To «πράσινο φως» για την εξαγορά της από τη γερμανική Bayer έδωσε σήμερα, Τετάρτη, η Monsanto, σε μια συμφωνία ύψους 56 δισ. δολαρίων ή 66 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους της.
Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η Bayer συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 128 δολαρίων σε μετρητά ανά μετοχή του ισχυρότερου προμηθευτή σπόρων και γονιδίων για καλλιέργειες της αγοράς, βάσει των όρων της συμφωνίας. Επίσης, η Bayer συμφώνησε ότι θα καταβάλει ως πρόστιμο (break-up fee) 2 δισ. δολάρια, σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Η Bayer αναμένει η κίνηση αυτή να παράγει συνέργειες 1,5 δισ. δολαρίων μετά τον τρίτο χρόνο από το κλείσιμο της συμφωνίας.
H προσφορά της Bayer αντιπροσωπεύει premium 21% της χθεσινής τιμής κλεισίματος της Monsanto και 44% της αντίστοιχης τιμής κλεισίματος στις 9 Μαΐου, δηλαδή μιας ημέρας πριν την αρχική πρόταση εξαγοράς της Bayer.
Με τις δύο εταιρείες να δίνουν τα χέρια, μπαίνει τέλος σε μήνες διαβουλεύσεων, εντός των οποίων η Bayer έκανε διαδοχικές προτάσεις εξαγοράς. Η αρχική προσφορά της Bayer άγγιζε τα 122 δολάρια/μετοχή, ενώ έκτοτε η εταιρεία προχώρησε σε άλλες δύο προσφορές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της προηγούμενης εβδομάδας. Σήμερα έγινε γνωστό ότι η εταιρεία είχε προβεί σε εκ νέου βελτιωμένη προσφορά.
Το επόμενο βήμα για την οριστικοποίηση της εξαγοράς της Monsanto είναι η έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών μέχρι το τέλος του 2017.
Οι μετοχές της Monsanto σημείωνουν αύξηση 0,9% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.
Η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία των γερμανικών εταιρειών
Η συμφωνία των δύο εταιρειών αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στην ιστορία των γερμανικών εταιρειών. Ακολουθεί η αντίστοιχη των Daimler – Chrystal το 1998, το ποσό της οποίας, ωστόσο, είναι κατά 60% μικρότερο.
Πηγή γραφήματος: Bloomberg
Αναλυτές σημειώνουν, τέλος, ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφορά εξαγοράς σε μετρητά, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την πρόταση εξαγοράς ύψους 60,4 δισ. δολαρίων της InBev στην Anheuser-Busch το 2008.
Με την κίνησή της αυτή η Bayer αναμένεται να δημιουργήσει έναν παγκόσμιο κολοσσό στον τομέα των φυτοφαρμάκων. Πάντως, ακόμη και με την οριστικοποίηση της συμφωνίας ορισμένοι επενδυτές της Bayer αντιδρούν, επιθυμώντας η εταιρεία να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της μονάδας των φαρμακευτικών προϊόντων της. Αυτή ήταν η προτεραιότητα του Marijn Dekkers, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της Bayer στα τέλη του Απριλίου. Τον Dekkers αντικατέστησε ο Werner Baumann.