Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζει τη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα χάρη στον «Ηρακλή». Η Κυβέρνηση από την πλευρά της ψηφίζει έως τις 16 Απριλίου τον «Ηρακλή ΙΙ».
Σήμερα το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (SSM) Εliazabeth McCaul μιλώντας σε συνέδριο της Εthos Media απέδωσε τα εύσημα στον Ηρακλή για τη συμβολή του στη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων. Ανέφερε δε ότι με δεδομένη την επιτυχία του σχεδίου, η ΕΚΤ καλωσορίζει την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να παρατείνει τη διάρκεια του Ηρακλή εως το 2022.
Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του έχει δώσει εντολή στις Νομικές Υπηρεσίες να εργαστούν πυρετωδώς προκειμένου να συντάξουν το τελικό κείμενο του νόμου που θα αφορά στον Ηρακλή 2. Το σχέδιο νόμου έχει σταλεί στις Βρυξέλες και στην ΕΚΤ από την περασμένη Παρασκευή και αναμένεται να επιστραφεί το τελικό κείμενο στο υπουργείο Οικονομικών έως τις 9 Απριλίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει όλες τις σχετικές διαδικασίες προκειμένου ο νέος νόμος να ψηφιστεί έως τις 16 Απριλίου.
Όπως έχει τονιστεί η πρόταση της κυβέρνησης αφορά την επέκταση του χρονικού πλαισίου παρεχόμενων κρατικών εγγυήσεων για 18 μήνες έως τέλος του 2022.
Αν και τα μέχρι σήμερα σχέδια για τιτλοποιήσεις που έχουν ανακοινώσει οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται περίπου στα 22-24 δισ. ευρώ, εντούτοις η κυβέρνηση έλαβε υπόψη τις εκτιμήσεις των τραπεζών για δυνητικές τιτλοποιήσεις 30 δισ. με 12 δισ. παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις. Συνολικά με τον Ηρακλή και τον Ηρακλή 2 η κυβέρνηση θα παρέχει συνολικά 22-24 δισ. κρατικές εγγυήσεις.
Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες
Η Eurobank όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Φ. Καραβίας σχεδιάζει να εντάξει στον Ηρακλή II μια νέα τιτλοποίηση ώστε να μειώσει σε μονοψήφιο ποσοστό το προβληματικό χαρτοφυλάκιο της. Πρόκειται για νέα τιτλοποίηση NPEs συνολικού ύψους περίπου 3,3 δισ. ευρώ με την κωδική ονομασία «Mexico», η οποία περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, 85% δάνεια retail και 15% εταιρικά δάνεια.
Η εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Πειραιώς περνά μέσα από τα δύο πακέτα (Sunrise I και Sunrise II) τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 7 δισ. και 4 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Ήδη, η τράπεζα αιτήθηκε την ένταξη του Sunrise I στο σχέδιο εγγυήσεων «Ηρακλής». Σύμφωνα με τον Χρήστο Μεγάλου το «clean up» του ισολογισμού έχει στόχο την μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας στο 3% μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Σήμερα η τράπεζα έχει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ύψους 22,5 δισ. ευρώ και σε ένα έτος στοχεύει στον περιορισμό τους στα 3,6 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχες κινήσεις σχεδιάζουν μέσα στην χρονιά τόσο η διοίκηση της Alpha Bank με τις πληροφορίες της αγοράς να κάνουν λόγο για μια νέα τιτλοποίησης της τάξης των 5 δισ. ευρώ όσο και της Εθνικής Τράπεζας που μετά την ολοκλήρωση του Frontier θα τρέξει μια ακόμη – την τελευταία τιτλοποίηση – της τάξης των 2 δισ. ευρώ.
Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι το σχέδιο για τη δημιουργία μίας «κακής τράπεζας» έχει εγκαταλειφθεί οριστικά. Η E. ΜcCaul ανέφερε σήμερα ότι άλλα συστημικά εργαλεία για την επίλυση του προβλήματος των NPLs, όπως οι Εταιρείες Διαχείρισης Ενεργητικού, θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα και θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος ενός ευρύτερου συνεκτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε ολόκληρη την Ευρώπη.
H EKT εμμένει στην άποψη της ότι η δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εταιρειών Διαχείρισης Ενεργητικού το οποίο θα απαρτίζεται από Εθνικές Εταιρείες αποτελεί μία ενδεδειγμένη λύση. Πρόσβαση στις εταιρείες αυτές έχουν μόνον οι τράπεζες που διαθέτουν βιώσιμα επιχειρησιακά σχέδια.