Με το δίχτυ ασφαλείας του νέου QE και ακόμα περισσότερο του waiver η Ελλάδα σχεδιάζει την έξοδο της στις αγορές παρά το γεγονός ότι στην παρούσα φάση δεν έχει ταμειακές ανάγκες, έτσι ώστε να προχωρήσει εσπευσμένα στην αναζήτηση χρημάτων από την αγορά. Ωστόσο, η κανονικότητα ισχύει πλέον και για την Ελλάδα. Και από τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης αυξάνουν τα δανειακά τους προγράμματα για το τρέχον έτος, (και αυτές με το δίχτυ ασφαλείας που παρέχει το έκτακτο QE της ΕΚΤ) με στόχο να εξασφαλίσουν ρευστότητα προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα που έλαβαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας η Ελλάδα θα δηλώσει παρούσα πιθανότατα στις αρχές Μαΐου, αναμένοντας πρώτα τις εκδόσεις των άλλων χωρών.
Η Ελλάδα, όπως αναφέρει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, θα πρέπει να δηλώσει το παρών στις αγορές δείχνοντας ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, χωρίς να ενδιαφέρεται να αντλήσει κάποιο μεγάλο ποσό.
Μάλιστα, η απόφαση της ΕΚΤ για επαναφορά του waiver, παρέχει ανάσες και στο πιστωτικά ιδρύματα τα οποία το προηγούμενο διάστημα θα μπορούσε να πει κανείς ότι αναγκάζονταν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Το γεγονός ότι οι τράπεζες θα μπορούν να δίνουν τα ομόλογα που διαθέτουν στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας, διευκολύνει το έργο της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές στις αρχές Μαΐου και φυσικά τις ίδιες τις τράπεζες.
Ο ίδιος παράγοντας σημειώνει ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται να καταγραφεί μία μαζική έξοδο στις αγορές από πολλές χώρες για την άντληση ρευστότητας που θα χρηματοδοτήσει τα επόμενα δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να σχεδιάζει μία νέο έκδοση 10ετούς ομολόγου ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.
Βέβαια για να φθάσουμε στο σημείο της «κανονικότητας» και να μιλάμε σήμερα ότι η Ελλάδα απλά δεν πρέπει να απουσιάσει από τις αγορές αυτή τη στιγμή, χρειάστηκε η μεσολάβηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Δηλαδή, η ένταξη της Ελλάδας στα 750 δισ. ευρώ και στο καθεστώς QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αποκλιμακώνει το κόστος δανεισμού της χώρας και εξασφαλίζει μεγάλη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, είναι αποτέλεσμα των χειρισμών του πρωθυπουργού με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Αντίστοιχα και η προχθεσινή απόφαση είναι αποτέλεσμα των ελιγμών του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο κατάφερε να επαναφέρει το waiver για την Ελλάδα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία και την οικονομία παγκοσμίως. Δηλαδή η ΕΚΤ κατ’ εξαίρεση, τα ομόλογα που εκδίδει τα ελληνικό δημόσιο θα γίνονται δεκτά για τακτική χρηματοδότηση καθώς πλέον θα αντιμετωπίζονται σαν να ανήκουν σε επενδυτική βαθμίδα. Πλέον τράπεζες και δημόσιο έχουν πρόσβαση σε άμεση ρευστότητα.
Σε ότι αφορά στον προγραμματισμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προς το παρόν φαίνεται να παραμένει ο σχεδιασμός για χρηματοδότηση 4 περίπου δις. ευρώ από τι αγορές χωρίς να αποκλείεται να διπλασιάσει το ποσό εφόσον οι εξελίξεις το απαιτήσουν.