Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται ο επενδυτικός σχεδιασμός ύψους 70 εκατ. ευρώ της ΕΥΑΘ, όπως ανέφερε ο CEO της εταιρείας Άνθιμος Αμανατίδης κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2020. Στο φιλόδοξο αυτό επενδυτικό πλάνο που εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει την εταιρεία περιλαμβάνεται η επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης με στόχο να παράγονται επιπλέον 150.000 κ.μ. την ημέρα και η ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης.
Η εταιρεία «υπακούοντας» στα κελεύσματα της αγοράς επενδύει και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ειδικότερα, αναπτύσσει μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής/θερμικές ενέργειας 5MW και φωτοβολταϊκό πάρκο 1MW.
Σε φάση ολοκλήρωσης επίσης βρίσκεται το SCADA, δηλαδή το σύστημα τηλεμετρίας και τηλε-ελέγχου του δικτύου, με στόχο την καλύτερη πρόγνωση της λειτουργίας του και η βέλτιστη διαχείριση των αποθεμάτων. Στις mega επενδύσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ εντάσσεται και η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου των χαμηλών περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης μέσω του συγκοινωνιακού κόμβου Κ16 με την ΕΕΛΘ.
Παράλληλα η εταιρεία προχωρά σε εκσυγχρονισμό των ακινήτων της. Πιο συγκεκριμένα ανασχεδιάζει ενεργειακά, αντισεισμικά και λειτουργικά το κτήριο της διοίκησης στην Εγνατία, μετατρέποντάς το σε ένα «πράσινο» κτήριο που θα συνδυαστεί με την ανάπλαση της ΔΕΘ
Στα 14 εκατ.ευρώ τα έργα προς συμβασιοποίηση
Η εταιρεία έχει προς συμβασιοποίηση έργα ύψους 14 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν στην αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων «Αίνεια» με πρόβλεψη για φωτοβολταϊκό 800 KW ύψους 7,7 εκατ. ευρώ και επίσης:
- H λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος τηλε-ελέγχου – τηλε-εποπτείας αντλιοστασίων αποχέτευσης (προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ).
- Η υλοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος εξυπηρέτησης πελατών (προϋπολογισμού 4,9 εκατ. ευρώ), για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας.
Σημειώνεται πως η ΕΥΑΘ βρίσκεται σε φάση αναζήτησης των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων για έργα που έχει δρομολογήσει όπως η αντικατάσταση 250.000 συμβατικών υδρομέτρων από «έξυπνα», η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων και μικρο-υδροηλεκτρικών στο δίκτυο της εταιρείας και η κατασκευή νέων δεξαμενών ΕΕΝΘ για την άξυηση της δυναμικότητας αποθήκευσης διυλισμένου και ανεπξέργαστου νερού.
Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως η εταιρεία συμμετείχε στο διαγωνισμό για το φράγμα του Χαβρία στη Χαλκιδική σε ένα έργο που αγγίζει τα 167 εκατ.ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή η συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ανίχνευση του κορονοϊού στα λύματα αποτελεί ένα από τα παραδείγματα για την ερευνητική δραστηριότητα της εισηγμένης.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών η εταιρεία διατήρησε παρά την υγειονομική κρίση την ανθεκτικότητά της και εξακολουθεί να διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα με απουσία δανεισμού. Η ελαφρά μείωση των κερδών του 2020 οφείλεται στη μείωση της βιομηχανικής και επαγγελματικής κατανάλωσης εξαιτίας της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται πως ο κύκλος εργασιών του ομίλου το 2020 ανήλθε στο ποσό των 71.911 χιλ. ευρώ , έναντι 72.686 το 2019, διατηρώντας την ισχυρή κερδοφορία του στο ποσό των 11.868 χιλ. ευρώ.