Folli Follie: Σήμερα η «μάχη» για την προστασία από τους πιστωτές

Folli Follie: Σήμερα η «μάχη» για την προστασία από τους πιστωτές

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σήμερα, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κτήριο 5 και στην Αίθουσα 2 της Ευελπίδων θα «παιχτεί» το δικαστικό ντέρμπι σε ότι αφορά το αίτημα της εταιρείας Folli Follie για την (περαιτέρω) προστασία από τους πιστωτές. Η υπόθεση έχει τον αριθμό 17 όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι σήμερα θα υπάρξει απόφαση. Η εξέλιξη της διαδικασίας, θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες.

Παράλληλα, όπως έγινε σήμερα γνωστό, αίτημα για προστασία από τους πιστωτές, εκτός από τη Folli Follie AE έχει καταθέσει και η Folli Follie Συμμετοχών, με έδρα το Λουξεμβούργο, αλλά και η κα Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, σύζυγος του ιδρυτή και κύριου μετόχου Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Πρόκειται για μια κίνηση από την πλευρά του επιχειρηματικού ομίλου να «παίξει» άλλο ένα νομικό «χαρτί», με στόχο να μπορέσει να κερδίσει – σε κάθε περίπτωση - περαιτέρω χρόνο. 

Μένει να δούμε αν θα ζητηθεί από την πλευρά του επιχειρηματικού ομίλου κάποια αναβολή της συζήτησης, ώστε να κερδηθεί χρόνος χωρίς απόφαση και αν το δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχουν σαφείς λόγοι που να συνηγορούν στην αναβολή.

Από εκεί και πέρα, αν γίνει η εκδίκαση, θα μετρηθούν δυνάμεις και ισορροπίες. Θα καταδειχθεί ποιοι τάσσονται με την πλευρά των τραπεζών, που ασφαλώς δε θέλουν άλλη παράταση στην προστασία από τους πιστωτές και ποιοι θα ταχθούν με την πλευρά της Folli Follie, η οποία χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον του 40% των πιστωτών της, ώστε να έχει ισχυρό χαρτί στο αίτημά της να συνεχιστεί η προστασία που απολαμβάνει εκ του νόμου.

Το ζήτημα είναι αν θα το βρει αυτό το ποσοστό, κάτι που με τις υπάρχουσες πληροφορίες δείχνει να είναι πολύ δύσκολο... Ο επιχειρηματικός όμιλος αναμένεται ότι θα έχει μαζί του τους εργαζόμενους, ενώ οι πληροφορίες έως χθες έλεγαν ότι το ποσοστό των πιστωτών που συναινούν σε νέα πίστωση χρόνου, κυμαίνεται μεταξύ 20% και 25%.

Τι λέει η αγορά

Όσοι έχουν διαβάσει την αίτηση της Folli Follie τονίζουν πως τα επιχειρήματα για να κερδίσει περισσότερο χρόνο είναι αδύναμα. Είναι άγνωστο δε τι οικονομικά στοιχεία θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο ώστε να το βοηθήσουν να λάβει απόφαση. Αν το αίτημα του ομίλου κριθεί με... τεχνοκρατικούς όρους και με όρους αγοράς, είναι πολύ πιθανό το δικαστήριο να μην δώσει την επιπρόσθετη προστασία από τους πιστωτές.

Αν επίσης βαρύνουν κοινωνικά κριτήρια όπως έχουμε δει να γίνεται σε άλλες περιπτώσεις, τότε δεν αποκλείεται το δικαστήριο να αποφασίσει διαφορετικά καθώς στον όμιλο Folli Follie απασχολούνται πάνω από 5.500 εργαζόμενοι.

Σε κάθε περίπτωση, ο κλοιός γύρο από το Group σφίγγει ολοένα και περισσότερο, μετά την καταγγελία ορισμένων ομολογιούχων του εξωτερικού τον περασμένο Αύγουστο, αλλά και την καταγγελία των δανείων ύψους 45 εκατ. ευρώ που έκαναν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα και γνωστοποίησε τη Δευτέρα η ίδια η Folli Follie.

Οι τράπεζες, θέλοντας να κατοχυρώσουν τα συμφέροντά τους, ασκούν πίεση στον όμιλο Folli Follie για άμεση πώληση της συμμετοχής του στα Αττικά Πολυκαταστήματα, όπου η Folli Follie ελέγχει το 35,5% και είναι μια συμμετοχή που θεωρείται από τα φιλέτα.

Τις τελευταίες ημέρες και έως χθες υπήρξε μπαράζ διεργασιών και διερευνητικών επαφών μεταξύ της διοίκησης της Folli Follie και των τραπεζών, ώστε να βρεθεί κάποια φόρμουλα συνεννόησης και «αναστολής» των επιθετικών ενεργειών.

Τα πιστωτικά ιδρύματα πιέζουν προς την κατεύθυνση της εκποίησης ενός «καθαρού» περιουσιακού στοιχείου, ώστε να υπάρξει το... έλασσον της ισορροπίας μεταξύ του Group και των τραπεζών, ενώ η πλευρά της Folli Follie ζητά ελάχιστες εβδομάδες παράτασης, ώστε να υπάρξει καθαρότερη εικόνα μέσω των εκθέσεων που συνάπτουν οι Alvarez & Marsal και Ernst & Young.