Για διαδικασία ανάκαμψης και αποκατάσταση της ελληνικής αγοράς κάνουν λόγο σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βαθμιαία επούλωση της οικονομίας της Ελλάδας από την ηρεμία που επικρατεί πια μετά την ασταθή πολιτικής προηγούμενων ετών, βγάζοντας από το τραπέζι το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη.
Οι FT σημειώνουν ότι ακόμη και σε ό,τι αφορά σε ένα ρεκόρ για τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, η Ελλάδα ξεχωρίζει. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, το 2012, οι επενδυτές αποφάσισαν ότι το χρέος της χώρας ήταν πλέον εκτός ελέγχου και αρνούνταν να δανείσουν την Αθήνα με οποιοδήποτε κόστος.
Στο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς τα δεκαετή ομόλογα διαπραγματεύονται στο 1,2% – πολύ χαμηλότερα από το αντίστοιχο κόστος δανεισμού ακόμα και για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ακόμη και εντός μέσα της κοινότητας των χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων της ευρωζώνης, η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον το πιο επικίνδυνο στοίχημα: αυτή την εβδομάδα οι αποδόσεις της υποχώρησαν για πρώτη φορά από το 2008, κάτω από εκείνες της Ιταλίας, προσθέτουν οι FT.
Μάλιστα τονίζουν ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σταδιακή επούλωση των πληγών στην οικονομία της Ελλάδας μετά από μια βίαιη πτώση και στη συνέχεια την υποχώρηση των πολιτικών που δημιουργούσαν συνθήκες αστάθειας, γεγονός που έβγαλε από το τα τραπέζι την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις έχουν παίξει σημαντικό ρόλο. Πολύ χαμηλές αποδόσεις σε όλο τον κόσμο οδήγησαν τους επενδυτές να απογοητευτούν από τη διάψευση της αποκόμισης κερδών από όλο και πιο επικίνδυνες αγορές. Έτσι, ο χείμαρρος των ρευστών διαθεσίμων στη μικρή αγορά ομολόγων της Ελλάδας έχει συμπιέσει τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, καταλήγει το δημοσίευμα των FT.