Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2022 αλλά και τον σκεπτικισμό του για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Ρέτσος, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους εκπροσώπους του Τύπου αναφορικά με τις εξελίξεις και την αυριανή ημέρα του ελληνικού τουρισμού.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πέραν των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, της αύξησης του ενεργειακού κόστους αλλά και των αρνητικών επιπτώσεων εδώ και μια διετία λόγω της πανδημίας του COVID 19 είναι το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων για το οποίο η ισχύουσα νομοθεσία αφήνει ορισμένες “γκρίζες” ζώνες επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος.
Βραχυχρόνιες μισθώσεις
Το πρόβλημα, όπως διευκρίνισε δεν έγκειται στο γεγονός ό,τι κάποιοι μικροϊδιοκτήτες εκμεταλλεύονται περιστασιακά κάποιο μικρό ακίνητο που διαθέτουν με στόχο να έχουν κάποια έσοδα. Το πρόβλημα αποκτά μεγάλες και σοβαρές διαστάσεις όταν αυτή η “γκρίζα ζώνη” της νομοθεσίας χρησιμοποιείται από ιδιοκτήτες 100% επαγγελματικών επενδύσεων 90 και 100 δωματίων, που ουσιαστικά είναι ξενοδοχεία και τα εκμεταλλεύονται ως διαμερίσματα για βραχυχρόνια μίσθωση.
Με τον τρόπο αυτό δεν καταβάλλουν ΦΠΑ και φόρο διαμονής, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να λειτουργούν και με μη ασφαλισμένο προσωπικό. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που το προσωπικό είναι ασφαλισμένο δεν εμπίπτει στην νομοθεσία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό ή τους όρους της σύμβασης εργασίας.
Τα φαινόμενα αυτά, πολλά από τα οποία διαφημίζονται, έχουν καταγραφεί και έχουν σταλεί στα συναρμόδια υπουργεία, καθώς οι πρακτικές αυτές στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.
Ζητάμε, τόνισε ο κ. Ρέτσος να ελεγχθούν όλες αυτές οι περιπτώσεις. Δεν μπορεί, δηλαδή, κάποια επιχείρηση που παρέχει ξενοδοχειακές υπηρεσίες με αίθουσες συνεδριάσεων, γυμναστήρια, εστιατόριο κλπ να μην λειτουργεί ως ξενοδοχείο αλλά ως διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Πυκνώνουν τα δρομολόγια από ΗΠΑ και άλλες χώρες
Σε ό,τι αφορά την μέχρι στιγμής πορείας του ελληνικού τουρισμού ο κ. Ρέτσος επεσήμανε ότι ήδη, από τις αρχές του 2022 ο κλάδος παρουσιάζει μια σημαντική δυναμική η οποία φθάνει στα επίπεδα του 2019 και ίσως και να τα υπερβαίνει. Αυτό φαίνεται και από τα προγραμματισμένα slots των αεροπορικών εταιρειών που είναι πολύ αυξημένα. Ήδη υπάρχουν εννέα πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα από τις οποίες μόνο η μια δεν είναι καθημερινή , αλλά τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ οι τέσσερεις από αυτές είναι διπλές. Δηλαδή γίνονται δυο δρομολόγια την ημέρα.
Επίσης δυναμική παρουσιάζουν και οι κρατήσεις από την Βρετανία, η οποία είναι και η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ήρε τους περιορισμούς κατά την πανδημίας του COVID 19.
Σε ό,τι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Ρέτσος επεσήμανε ότι δημιούργησε ένα “πάγωμα” στον τουρισμό, το οποίο οφείλεται κυρίως στον ψυχολογικό παράδειγμα. Και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες σταματήσουν σύντομα, π.χ. μέσα στον Απρίλιο, τότε θα υπάρξει σημαντική πρόοδος και στις κρατήσεις.
Αναφορικά με την την δραστηριότητα του ξενοδοχειακού κλάδου ο κ. Ρέτσος επεσήμανε ότι υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία που ήδη λειτουργούν έχοντας “ανοίξει” την τουριστική σεζόν, ενώ τα υπόλοιπα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν στο επόμενο διάστημα.
Ένας άλλος παράγοντας αυτός της ακρίβειας και του πληθωρισμού και ειδικά της αύξησης των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης έχει επηρεάσει τις περισσότερες ευρωπαϊκές ώρες. Βέβαια, η όποια αποταμίευση μέσα στη διετία με τα μέτρα κατά της πανδημίας μπορεί να υπερκεράσει ως ένα βαθμό την ακρίβεια.
Έτσι, κατέληξε ο κ. Ρέτσος, τις επιπτώσεις στον τουρισμό από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια θα τις δούμε το 2023.
Αντιμετώπιση πληθωρισμού και ενεργειακού κόστους
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις του κλάδου ο κ. Ρέτσος επεσήμανε ό,τι κάθε μία από αυτές αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση καθώς έχουν διαφορετικές αντοχές. Βέβαια έχουν και ένα κοινό σημείο αναφοράς, δηλαδή το γεγονός ό,τι επί μια διετία δεν είχαν καθόλου έσοδα. Από την άλλη πλευρά ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις των μισθών αλλά και το ενεργειακό κόστος επιβαρύνουν την κατάσταση.
Τα θέματα αυτά τέθηκαν και σε μια διευρυμένη σύσκεψη που συμμετείχαν οι υπουργοί Τουρισμού κ. β. Κικίλιας, Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης και ο υπουργός Επικρατείας Άρης Σκέρτσος. Στη σύσκεψη αυτή εξετάσθηκε το πώς θα μειωθούν οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις. Ήδη έχει παραταθεί το πρόγραμμα Συν- εργασία για Απρίλιο- Μάιο ενώ παράλληλα γίνονται και συζητήσεις για τον ΦΠΑ.
Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε στο πρόβλημα της έλλειψης των εργαζόμενων στον τουριστικό κλάδο, η οποία ανέρχεται στο 22 με 23% και αντιστοιχεί σε περίπου πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας. Για το θέμα αυτό θα “τρέξει “ μια καμπάνια ευαισθητοποίησης.
Παράλληλα έχει εκπονηθεί και το ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης Τουρισμός 2030, το οποίο παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο σχέδιο, για το οποίο άμεσα θα ξεκινήσουν να “τρέχουν” διάφορες δράσεις σε όλη τη χώρα, περιλαμβάνει την πλήρη καταγραφή 36 τουριστικών προορισμών και των επιχειρήσεων και φορέων που άπτονται των δραστηριοτήτων αυτών ανά περιφέρεια της χώρας.