«Η χώρα δεν είχε και δεν έχει business plan (επιχειρηματικό σχέδιο)» είπε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος σχολιάζοντας την ελληνική κρίση, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του οικονομολόγου κ.Δημήτρη Ιωάννου, «Ανατέμνοντας την κρίση», που παρουσιάστηκε χθες Δευτέρα.
Σύμφωνα με tovima.gr, ο κ. Προβόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να έχει ξεπεραστεί το πολύ σε τρία χρόνια με 10% - 15% (αντί σχεδόν 30%) μείωση του ΑΕΠ και γρήγορη ανάπτυξη που με τη σειρά της θα άμβλυνε αυτές τις απώλειες εάν είχαν γίνει διαρθρωτικές στη χώρα, αλλά αντ' αυτού, εισέρχεται στον όγδοο χρόνο. «Κι ακόμη δεν φαίνεται φως στο τούνελ» συνέχισε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της χώρας.
«Οι πολιτικοί πάντα αντιμετώπιζαν το θέμα με αμηχανία και άγνοια κινδύνου και προχωρούσαν παρακάτω» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Προβόπουλος είπε ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν ήξερε, καθώς η τράπεζα της Ελλάδος από το 2009 και μάλιστα προεκλογικά είχε προειδοποιήσει για το 8% της μείωσης του ΑΕΠ που γρήγορα μέσα σε λίγους μήνες σκαρφάλωσε στο 12%. Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, για το θέμα αυτό είχε ενημερώσει προσωπικά τον τότε νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.
«Στο πρώτο ραντεβού που έγινε με το κ. Παπανδρέου, με την παρουσία της κυρίας Κατσέλη και του κ. Παπακωνσταντίνου του είπα ότι το έλλειμμα μέσα στο εννιάμηνο είχε φτάσει το 10% και με την δυναμική που δημιουργείται αναμένεται να ξεπεράσει σύντομα το 12%. Ουδείς μπορεί να πει ότι δεν ήξερε. Παράλληλα την περίοδο εκείνη βοούσαν τα άρθρα ξένων εφημερίδων για το τι γίνεται στην Ελλάδα» συνέχισε ο κ. Προβόπουλος.
«Μετά από αυτή την συνάντηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου πήγε στο Eurogroup και είπε ότι ήταν εξουσιοδοτημένος να δηλώσει η κυβέρνηση θα τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Οι οποίες ήταν ένα χαλαρό δημοσιονομικό πρόγραμμα που ήταν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έπρεπε να κάνουμε. Και έτσι χάθηκαν 4-5 πολύτιμοι μήνες» είπε ακόμη στην ομιλία του.
Όπως είπε ο κ. Προβόπουλος, οι υποχρεώσεις της χώρας βέβαια την περίοδο εκείνη ήταν στο 800% και έτσι κι αλλιώς θα χρειαζόταν ένα είδος μνημονίου, ίσως όμως μπορούσε να το κάνει η χώρα μας μόνη της.
«Απέδειξε όμως ότι δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος. Ακόμη και όταν έπρεπε να ληφθούν μέτρα, αντί να κάνουμε αξιολόγηση και περικοπές δαπανών, κάναμε 15% οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων» συνέχισε.
Όπως δήλωσε ο κ. Προβόπουλος, η τακτική των οριζόντιων περικοπών δεν ωφέλησε κανέναν, καθώς το σωστό δεν είναι να κόψεις τους μισθούς σε όλους, αλλά να αξιολογήσεις, να κρίνεις ποιοι αποδίδουν, να απομακρύνεις όσους δεν αποδίδουν και σε εκείνους που θα μείνουν οι αποδοχές τους να μην αλλάξουν αλλά πιθανώς και να αυξηθούν.
«Οι οριζόντιες περικοπές έφεραν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα και έτσι δυσφημίστηκαν και οι ίδιες οι διαρθρωτικές αλλαγές ως έννοια» είπε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της χώρας.
Ακόμη, τόνισε ότι μόνο το 1/3 της προσαρμογής θα έπρεπε να έχει έρθει από τον τομέα των φορολογικών εσόδων, κι αυτό όχι μέσω αυξήσεων των φορολογικών συντελεστών αλλά μετά από παρεμβάσεις για επέκταση της φορολογικής βάσης και μείωση της φοροδιαφυγής. Επεσήμανε επίσης ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εάν εφαρμόζονταν επαρκώς, θα μετρίαζαν τις επιπτώσεις της ύφεσης.
Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι μια χρεοκοπία -την οποία θα προκαλούσε η απουσία της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης- θα είχε ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
Επανέλαβε δε, την ανάγκη εκσυγχρονισμού του κράτους και εξωστρέφειας της οικονομίας, ενώ επεσήμανε ότι ποτέ δεν έγινε μια συζήτηση στη Βουλή για το τι προκάλεσε την κρίση, ώστε να επιτευχθεί μια στοιχειώδης συναίνεση.