Του Κωνσταντίνο Μαριόλη
Ηχηρή προειδοποίηση για τα προεκλογικά μέτρα παροχών που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας εξέδωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, τονίζοντας ότι το νέο πακέτο παροχών ενισχύει την αβεβαιότητα αναφορικά με την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική συμπεριφορά της χώρας και αναμένεται να πυροδοτήσει εντάσεις με τους Ευρωπαίους πιστωτές.
Η έκθεση της Fitch έρχεται να προστεθεί στις προειδοποιήσεις που έχουν γίνει και από άλλους οίκους αξιολόγησης, αλλά και μετά το καμπανάκι του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με τις παροχές, ενώ βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά τις επισημάνσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Σύμφωνα με την Fitch, τα νέα μέτρα λίγο πριν τις ευρωεκλογές αποτελούν μια προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να αυξήσει τη δημοτικότητά του μετά από τρία ολόκληρα χρόνια λιτότητας. «Το κατά πόσο το πακέτο θα οδηγήσει σε διαρκή μεταστροφή της δημοσιονομικής συμπεριφοράς της Ελλάδας θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις με τους πιστωτές, καθώς επίσης και από τη σύσταση της Βουλής μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου», σημειώνει σε σημερινή της ανάλυση.
Η Fitch υπογραμμίζει ότι από πέρσι το καλοκαίρι περίμενε την αντιστροφή ορισμένων μέτρων λόγω της εξόδου από τα μνημόνια, όπως έγινε για παράδειγμα με την μη περικοπή των συντάξεων, κίνηση που έλαβε την έγκριση και των πιστωτών. Παρ' όλα αυτά, το νέο πακέτο του Αλέξη Τσίπρα αντιπροσωπεύει μία μεγαλύτερη και ταχύτερη αντιστροφή απ' ότι ανέμενε η Fitch.
Ειδικότερα, η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου θα μπορούσε να δυσκολέψει τις επόμενες κυβερνήσεις να εξισορροπήσουν το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς να πλήττονται οι δεσμεύσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι ο στόχος για το πλεόνασμα θα μειωθεί στο 2,5% από 3,5% του ΑΕΠ, την ώρα που οι Ευρωπαίοι περιμένουν να τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, η Fitch εκτιμά ότι οι εντάσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών θα ενισχυθούν.
Οι επιπτώσεις είναι άγνωστες αλλά μία απότομη κλιμάκωση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα δημόσια οικονομικά. Για παράδειγμα, οι χώρες-μέλη του ESM μπορεί να ασκήσουν βέτο στα σχέδια της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των πιο ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Θα μπορούσαν επίσης να μπλοκάρουν τις εκταμιεύσεις των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, καθώς όλα αυτά έχουν συμφωνηθεί με συγκεκριμένους όρους.
Τέλος, η Fitch σημειώνει ότι αυτή την στιγμή δεν κινδυνεύει η αξιολόγηση που έδωσε τον περασμένο Αύγουστο, όταν αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο κατά δύο βαθμίδες, αλλά είναι πιθανό οι εξελίξεις αυτές να επιδεινώσουν το κλίμα στις αγορές.