Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα σημάδια από τα δάνεια που βγαίνουν από τα moratoria, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα η κ. Φωτεινή Ιωάννου, Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με την ίδια, οι τράπεζες δεν αναμένουν πάνω από το 15%-20% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών να κοκκινίσουν, ενώ είναι ενδεικτικό ότι στην Εθνική, στα στεγαστικά δάνεια που έληξε το moratorium τον Σεπτέμβριο και δεν ανανεώθηκε, πάνω από 80% των δανείων γύρισε σε κανονική πληρωμή.
Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία της κ. Ιωάννου στο Fin Forum:
Όπως γνωρίζετε τόσο οι τράπεζες όσο και οι servicers έδωσαν μέσα στο 2020 γενναιόδωρα moratoria πληρωμών τόσο σε επιχειρηματικά όσο και σε δάνεια ιδιωτών. Τώρα το πόσα δάνεια μπήκαν σε moratoria εξαρτάται λίγο από το τι μετράς αλλά μιλάμε για πάνω από 22 δις για όλο το σύστημα.
Αυτά τα Moratoria δόθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΒΑ και στη συντριπτική τους πλειοψηφία έληξαν στις 31/12/20 γιατί συμπλήρωσαν το 9μηνο. Προφανώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει και υπάρχουν δανειολήπτες που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και στο 2021. Εδώ έχουμε αρκετά όπλα στη φαρέτρα μας για να βοηθήσουμε τους δανειολήπτες που ακόμα αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της πανδημίας.
Έχουμε τα προγράμματα στήριξης της κυβέρνησης: Γέφυρα 1 (που αφορά σε επιδότηση δόσης σε στεγαστικά δάνεια ύψους ~8,5δις στο σύστημα) για 9 μήνες, Γέφυρα 2 που αναμένεται να ψηφιστεί (ακόμα δεν έχουμε όλες τις λεπτομέρειες) και θα επιδότηση δόσης για επιχειρηματικά δάνεια (SB, SME κυρίως) και φυσικά – να μην ξεχνάμε – όλη τη ρευστότητα που έχει διοχετευτεί στην αγορά ήδη μέσα στο 2020 (6δις μόνο μέσω ΕΑΤ, ΤΕΠΙΧ κλπ ενώ όλες οι τράπεζες συνολικά έδωσαν 18-20δις το 2020 και έχουν παρόμοια πλάνα και για το 2021).
Φυσικά – ακόμα και μετά από όλα αυτά – θα υπάρχουν δανειολήπτες που θα χρειαστούν ακόμα κι άλλη στήριξη. Γι’ αυτό όλες οι τράπεζες και οι servicers έχουν σχεδιάσει μια γκάμα από step-up προϊόντα για να βοηθήσουν αυτούς τους δανειολήπτες να ανταπεξέλθουν σε αυτή την συγκυρία. Τα προϊόντα διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα αλλά έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: είναι βραχυπρόθεσμες λύσεις, είναι εστιασμένα στις ανάγκες των πληγέντων από covid και μόνο και δεν είναι free-for-all.
Αυτό που θέλω να σημειώσω είναι ότι όσον αφορά ένα νέο κύμα NPEs που μπορεί να δημιουργηθεί από τα δάνεια που είναι σε moratoria είναι oτι (πέρα από το guidance που έχουν δώσει όλες οι τράπεζες ότι δεν περιμένουμε πάνω από 15-20% των δανείων που είναι σε Moratoria να οδηγηθούν σε default), τα πρώτα σημάδια από τα δάνεια που βγαίνουν από moratoria είναι ενθαρρυντικά. Ενδεικτικά να σας πω ότι στην ΕΤΕ, στα στεγαστικά δάνεια που έληξε το moratorium τον Σεπτέμβριο και δεν ανανεώθηκε, πάνω από 80% των δανείων γύρισε σε κανονική πληρωμή. Αντίστοιχη συμπεριφορά βλέπουμε και τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο αλλά και στα επιχειρηματικά. Φυσικά είναι ακόμα πολύ νωρίς, η πανδημία είναι απρόβλεπτη και είμαστε σε επιφυλακή και έτοιμοι να στηρίξουμε όποιον χρειάζεται βοήθεια στο μέλλον.