Δεν αυξάνονται οι εισφορές για τους ελεύθερος επαγγελματίες, διαβεβαίωσε μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι να υπολογίζονται με βάση το πραγματικό εισόδημα.
"Δεν αυξάνουμε τα ποσοστά για τους ελεύθερος επαγγελματίες, αυτό που κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε και σ'' αυτούς τον κανόνα ότι θα υπολογίζονται πλέον στη βάση του πραγματικού εισοδήματος, όχι στη βάση ασφαλιστικών κλάσεων που ήταν εικονικές και προϋπόθεταν ότι το εισόδημα καθενός αυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος" είπε ο υπουργός, μιλώντας στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση", με τον Κώστα Μπλιάτκα.
Όπως είπε, η κυβερνητική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος έχει έντονα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, αναδιανομής, εξορθολογισμού και συγκράτησης της δαπάνης. "Προσπαθούμε να κάνουμε ταυτόχρονα δύο πράγματα και να εξυπηρετούμε τον άνεργο, φτιάχνοντας τις προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας και επιταχύνοντας την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης" υπογράμμισε και επανέλαβε ότι δεν τον ενοχλεί, αν θα υπάρξουν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. "Δεν με ενοχλεί που βγαίνει ο κόσμος στους δρόμους, αυτό που ζητάει ο κόσμος στους δρόμους είναι αυτό που θα ήθελα κι εγώ και θα επιδιώξω να πετύχουμε και στη διαπραγμάτευση. Δηλαδή αναδιανομή και μεγαλύτερες συντάξεις" είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι πλήρωσαν πολλά χρήματα σε εισφορές και θα πάρουν μικρές συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος είπε: "Κάποιος που θα έχει μεγάλο εισόδημα θα πάρει και μεγάλη σύνταξη, εφόσον δηλώνει το εισόδημά του. Και προσπαθούμε μέσω της μεταρρύθμισης να αντιμετωπίσουμε την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή". Μάλιστα, ανέφερε για παράδειγμα την περίπτωση ενός δικηγόρου, ο οποίος -όπως είπε- δήλωνε μέχρι σήμερα ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ, πλήρωνε υψηλές εισφορές και έπαιρνε μεγάλη σύνταξη. "Αν εξακολουθεί να δηλώνει αυτό το χαμηλό εισόδημα θα πάρει σύνταξη ανάλογη με το χαμηλό εισόδημα" ξεκαθάρισε.
Σε ερώτηση, αν οι δανειστές ζητήσουν και άλλα, σκληρότερα μέτρα στο ασφαλιστικό, είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε πράγματα που δεν μπορεί να δεχτεί η κοινωνία και εξέφρασε την ελπίδα να έχουν αντιληφθεί και οι δανειστές ότι οι πολίτες δεν μπορούν να αντέξουν άλλες περικοπές. "Θέλω να ελπίζω ότι θα έχουν ένα δημιουργικό πνεύμα στη διαπραγμάτευση και δεν θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο" επισήμανε και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι συμπαγής και πιθανόν και να διευρυνθεί στην ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από τη Βουλή.
Επίσης, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα με την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι με τη συρρίκνωσή της, τονίζοντας ότι για την κυβέρνηση αποτελεί «κόκκινη γραμμή» να μη μειωθούν οι συντάξεις.
«Ο καλύτερος τρόπος για να καλυφθεί αυτό το κενό (στον προϋπολογισμό της Ελλάδας) δεν είναι με τη συρρίκνωση, αλλά με τη μεγέθυνση της οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να επιβαρύνουμε την οικονομία περαιτέρω με μέτρα που προκαλούν ύφεση».
«Για εμάς αποτελεί κόκκινη γραμμή να μη μειωθούν οι συντάξεις για 12η συνεχόμενη φορά», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί κατά περίπου 40% κατά μέσο όρο από την έναρξη των μνημονίων το 2010.
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι η μόνιμη επωδός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μειώσεις των συντάξεων δεν είναι εναρμονισμένη με την πίστη της Ευρώπης σε ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. «Η ζωή μας θα ήταν πολύ ευκολότερη, εάν θα μπορούσαμε να συζητάμε μόνο με τους Ευρωπαίους, αυτό είναι σαφές», είπε ο υπουργός, αλλά αναγνώρισε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι πιστωτές, με επικεφαλής την Γερμανία, θεωρούν καθοριστικής σημασίας το ΔΝΤ για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τα δάνεια που δίνουν σε αυτήν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