Τους τελευταίους 14 μήνες της πανδημίας, το μέλημα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ήταν να συγκρατήσει την ύφεση ακολουθώντας επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Τα μέτρα στήριξης έφτασαν αισίως στα 38 δισ. ευρώ -24 δισ. ευρώ για το 2020 και άλλα 14 δισ. ευρώ για φέτος- χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης.
Όσο όμως θα περνούν οι εβδομάδες και θα οδεύουμε προς το τέλος των lockdown, τα μέτρα στήριξης θα φεύγουν από το προσκήνιο και στη θέση τους θα έρχονται οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν. Ήδη, στο τραπέζι της κυβέρνησης έχουν συσσωρευτεί οι καυτοί φάκελοι οι οποίοι στο σύνολό τους προέρχονται από τα οικονομικά υπουργεία.
Καυτοί οι φάκελοι, καυτή και η περίοδος στην οποία θα εισέλθουμε μετά το Πάσχα καθώς οι μεταρρυθμίσεις είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσουν και αντιδράσεις κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα χθες, ημέρα που κυριάρχησε στην επικαιρότητα η επικείμενη κατάθεση του εργασιακού νομοσχεδίου.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει τις λύσεις για τις αλλαγές που κυοφορούνται εδώ και πολύ καιρό αλλά μπήκαν στον «πάγο» λόγω της πανδημίας. Αντικειμενικές αξίες ακινήτων και ΕΝΦΙΑ, δασικοί χάρτες, εργασιακό, έκδοση συντάξεων που εκκρεμούν εδώ και χρόνια αλλά και νέο ασφαλιστικό αλλά και πλειστηριασμοί ακινήτων και νέος πτωχευτικός συνθέτουν τη δύσκολη ατζέντα που θα ανοίξει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Η μεταρρύθμιση με τις αντικειμενικές αξίες έπρεπε να προχωρήσει από πέρυσι αλλά πάγωσε λόγω πανδημίας. Τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις. Το σενάριο προβλέπει ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ανακοινωθούν αλλά θα ενεργοποιηθούν από την επόμενη χρονιά. Έτσι, θα υπάρξει χρόνος ώστε να γίνει αντίστοιχη προσαρμογή στον τρόπο υπολογισμού των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και να απορροφηθούν οι επιβαρύνσεις.
Οι φόροι ακινήτων είναι εξαιρετικά κρίσιμο θέμα στην Ελλάδα τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Με τον χώρο των ακινήτων, συνδέεται ένα ακόμη «καυτό μέτωπο» το οποίο αφορά στους δασικούς χάρτες. Προς το παρόν έχει ανακοινωθεί ότι θα δοθεί 6μηνη περίοδος προσαρμογής αλλά πολύ σύντομα θα πρέπει να ανακοινώσει και τις τελικές λύσεις προκειμένου να καθησυχαστούν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν «δασικά» σε ολόκληρη την επικράτεια.
Ένα μέτωπο από μόνο του είναι τα εργασιακά. Μάλιστα η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση έχει συνδεθεί ως προαπαιτούμενο με το Ταμείο Ανάκαμψης οπότε η κυβέρνηση έχει αυτοδεσμευτεί για την προώθηση των αλλαγών που αφορούν και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα αλλά και στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Το υπουργείο Εργασίας έχει δύο ακόμη καυτούς φακέλους στην ατζέντα του: την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος αλλά και την άμεση έκδοση των περίπου 140.000 συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια. Αυτό συνιστά και ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης καθώς η δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες είναι πολύ μεγάλη.
Ο τελευταίος κρίσιμος φάκελος αφορά στην ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού κώδικα. Οι περίοδοι αναστολής των πλειστηριασμών τελειώνουν στο τέλος Μαΐου και από τις αρχές Ιουνίου θα έχουμε τις πρώτες ατομικές πτωχεύσεις, τις μεταβιβάσεις κύριων κατοικιών στην εταιρεία ειδικού σκοπού που θα αποκτά τα ακίνητα για να τα νοικιάζει στους πρώην ιδιοκτήτες αλλά και φυσικά, τους πρώτους πλειστηριασμούς.