Ανακύκλωση νερού. Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2030. Διατήρηση της δεύτερης χαμηλότερης τιμής νερού στην Ευρώπη. Σύγκλιση με τους δείκτες ESG. Νέα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες της στρατηγικής της ΕΥΔΑΠ, όπως ανέφερε ο CEO της εταιρείας Χάρης Σαχίνης στην τοποθέτησή του στo συνέδριο του Economist «5ο Sustainability Summit».
Η προστασία του περιβάλλοντος και η χρήση των ψηφιακών εργαλείων για την επίτευξη του στόχο για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2030 αποτελεί το βασικό στόχο της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, ενώ «σύμμαχος» στην προσπάθεια του Χάρη Σαχίνη για τη μετάβαση στη νέα εποχή είναι η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Η στρατηγική μας αυτή χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί με αυτό τον τρόπο θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις και δεν θα αυξηθούν οι λογαριασμοί. Έχουμε τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή νερού στην Ευρώπη και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε αυτή τη θέση. Κλειδί για τις επενδύσεις που δρομολογούνται είναι ο τρόπος χρηματοδότησης των επενδύσεων, δηλαδή να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ των ιδίων κεφαλαίων, του Ταμείου Ανάκαμψης και της EIB» υπογράμμισε ο κ. Σαχίνης.
Ο ίδιος επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πως επισπεύδονται οι διαδικασίες, οι οποίες στο παρελθόν ήταν χρονοβόρες. Όπως τόνισε «οι αντικαταστάσεις των δικτύων αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Κάθε χρόνο στο παρελθόν πραγματοποιούνταν αλλαγές στο 0,5% των δικτύων, δηλαδή η πλήρης αποκατάστασή τους θα υλοποιούνταν σε 200 χρόνια. Στόχος μας είναι το ποσοστό αυτό να πάει στο 2% , ώστε σε 50 χρόνια να έχει εκσυγχρονιστεί όλο το δίκτυο. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των απωλειών νερού από το 23% που είναι στην Αθήνα, κάτω από το 20%».
H EYΔΑΠ δρομολογεί σημαντικές επενδύσεις σε νέα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική. «Η ποιότητα της θάλασσας και του υπεδάφους στην Ανατολική Αττική δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Σήμερα 400.000 πολίτες στην Ανατολική Αττική έχουν βόθρους» επεσήμανε ο κ. Σαχίνης, ενώ ο ίδιος τόνισε πως θα καθαριστούν τα λύματα μέσω της ανακύκλωσης του νερού και πρακτικών φιλικών στο περιβάλλον. Μέσω αυτών το νερό θα ανακυκλώνεται και θα επαναχρησιμοποιείται για άρδευση στα Μεσόγεια, ενώ το νερό θα είναι καθαρό και πόσιμο.
Ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε πως αναμένεται να λειτουργήσει ξανά το Αδριάνειο υδραγωγείο, προκειμένου να χρησιμοποιείται το νερό για να ποτίζονται πάρκα στην Αθήνα, σε ένα έργο που εμπλέκονται αρκετοί δήμοι, με την επένδυση να «πέφτει στην πλάτη» της ΕΥΔΑΠ.
Ο CEO της εταιρείας αναφέρθηκε εκτενώς στην κυκλική οικονομία, αναφέροντας τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει. Δήλωσε πως «ήδη το 14% της ενέργειας που χρησιμοποιούμε είναι από δικές μας πηγές, είτε υδροηλεκτρικά πάρκα, είτε προέρχεται από το βιοαέριο που παράγεται από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, ενώ έχουμε ήδη προβλέψει τη λειτουργία στόλου ηλεκτρικών οχημάτων».