Η απρόσμενη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους αλλά και η επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος στη Γερμανία για τρίτο διαδοχικό μήνα, ανοίγουν τον δρόμο στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ώστε να προβεί στην παροχή επιπλέον οικονομικών κινήτρων στην αγορά.
Ειδικότερα, οι αρνητικοί δείκτες στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ αναμένεται να προκαλέσουν την αντίδραση του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος βλέποντας πως η αναπτυξιακή προοπτική επιδεινώνεται, αναμένεται να προχωρήσει σε τόνωση της νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, το γεγονός πως το οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης έφτασε σε χαμηλό τριετίας τον Ιούλιο αλλά και η εκτίμηση πως η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 1% την τρέχουσα χρονιά, ενισχύει την άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναλάβει δράση άμεσα κι όχι στο μέλλον, σύμφωνα με την Melanie Debono της Capital Economics.
Μετά από την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα, είναι αρκετά πιθανό τα επιτόκια να μειωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο αλλά και να ανακοινωθεί ακόμα ένας γύρος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αγοράς ομολόγων τον Οκτώβριο.
Η γαλλική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 0,2% την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2019, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 0,3% των τριών προηγούμενων μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία INSEE.
Αντίστοιχη, μάλιστα, ήταν κι η πρόβλεψη 28 οικονομολόγων, οι οποίοι είχαν εκτιμήσει ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,2% το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου.
Μέχρι πρότινος, η γαλλική οικονομία -η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη- θεωρούνταν περισσότερο ανθεκτική από αυτή της Γερμανίας, εξαιτίας της μικρότερης εξάρτησής της από τις εξαγωγές, γεγονός που την καθιστούσε λιγότερο εκτεθειμένη στις διεθνείς διακυμάνσεις.
Στην Γερμανία, από την άλλη, η ανάπτυξη αναμένεται από πολλούς να παρουσιάσει κάμψη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ οι έρευνες σχετικά με το καταναλωτικό κλίμα υποδεικνύουν πως η κατάσταση στο τρίτο τέταρτο του έτους δεν θα επιφέρει κάποια θεαματική βελτίωση, επαναφέροντας το «φάντασμα» της ύφεσης πάνω από την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Το καταναλωτικό κλίμα των Γερμανών εμφανίζεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2017 και πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις εκτιμήσεις της αγοράς, καθώς βρέθηκε στο 9,7, σύμφωνα με μέτρηση της GfK σε δείγμα 2.000 πολιτών.
Η κατανάλωση των νοικοκυριών μαζί με τις κατασκευές αποτέλεσαν στο παρελθόν την αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, όμως η μείωση των εξαγωγών σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα λόγω Brexit αναμένεται να συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους τομείς της γερμανικής οικονομίας, παρά το γεγονός πως η ανεργία παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ και το κόστος δανεισμού είναι επίσης χαμηλό.
«Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για το Brexit αλλά και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζουν να προκαλούν τον φόβο της ύφεσης», σημειώνει ο ερευνητής της GfK, Rolf Buerkl.
«Η πρωταρχική απειλή ως προς την καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι ο φόβος της απόλυσης», αναφέρει ο Buerkl, ο οποίος τέλος προειδοποίησε πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη μπορεί να μειωθεί κι άλλο σε περίπτωση που η αβεβαιότητα συνεχιστεί.