Τους κινδύνους και τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει σε έκθεσή της η Fitch, χτυπώντας καμπανάκι για τις δικαστικές αποφάσεις των αναδρομικών των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και για τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών και κάνοντας λόγο ακόμα και για επιστροφή αυστηρότερων capital controls.
Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου αξιολόγησης, την οποία δημοσιεύει η Καθημερινή, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες, όπως το δημόσιο χρέος (181% του ΑΕΠ το 2018) και το καθαρό εξωτερικό χρέος (141% του ΑΕΠ) που είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο. Επίσης, τα NPLs των ελληνικών τραπεζών φθάνουν το 45% του ΑΕΠ, ενώ η τάση της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα είναι αναιμική (1,2%). Επιπλέον, διατηρείται η δυσκολία προσέλκυσης επενδύσεων και υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων.
Η Fitch επισημαίνει πως υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τα δημοσιονομικά της χώρας το 2019 και το 2020, παρά το γεγονός ότι η μη περικοπή των συντάξεων και η μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου ακινήτων στον προϋπολογισμό του 2019 αποτελούν σημαντική αλλαγή στη δημοσιονομική στάση.
Ο μεγαλύτερος αφορά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις κατά των περικοπών των συντάξεων του 2012 και τις εκκρεμείς αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του 2016, με τις εκτιμήσεις γύρω από το δυνητικό δημοσιονομικό κόστος να ποικίλλουν. Παρόλο που η κυβέρνηση άσκησε έφεση κατά των αποφάσεων, αυτές συμβάλλουν στην αβεβαιότητα, καθώς αν η οικονομική προσαρμογή εκτροχιαστεί, ελλοχεύει κίνδυνος χρηματοπιστωτικής αστάθειας και παραμείνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κεφαλαιακών ελέγχων.
Επίσης, ένα άλλος μεγάλος κίνδυνος αφορά τον τραπεζικό κλάδο και το ζήτημα των NPEs, με τα δύο σχέδια που έχουν προταθεί (ΤΧΣ, ΤτΕ) να αποτελούν θετική εξέλιξη αλλά να ενέχουν σημαντικούς κινδύνους εκτέλεσης· ωστόσο, και να εφαρμοστούν, οι επιπτώσεις τους δεν θα φανούν φέτος αλλά στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Πάντως, σημειώνει η Fitch, αυτοί οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι περιορίζονται κάπως από το μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας της χώρας.
Υπενθυμίζεται πως πριν δύο εβδομάδες η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒ-, προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το 2019 και επιβράδυνση στο 2,2% το 2020. Παράλληλα, επεσήμανε αδυναμίες όπως το μεγάλο ύψος χρέους της γενικής κυβέρνησης και του εξωτερικού χρέους, τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και το ενδεχόμενο οι πρόσφατες αυξήσεις του κατώτατου μισθού να επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.