Γ. Δημητρίου: Η αφαίμαξη των φορολογουμένων οδηγεί σε κυκλική ύφεση

Γ. Δημητρίου: Η αφαίμαξη των φορολογουμένων οδηγεί σε κυκλική ύφεση

Η αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, η παγίωση του κλίματος αβεβαιότητας ως προς το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και το ζήτημα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων, υπήρξαν οι πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την καταναλωτική συμπεριφορά και τις πωλήσεις στον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών το 2016, σύμφωνα με τον Προέδρου του ΣΒΕΗΣ (Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Συσκευών), κ. Γιώργο Δημητρίου.

Μιλώντας στην πρόσφατη στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου, ο κ. Δημητρίου σχολίασε πως «αρχίζουμε να κατανοούμε όλο και περισσότεροι το πρόβλημα που δημιουργεί η αφαίμαξη των φορολογουμένων, αφαίμαξη που οδηγεί την οικονομία σε μια συνεχώς εντεινόμενη κυκλική ύφεση», προσθέτοντας ότι οι πάσης φύσεως φόροι αφαιρούν χρήματα από την τσέπη της παραγωγικής οικονομίας για να τα δώσουν στην αντιπαραγωγική κρατική μηχανή χωρίς καμιά ανταπόδοση.

«Τηρουμένων των δύσκολων συνθηκών του 2016, με την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος σχεδόν απούσα, με το καταναλωτικό κοινό σε κατάθλιψη, με την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης και επενδυτικού οράματος, θα συμφωνήσετε φαντάζομαι μαζί μου ότι η σταθεροποίηση της αγοράς μας αποτελεί άθλο για τον καθένα μας. Τα αποτελέσματά μας θα μπορούσαν ασφαλώς να είναι πολύ καλύτερα εάν δεν υπήρχαν συγκεκριμένοι αρνητικοί παράγοντες που επηρέασαν συνολικά την κατανάλωση» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητρίου.

Ενώ οι μετρούμενοι δείκτες για την οικονομική δραστηριότητα του 2017 καταγράφουν μια πιθανότητα οικονομικής ανάκαμψης για το σύνολο της οικονομίας, με οδηγό τον τουρισμό, την μεταποίηση και τις εξαγωγές, καταγράφουν ταυτόχρονα πτώση των προσδοκιών για τις λιανικές πωλήσεις και για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης υπερφορολόγησης των πολιτών μέσω φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΒΕΗΣ και συνέχισε:

«Έχουμε άραγε συνειδητοποιήσει πλέον ότι η κρίση απετέλεσε λογική συνέπεια ενός αλόγιστου δανεισμού τριών δεκαετιών, που δηλητηρίασε τη χώρα προκειμένου να μπορούμε να ξοδεύουμε περισσότερο απ΄όσα παράγουμε, ως χώρα, ως τράπεζες, ως επιχειρήσεις, ως καταναλωτές;

Έχουμε κατανοήσει ότι η κρίση προηγήθηκε των Μνημονίων, ότι τα Μνημόνια δεν έφεραν την κρίση αλλά η κρίση τα μνημόνια; Έχουμε δημιουργήσει πια την συναίνεση ότι το ξεπέρασμα της κρίσης θα προέλθει από εμάς τους ίδιους;

Στα ερωτήματα αυτά θα απαντήσει κυρίως το πολιτικό σύστημα.

Εμείς όμως δεν στεκόμαστε άπραγοι αλλά προσπαθούμε με τις δικές μας δυνάμεις να ανοίξουμε δρόμους για να εξασφαλίσουμε την προκοπή την δική μας, των επιχειρήσεων μας, των εργαζομένων μας. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και σε συνεργασία με το λιανεμπόριο επιδεικνύουμε τόλμη, ευρηματικότητα και ευελιξία για να φθάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Οι προοπτικές για το 2017

Αναφερόμενος στο τρέχον έτος, ο πρόεδρος του ΣΒΕΗΣ σημείωσε ότι οι περισσότεροι αναλυτές της αγοράς προβλέπουν ανάπτυξη για φέτος, ενώ παράλληλα προειδοποιούν για την επίπτωση στην καταναλωτική ψυχολογία και στις λιανικές πωλήσεις των νέων μέτρων που συζητούνται, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως εκτίμησε, «έχοντας κατά νου τα όσα ήδη έχουν διαδραματιστεί στον κλάδο μας όλα τα προηγούμενα χρόνια και όσα καταφέραμε μέχρι σήμερα υπό αντίξοες συνθήκες έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε ότι και το 2017 μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα». Εξηγώντας πως «το όπλο μας στις δυσκολίες που έρχονται και στα νέα δεδομένα που ενδέχεται να διαμορφωθούν στην αγορά πρέπει να είναι, όπως και το προηγούμενο διάστημα, η προσαρμοστικότητα αλλά ταυτοχρόνως και η επιθυμία για δυναμικές αλλαγές, βελτιώνοντας σε όλα τα επίπεδα αυτά που αποτελούν, εμπόδια για την δημιουργία και την πρόοδο. Για να ξεπεράσουμε την εποχή της αμφιβολίας δεν πρέπει να περιμένουμε κάποια κυβερνητική πρωτοβουλία ή νομοθετικές ρυθμίσεις».

«Η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης είναι η επιχείρηση. Σ΄αυτή εργοδότες και εργαζόμενοι έχουμε τα ίδια συμφέροντα. Η επιχείρηση είναι για εργοδότες και εργαζομένους ένα κοινό αγαθό. Μπορεί να υπάρχουν εμπόδια, αλλά οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το ίδιο ιδεόγραμμα για να περιγράψουν το πρόβλημα και την ευκαιρία. Στο χέρι μας είναι να θεωρήσουμε ότι τα όποια εμπόδια δεν δημιουργούν πρόβλημα αλλά ευκαιρίες να γίνουμε καλύτεροι και αποδοτικότεροι» ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΒΕΗΣ.