Eυκαιρίες και μεγάλες προκλήσεις από την πολιτική για το κλίμα

Eυκαιρίες και μεγάλες προκλήσεις από την πολιτική για το κλίμα

Ευκαιρίες και σημαντικές όμως προκλήσεις αναμένεται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση για τους κλιματικούς στόχους που διοργάνωσε ο ΣΕΒ. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε η σημαντικότερη επιβάρυνση προκύπτει από την κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων άνθρακα, αλλά και την αδυναμία του μηχανισμού CBAM να λάβει υπόψη του τις εξαγωγικές ιδιαιτερότητες της χώρας. Η συνολική επίπτωση στο ΑΕΠ θα είναι το 2035 περί τα 1,7 δισ. ευρώ και σε επίπεδο απασχόλησης θα υπάρξουν απώλειες περί των 25.400 θέσεων εργασίας.

Συνοψίζοντας σε συμπεράσματα τις θέσεις των ομιλητών και την παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ «Επιπτώσεις της αναθεωρημένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το Κλίμα στην ελληνική βιομηχανία και οικονομία», ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Ανδρέας Σιάμισιης ανέφερε ότι πρέπει να δούμε την ουσία στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και ως ευκαιρία για την βιομηχανία, υπό προϋποθέσεις, φυσικά.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της νομοθεσίας που προτείνει η Κομισιόν, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι θετικό ό,τι υπάρχει ουσιαστική αμφισβήτηση, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της Ελλάδας και ειδικά για την εφαρμογή του CBAM (Μηχανισμός Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα).

Ακόμη, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για τη στήριξη της βιομηχανίας στην «πράσινη» μετάβαση αλλά και σωστή διαχείριση των πόρων. Ακόμη θα πρέπει να υπάρξουν και συγκεκριμένα κίνητρα, προκειμένου οι βιομηχανίες να εντάξουν όλες τις διαδικασίες της «πράσινης» ανάπτυξης στα επιχειρηματικά τους πλάνα.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής στο Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αναφέρθηκε στην ενδεχόμενη, περαιτέρω επιβάρυνση του κόστους της κλιματικής μετάβασης λόγω της Ρωσο – ουκρανικής σύγκρουσης και επεσήμανε ότι ο πόλεμος αλλάζει τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Στα θετικά σημεία, πρόσθεσε, περιλαμβάνεται το γεγονός ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζει το κόστος απανθρακοποίησης και στηρίζει τις επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στο «κλειδί της βιωσιμότητας» που είναι η πράσινη ανάπτυξη και στο ενεργειακό πρόβλημα, καθώς και στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια. Η γεωπολιτική κρίση, επεσήμανε ο κ. Σκρέκας επανατροφοδοτεί την ενεργειακή κρίση, για την οποία η κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει 2 δισ. ευρώ για την στήριξη των βιομηχανιών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ενώ προβλέπεται να διαθέσει και άλλο ένα δις. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για τον ίδιο σκοπό.

Σε ό,τι αφορά τις νομοθετικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της «πράσινης μετάβασης» απλοποιείται η αδειοδότηση των ΑΠΕ με στόχο να συμπτυχθεί ο χρόνος της διαδικασίας από 5 έτη σε 14 μήνες. Ακόμη, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η περαιτέρω εκμετάλλευση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Από πλευράς του ΙΟΒΕ οι κ.κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γιώργος Μανιάτης, Υπεύθυνος Κλαδικών Μελετών, παρουσίασαν στοιχεία της μελέτης του ΙΟΒΕ και συγκεκριμένα τις αλλαγές που επιφέρουν, κυρίως, τις οικονομικές επιπτώσεις οι ανανεωμένες προτεινόμενες ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα στην ελληνική βιομηχανία.

Η σημαντικότερη επιβάρυνση προκύπτει από την κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων άνθρακα αλλά και την αδυναμία του μηχανισμού CBAM να λάβει υπόψη του τις εξαγωγικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ η συνολική επίπτωση στο ΑΕΠ θα είναι το 2035 περί τα 1,7 δις. ευρώ, δηλαδή το 0,82%. Σε επίπεδο απασχόλησης θα υπάρξουν απώλειες περί των 25.400 θέσεων εργασίας. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα του δημοσίου η θετική επίδραση θα είναι μικρή , σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ.

Η ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη, Μέλος Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημοσίας Υγείας και Τροφίμων (ENVI), Μέλος Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και Συμπρόεδρος του Κοινοβουλευτικού Intergroup για την Κλιματική Αλλαγή, τη Βιοποικιλότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στις τροπολογίες που έχει ζητήσει η χώρα μας στην ανανεωμένη προτεινόμενη νομοθεσία. Λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ιδαιτερότητες των διαφόρων κρατών μελών της Ε.Ε. έχουμε φθάσει στο σημείο να υπάρχουν τροπολογίες από 12 χώρες, μέχρι στιγμής.

Η κυρία Σπυράκη τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσει και η απελευθέρωση της αυτοπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα βοηθήσει σημαντικά την πράσινη μετάβαση.

Ο Γιώργος Ζερβός, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε παρέμβασή του ανέφερε ότι η βιώσιμη ενέργεια θα πρέπει να είναι περισσότερο προσιτή στις επιχειρήσεις, ενώ αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο ενεργειακό αλλά και στην σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας ανέφερε ότι το περιβάλλον ακόμη δεν είναι σαφές και ότι όλα τα δεδομένα πρέπει να μελετηθούν.

Τέλος, ο Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε την ανανεωμένη προτεινόμενη νομοθεσία ως ένα πρωτοφανές, σύνθετο εγχείρημα. Δεν παρέλειψε, όμως, να εστιάσει και σε κάποιες αστοχίες των νομοθετικών προβλέψεων αλλά και στο γεγονός ότι δεν λαμβάνονται υπ όψη οι ιδιαιτερότητες της χώρας μας ειδικά σε τομείς , όπως το εξαγωγικό εμπόριο και η ναυτιλία.