Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με την παρουσία διευθυντικών στελεχών και εμπορικών αντιπροσώπων από 2.500 διεθνείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εταιρειών τροφίμων και ποτών θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 18 και 20 Μαρτίου η μεγάλη διεθνής έκθεση Τροφίμων & Ποτών FOOD EXPO 2017 στο Metropolitan Expo.
Πρόκειται για το μεγάλο γεγονός της χρονιάς σε ό,τι αφορά τους πιο εξαγωγικούς και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής επικράτειας, με τη συμμετοχή 1.200 εγχώριων εταιρειών, μεγάλων, μεσαίων και μικρότερων.
Το παρόν θα δώσουν δέκα περιφέρειες της χώρας και πολλά επιμελητήρια που θα συνοδεύονται από εκατοντάδες επιχειρήσεις της επαρχίας, που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα των τροφίμων, των αγροτικών προϊόντων, των αναψυκτικών και των ποτών.
Αναμένονται 60.000 επισκέπτες εκπροσωπώντας 28.000 επιχειρήσεις από 64 χώρες απ'' όλο τον κόσμο, ενώ εκτός από τις ελληνικές επιχειρήσεις, η φετινή FOOD EXPO έχει συγκεντρώσει 156 ξένους εκθέτες από 25 χώρες. Φέτος, τιμώμενη χώρα είναι η Ισπανία η οποία θα συμμετέχει με 18 επιχειρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 2.500 διεθνείς υποψήφιους dealers, οι 650 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μετάκλησης και φιλοξενίας (hosted buyers). Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό hosted buyers που έχει φιλοξενηθεί ποτέ στην Ελλάδα, είτε στο πλαίσιο κάποιας έκθεσης, είτε άλλης εμπορικής αποστολής.
Ανάμεσα στα στελέχη και τους εκπροσώπους των διεθνών αλυσίδων και στους εκθέτες των ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιήσουν 11.500 Β2Β (κατ'' ιδίαν) συναντήσεις.
Από τις ελληνικές επιχειρήσεις, το 45%, δηλαδή σχεδόν οι μισές εταιρείες, προέρχονται από την περιφέρεια, κάτι που επιβεβαιώνει τη δυναμική που έχει ο κλάδος τροφίμων και ποτών στην ελληνική επαρχία και στις πιο αγροτικές περιοχές.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει το προσεχές Σάββατο 18 Μαρτίου (ώρα 17.00) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, ενώ την παρουσία του έχει επιβεβαιώσει επίσης ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με αφορμή τη διεθνή έκθεση FOOD EXPO 2017 που σημειωτέον θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη διεθνή έκθεση Οίνων & Αποσταγμάτων OENOTELIA στον ίδιο χώρο, χθες έγινε επίσημη παρουσίαση σε Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της οργανώτριας εταιρείας FORUM ΑΕ, κ. Νίκος Χουδαλάκης επισήμανε ότι φέτος η FOOD EXPO διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά και σ'' αυτό το διάστημα έχει αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση Τροφίμων και Ποτών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.
Ο κ. Χουδαλάκης στάθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει η έκθεση σε μία περίοδο που ο κλάδος Τροφίμων & Ποτών έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της Ελληνικής Οικονομίας.
Όπως επισήμανε, η FOOD EXPO προσφέρει στις ελληνικές επιχειρήσεις -και δη τις παραγωγικές- τη δυνατότητα να εδραιώσουν την παρουσία τους στην εγχώρια αγορά και ταυτόχρονα να τονώσουν την εξωστρέφειά τους.
Ο αντιπρόεδρος της FORUM, κ. Θανάσης Γιαλούρης, στην αναλυτική παρουσίαση της έκθεσης, υπογράμμισε ότι η FOOD EXPO είναι μια διοργάνωση με μεγάλη εμπορική αποτελεσματικότητα, καθώς σε έρευνα της IPSOS OPINION για τους εκθέτες της περσινής διοργάνωσης, το 37% δήλωσε ότι πέτυχε εμπορικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια τής έκθεσης, ενώ το 87% έκλεισε εμπορικές συμφωνίες μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Σε ποσοστό 94%, οι εκθέτες της περσινής διοργάνωσης ανανέωσαν τη συμμετοχή τους και στη φετινή FOOD EXPO. Ενδεικτικό της εμπορικής αποτελεσματικότητας και του brand που «χτίζει» η έκθεση, είναι ότι μέσα σε μια 4ετία κατόρθωσε να αυξήσει τον αριθμό των εκθετών της κατά 400%.
Στη φετινή FOOD EXPO θα αναπτυχθεί ένας νέος αυτόνομος τομέας στο Hall 2 αφιερωμένος στα αλλαντικά και τα κρεατοσκευάσματα, με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου.
Στον ίδιο χώρο θα βρίσκεται και η σκηνή του MEAT FORUM, η οποία θα φιλοξενήσει σεμινάρια και επιδείξεις. Εξάλλου, στο πλαίσιο του γαστρονομικού φεστιβάλ MEDITERRANEAN FOOD EXPERIENCE (Hall 1), ταλαντούχοι Έλληνες chef, καθώς και οι πρόεδροι δέκα εθνικών ομοσπονδιών αρχιμαγείρων από χώρες της Μεσογείου θα αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα από οκτώ Περιφέρειες της Ελλάδας.
Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστεί και ο γαστρονομικός πλούτος της Ισπανίας, ως τιμώμενης χώρας, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, στο Hall 2, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στοχευμένα FOOD EXPO WORKSHOPS. Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιείται στις 18-19 Μαρτίου και το ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Ειδική αναφορά έγινε από τους διοργανωτές στην OENOTELIA, τη μοναδική έκθεση Οίνων και Αποσταγμάτων στην Ελλάδα με αμιγώς επαγγελματικό χαρακτήρα και διεθνή προσανατολισμό, που διεξάγεται παράλληλα με την FOOD EXPO, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.
Η παράλληλη διοργάνωση της FOOD EXPO με την OENOTELIA προσφέρει σημαντικές συνέργειες, καθώς επιτρέπει στους εκθέτες να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να έρθουν σε επαφή με χιλιάδες εκπροσώπους από την οργανωμένη λιανική, το χονδρεμπόριο και τη μαζική εστίαση, καθώς και με σημαντικούς αγοραστές από το εξωτερικό.
Παράλληλα, οι Έλληνες επισκέπτες και οι διεθνείς hosted buyers έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλο το εύρος και την ποικιλία του ελληνικού οινογαστρονομικού πλούτου.