Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με στόχο να θωρακιστεί περαιτέρω χρηματοοικονομικά, να τακτοποιήσει μερικώς το δανεισμό που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, αλλά και να στηρίξει τις πολυεπίπεδες επενδύσεις και τα ανοίγματα που έχει ανά τον κόσμο, ο όμιλος Folli Follie προχώρησε την προηγούμενη Τετάρτη στην έκδοση ομολόγου σε ελβετικό φράγκο.
Μια έκδοση που μάλλον δεν... άρεσε στην αγορά που άλλα περίμενε, ενώ έγινε με... τσιμπημένο επιτόκιο. Η αγορά πίστευε ότι θα γίνει αναχρηματοδότηση του μετατρέψιμου ομολογιακού που είχε εκδώσει το 2014 για 250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 1,75%.
Οι πληροφορίες του τελευταίου διαστήματος ήθελαν μια έκδοση όπου η εταιρεία θα μάζευε 250-300 εκατ. ευρώ με ένα επιτόκιο στο 1,5%. Αντιθέτως, έγινε μια έκδοση 150 εκατ. ελβετικών φράγκων, (130 εκατ. ευρώ περίπου), με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,25%. Και όλα αυτά, όταν η Εθνική προ ημερών δανείστηκε 750 εκατ. ευρώ με κουπόνι 2,75% (2,90% απόδοση).
Το ομόλογο, θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο “SIX Swiss Stock Exchange” την 31η Οκτωβρίου 2017.
Η αλήθεια είναι ότι το placement του περασμένου Μαΐου είχε γίνει στα 20 ευρώ, με τη μετοχή έκτοτε να πιέζεται σημαντικά, χάνοντας από τα υψηλά των 21,90 ευρώ της 6ης Ιουλίου 2017 4,41 ευρώ συνολικά, καθώς χθες έκλεισε στα 17,49 ευρώ!
Τα αποτελέσματα 6μήνου παρ'' ότι γενικά ήταν καλά, επιβεβαιώνοντας ότι ο όμιλος είναι από τους πλέον κερδοφόρους στο Χ.Α. αλλά και στο σύνολο του εγχώριου επιχειρείν, εντούτοις καταγράφηκαν μεγάλες αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές, κάτι που αποδίδεται πρωτίστως στην έκθεση του ομίλου στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και στις διακυμάνσεις αυτών.
Ο όμιλος Folli Follie βρίσκεται σε φάση ψηφιακού μετασχηματισμού, ώστε να προσαρμοστεί στις νέες τάσεις του παγκοσμίου εμπορίου, αλλά και να μπορέσει να ελέγξει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά το παγκόσμιο... άπλωμα που έχει κάνει.
Όπως έχει επισημάνει ο διευθύνων σύμβουλος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος «προκειμένου να προσαρμοστούμε στις αυξημένες απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής κάνουμε αναλυτική επισκόπηση των εσωτερικών διαδικασιών μας και ευθυγραμμίζουμε το λειτουργικό μας μοντέλο με γνώμονα την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση μας στις απαιτήσεις των καιρών».
Το placement του περασμένου Μαΐου
Τον περασμένο Μάιο η Folli Follie προχώρησε σε μια ακόμη πρωτοβουλία ενίσχυσης της ρευστότητας, μέσω ενός placement 1.150.000 μετοχών, ήτοι το 1,7% του μετοχικού της κεφαλαίου, που απέφεραν στον όμιλο 23 εκατ. ευρώ.
Το placement έγινε στα 20 ευρώ, δηλαδή με σημαντικό discount σε σχέση με την τιμή που τότε είχε στο ταμπλό η μετοχή (21,50 ευρώ). Η πώληση έγινε από τους μεγαλομετόχους της Folli Follie.
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος είχε προβεί το 2014 σε διεθνή ομολογιακή έκδοση, ύψους 250 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, με επιτόκιο 1,75%, το οποίο λήγει το 2019.
