τι θα γίνει το καλοκαίρι. Οι ακυρώσεις στις μεγάλες μονάδες στις τουριστικές περιοχές της χώρας είναι ελάχιστες κάτι το οποίο όμως μπορεί να αλλάξει τους επόμενους μήνες.