Η Eurobank είναι πεπεισμένη ότι θα υπερβεί τον φετινό στόχο μείωσης των «κόκκινων δανείων» που συμφωνήθηκε με τους εποπτικούς φορείς της ΕΚΤ και σχεδιάζει να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο μέχρι το 2021, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιτυχημένη διαχείριση των NPE''s θα είναι η λυδία λίθος για εμάς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, σε συνέντευξή του στο Reuters. «Έχουμε πλήρη επίγνωση της πρόκλησης, αλλά τα πρόσφατα αποτελέσματα αφήνουν περιθώρια για λογική αισιοδοξία», πρόσθεσε ο κ. Καραβίας.
Σύμφωνα με το Reuters τα NPEs είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας της Ελλάδας, ο οποίος χτυπήθηκε σκληρά από την κρίση χρέους της ευρωζώνης και τη βαθιά ύφεση.
Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, αυτού του μήνα έδειξαν ότι το συνολικό ποσό των NPEs των ελληνικών τραπεζών ανήλθε σε 88,6 δισ. ευρώ ή 47,6% του συνόλου των δανείων τους στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.
Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι τράπεζες βρίσκονται υπό ρυθμιστική πίεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επισφαλών χρεών, γεγονός που περιορίζει την ικανότητά τους να επεκτείνουν τις πιστώσεις τους και κατά συνέπεια να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Benoit Coeure, δήλωσε ότι η μείωση των NPEs θα πρέπει να αποτελέσει κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για τον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας.
«Υπάρχει ένα αυστηρό και συγκεκριμένο και σχέδιο που συμφωνήθηκε με τις ρυθμιστικές αρχές, τις προϋποθέσεις τους οποίου η Eurobank υπερέβη το 2017. Έχουμε τώρα ένα πολύ βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται σε εξέλιξη και είμαστε σε καλό δρόμο ώστε να το υπερβούμε και πάλι αυτό το έτος», ανέφερε ο κ. Καραβίας.
Σύμφωνα με το Reuters, o στόχος της Eurobank είναι να μειώσει τα NPEs σε 15,6 δισ. ευρώ με τον κ. Καραβία να δηλώνει βέβαιος ότι η τράπεζα θα φθάσει σε περίπου 15,3 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η τράπεζα έχει επίσης σχέδια να τιτλοποιήσει ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2019.
Η συναλλαγή αυτή, σε συνδυασμό με μια δέσμη εργαλείων και τη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων θα βοηθήσει τον Όμιλο να επιτύχει τον στόχο της για το 2019 και να μειώσει τα NPEs κατά άλλα 3,5 δισ. ευρώ, αναφέρει το Reuters.
Η τιτλοποίηση έχει τρεις σειρές–junior, mezzanine και senior- με τα δυο πρώτα να έχουν το περισσότερο ρίσκο. «Σχεδιάζουμε να πουλήσουμε τις σειρές junior και mezzanine και να κρατήσουμε τη senior στον ισολογισμό μας», δήλωσε. «Αυτή η προσέγγιση αυξάνει την πεποίθησή μας ότι θα πετύχουμε ξανά το 2019 τους στόχους μας».
Κοιτώντας ακόμα περισσότερο μπροστά η Eurobank θα παρουσιάσει σύντομα ένα πλάνο για να μειώσει τον δείκτη NPEs γύρω στο 15% το 2021, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από την το 45% στα τέλη του 2016.
«Το σχέδιο είναι φιλόδοξο, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι είναι ρεαλιστικό και επιτεύξιμο», δήλωσε ο κ. Καραβίας. «Λαμβάνοντας υπόψη τα ανθεκτικά έσοδα προ προβλέψεων της Eurobank, εκτιμώ ότι μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να επηρεάσει την κεφαλαιακή μας βάση».
Απαντώντας για την εικόνα των ελληνικών κρατικών ομολόγων μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο για υποχώρηση των αποδόσεων.
«Υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης, καθώς οι αγορές θα αρχίσουν να αποτιμούν ότι στο ξεκίνημα μιας προεκλογικής περιόδου, όλες οι πολιτικές δυνάμεις συνυπογράφουν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των διεθνών πιστωτών της».