Οι χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Όλες οι διευκολύνσεις στους φορολογούμενους είναι σχεδόν μηδενικού δημοσιονομικού κόστους και εξαιρετικά περιορισμένου ταμειακού κόστους.
Δεν υπάρχει ανακοίνωση για αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των αναδρομικών που καταβλήθηκαν το 2020 στους συνταξιούχους, δεν υπάρχει καμία μείωση στο τέλος επιτηδεύματος για τους αυτοαπασχολούμενους πέραν των αγροτών και αλιεών (σ.σ. η σχετική ελάφρυνση έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή) και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τον συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις.
Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμηση ότι από εδώ και στο εξής, η κυβέρνηση θα κινηθεί πολύ «συντηρητικά» προκειμένου να συγκρατήσει το φετινό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.
Ειδικά στο πεδίο των φορολογικών δηλώσεων, το τοπίο είναι φέτος εξαιρετικά θολό.
Οι δηλώσεις αναμένεται να αποτυπώσουν γενναία μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων ενώ στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν και «έκρηξη» στον αριθμό των φορολογουμένων που δικαιούνται επιστροφή φόρου.
Αυτό σημαίνει ότι το τελικό ποσό που θα καταφέρει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από την επεξεργασία των φετινών φορολογικών δηλώσεων, πολύ δύσκολα να ξεπεράσει τα 2,5-2,7 δισ. ευρώ από 3,2 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν πέρυσι.
Τι ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών;
1. Ότι ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε έως και 8 δόσεις μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022.
Εκτός του ότι είναι μια αυτονόητη κίνηση δεδομένου ότι δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία των δηλώσεων, υπάρχει και το εξής θέμα: Τα φορολογικά έσοδα που θα εισπραχθούν έως τον Φεβρουάριο του 2022, λογίζονται ως έσοδα του 2021 ως εκ τούτου δεν δημιουργείται φορολογική τρύπα.
2. Η έκπτωση φόρου 3% θα δοθεί σε όσους πληρώσουν ολόκληρο τον φόρο μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Μεγάλη ανταπόκριση δεν αναμένεται να υπάρξει καθώς το κίνητρο του 3% δεν είναι πολύ ισχυρό για όσους έχουν να καταβάλλουν μεγάλα ποσά.
Ως εκ τούτου, και το τελικό δημοσιονομικό κόστος του μέτρου, θα είναι της τάξεως των μερικών 10άδων εκατομμυρίων ευρώ.
3. Η απαλλαγή των κορονόπληκτων από τα τεκμήρια, επίσης δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος. Με τη ρήτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας (σ.σ η απαλλαγή θα ισχύσει μόνο για όσους δεν έχουν φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων τουλάχιστον κατά το ένα από τα δύο τελευταία χρόνια) όσοι πλήρωναν φόρο βάσει τεκμηρίων, θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν και φέτος.
Άλλωστε, συνολικά, τα έσοδα από τα τεκμήρια είναι λιγοστά, κάτω των 100 εκατ. ευρώ.
4. Η απαλλαγή από το πρόστιμο για όσους δεν πιάσουν το όριο των ηλεκτρονικών πληρωμών (30% επί του εισοδήματος) θα ανακοινωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα. Θα αφορά και τους πληγέντες από την πανδημία αλλά και κάποιες άλλες κοινωνικές ομάδες όπως για παράδειγμα τους φορολογούμενους ηλικίας άνω των 60 ετών.
Ωστόσο, και αυτό το μέτρο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος καθώς δεν είχε προϋπολογιστεί έσοδο από τα πρόστιμα.
Για να αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών να αλλάξει τον συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, θα περιμένει πρώτα να δει ποια θα είναι τα κέρδη των επιχειρήσεων που θα δηλωθούν και μετά θα λάβει τις αποφάσεις.
Όσο για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, θεωρείται πολύ δύσκολο να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης (σ.σ κυκλοφόρησε σενάριο για αυτοτελή φορολόγηση εντός του 2021) καθώς κάτι τέτοιο θα κόστιζε πάνω από 250 εκατ. ευρώ.