Στη μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στοχεύει η διοίκησή της. Προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιεί έως το 2030 φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο 1,1 δισ. ευρώ, με μεγάλο μέρος των κονδυλίων να διοχετεύονται στον μετασχηματισμό της. Παράλληλα, το 2022 αποτελεί έτος –σταθμό για την εταιρεία καθώς αλλάζει το μοντέλο λειτουργίας της, μπαίνει σε νέες δραστηριότητες και βελτιστοποιεί την κεφαλαιακή της διάρθρωση.
Όπως σημείωσε ο Χάρης Σαχίνης, CEΟ της ΕΥΔΑΠ κατά τη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης, στον επενδυτικό σχεδιασμό εντάσσονται έργα μετασχηματισμού ύψους 175 εκατ. ευρώ, έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική ύψους 700 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και η αντικατάσταση δικτύων νερού για μείωση διαρροών 200 εκατ. ευρώ. Ο επενδυτικός σχεδιασμός αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με πιθανή συμμετοχή στο Ταμείο Ανάκαμψης, άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ ο CEO της εταιρείας Χάρης Σαχίνης άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο έκδοσης πράσινου ομολόγου.
«Oι δείκτες ESG βρίσκονται στο επίκεντρο της δραστηριότητάς μας» σημείωσε ο κ. Σαχίνης. Πράγματι η εταιρεία έχει μειώσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, χρησιμοποιεί ΑΠΕ για ίδια χρήση και στοχεύει στην υιοθέτηση πολιτικών φιλικών στο περιβάλλον.
Σε ό,τι αφορά στα έργα μετασχηματισμού αυτά περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό και βελτιστοποίηση διαχείρισης και παρακολούθησης δικτύου και παγίου, στη ψηφιοποίηση δεδομένων και μετασχηματισμός ERB συστημάτων. Επίσης, στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι η βελτιστοποίηση του κόστους και η ανακατανομή πόρων και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. Σημειώνεται πως ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων της εταιρείας είναι 55 έτη, με ελκυστικά προγράμματα εθελουσίας να αναμένονται το προσεχές διάστημα.
Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να αλλάξει το λειτουργικό μοντέλο εφοδιαστικής αλυσίδας και να διαχειριστούν οι μεταφορές, ενώ η αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη εντάσσεται και αυτή στον σχεδιασμό της εισηγμένης. Σε ό,τι αφορά στα έργα στην Ανατολική Αττική, πρόκειται για εμβληματικά έργα . Το 70% αυτών έχουν ήδη δημοπρατηθεί και στην Παιανία έχουν ήδη κατασκευαστεί 38 χλμ. αγωγών και 1.800 διακλαδώσεις στα Γλυκά Νερά.
Τι πέτυχε η ΕΥΔΑΠ το 2021
Το 2021 «έκλεισε» για την εταιρεία με θετικό πρόσημο. Ειδικότερα ολοκληρώθηκε η σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο. Πρόκειται για μία εκκρεμότητα πολλών ετών, που είναι αμοιβαία επωφελής για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Το τίμημα για το αδιύλιστο νερό είναι εύκολο και τίμημα κατά το χρονικό διάστημα 2013-2020, στα 157 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αυτή συμβάλλει στη συγκράτηση των τιμολογίων για τους καταναλωτές, ενώ εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη για την ΕΥΔΑΠ. Ειδικότερα η τιμή αδιύλιστου νερού το 2004-2013 ήταν στα 0,151 ευρώ/κ.μ., το 2013-2020 στα 0,115 ευρώ /κ.μ. (-23,6%) και για το διάστημα 2021-2040 στα 0,089 ευρώ/κ.μ.( -41,05%).
Στα αξιοσημείωτα του 2021 περιλαμβάνεται η συμφωνία με τα ΕΛΤΑ για την αποστολή των λογαριασμών. Η σύμβαση είναι διάρκειας 2 ετών και προβλέπει τη μεταστροφή στα ebill.
Tι έρχεται το 2022
Το 2022 αναμένεται να είναι έτος σταθμός για την εταιρεία. Και αυτό γιατί η εταιρεία γίνεται φορέας ανάπτυξης. Ειδικότερα, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση στις αρχές του νέου έτους, που θα δώσουν το δικαίωμα στην ΕΥΔΑΠ να συμμετέχει σε ΣΔΙΤ. Στόχος είναι η διάχυση της τεχνογνωσίας της εταιρείας. Επίσης, του χρόνου προβλέπονται ευελιξίες στη λειτουργία της εταιρείας με στόχο τη μείωση του κόστους. Με αυτό τον τρόπο, αναμένεται να υπάρχουν προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και να προχωρήσουν εθελούσιες έξοδοι. Στην ουσία η εταιρεία διεκδικεί ένα μοντέλο λειτουργίας παρόμοια με τη ΔΕΗ και τα ΕΛΤΑ, όπου υπάρχουν προβλέψεις και ευελιξίες για την πρόσληψη προσωπικού.
Σημαντικός στόχος για το 2022 είναι η συγκέντρωση των υπηρεσιών της εταιρείας σε νέο βιοκλιματικό κτήριο. Μέσω αυτής της κίνησης εξοικονομούνται περίπου 1,5 εκατ. ευρώ το έτος. Οι επενδύσεις που στόχο έχουν την πράσινη μετάβαση και τη σύγκληση με τους δείκτες ESG πρόκειται να συνεχιστούν. Η ΕΥΔΑΠ γίνεται ο πρώτος οργανισμός δημόσιου χαρακτήρα που ενσωμάτωσε και εναρμονίστηκε με τα διεθνή στάνταρ SASB για τον κλάδο του νερού. Πρόκειται για τη δημοσιοποίηση ουσιαστικών θεμάτων ESG. Η διοίκηση Σαχίνη προχωρά σε διάφορα ratings για να υπάρχει καθαρό στρατηγικό πλαίσιο για τους δείκτες ESG.
Τέλος σε ό,τι αφορά το έργο της Ψυτάλλειας, ο κ.Σαχίνης εκτίμησε πως δεν θα υπάρχουν προσφυγές και αναμένονται εξελίξεις το πρώτο δίμηνο του 2022.