Ένας εξαιρετικά διεθνοποιημένος όμιλος
Η Folli Follie εισήλθε στο Χ.Α. στις 30 Μαρτίου του 1998, αρχικά ήταν μέλος της μικρής κεφαλαιοποίησης, κατόπιν του Mid Cap και πλέον, εδώ και αρκετά χρόνια, είναι μέλος του FTSE 25, ενώ βρίσκεται στη 13η θέση των κεφαλαιοποιήσεων με 1,2 δισ. ευρώ αποτίμηση.
Παράλληλα, ανήκει στο... κλειστό κλαμπ των (λίγων) ελληνικών εταιρειών που κάνουν ετήσιο τζίρο
πάνω από 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το 2016 παρουσίασε τα ιστορικά καλύτερα αποτελέσματά του, με το... όχι συνηθισμένο φαινόμενο, ο κύκλος εργασιών να ξεπερνά την αποτίμησή της στο ταμπλό!
Το 2016 είχε κύκλο εργασιών 1,34 δισ. ευρώ (ρεκόρ που θα σπάσει το 2017), ενώ η αποτίμηση στο φινάλε του έτους ήταν στα 1,26 δισ. ευρώ!
Πρόκειται για έναν από τους πλέον εξωστρεφείς ομίλους της χώρας και το μοναδικό που αντλεί πάνω από 60% των εσόδων του από την Ήπειρο της Ασίας! Αυτό δε συμβαίνει με καμιά άλλη ελληνική επιχείρηση, ειδικά τέτοιου μεγέθους. Η Folli Follie Group έχει παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες με πάνω από 950 σημεία πώλησης.
Τα αποτελέσματα 1ου εξαμήνου 2017
Ο κύκλος εργασιών στο 1ο εξάμηνο του 2017 διαμορφώθηκε στα 723,2 εκατ. ευρώ έναντι 652,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016 αυξημένος κατά 10,8%.
Η βελτιωμένη λειτουργική δραστηριότητα σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς του Ομίλου οδήγησε σε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας που στο α' εξάμηνο του 2017 ανήλθε σε 153 εκατ. ευρώ σε σχέση με 131,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016, αύξηση κατά 16,3%.
Το ενοποιημένο EBITDA ανήλθε σε 168,1 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 13,0%. Τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 114,7 εκατ. ευρώ.
Μεγάλος βραχνάς παραμένει ο συνολικός δανεισμός που στο 1ο εξάμηνο του 2017 διαμορφώνεται στα 530 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός φτάνει στα 215 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι στο σύνολο της περυσινής χρήσης, τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη ανήλθαν στα 222,5 εκατ. ευρώ, επίδοση που λογικά θα σπάσει φέτος. Αυτομάτως, αυτή η κερδοφορία κατατάσσει τη Folli Follie στις 4-5 πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις, μαζί με Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.
Επέκταση στη Νότια Αφρική
Πρόσφατα η Folli Follie προχώρησε στην επέκταση του δικτύου της στη Νότια Αφρική, εγκαινιάζοντας δύο νέα Folli Follie New Concept Stores στην Πρετόρια και το Κέιπ Τάουν.
Τα εν λόγω καταστήματα «στήθηκαν» στο μοντέλο της νέας γενιάς καταστημάτων του ομίλου, ήτοι πάνω στη νέα σχεδιαστική και minimal προσέγγιση, ενώ φιλοξενούν όλες τις παλαιές και νέες εμβληματικές μάρκες της εταιρείας.
Η εταιρεία αναπτύσσει συνεχώς το δίκτυό της το οποίο αποτελείται σήμερα πάνω από 630 σημεία πώλησης. Τα δύο νέα Concept Stores έρχονται να προστεθούν, λίγους μόλις μήνες μετά την είσοδο της Folli Follie στην αγορά της Νότιας Αφρικής, στο πρώτο flagship κατάστημα της Folli Follie, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Νοέμβριο του 2016 και βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο Sandton City, στην πλατεία Nelson Mandela στο Γιοχάνεσμπουργκ.